Τρίτη 5 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Συνομιλίες χωρίς αποτέλεσμα και διαδηλώσεις

Από τις διαδηλώσεις στην Τρίπολη, με συνθήματα και αφίσες εναντίον και των δύο «παράλληλων» πρωθυπουργών

Copyright 2022 The Associated

Από τις διαδηλώσεις στην Τρίπολη, με συνθήματα και αφίσες εναντίον και των δύο «παράλληλων» πρωθυπουργών
Αδιέξοδη μοιάζει η κατάσταση στη Λιβύη, όπου το παζάρι για τους όρους διεξαγωγής εκλογών ακόμα δεν έχει αποτέλεσμα, ενώ συνεχίζονται οι ταραχές, με φόντο αφενός την αυξανόμενη πίεση για τον λαό της χώρας, αφετέρου τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τις ενεργειακές και γεωπολιτικές ισορροπίες.

Την Παρασκευή, διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα του Κοινοβουλίου στο Τομπρούκ, στα ανατολικά, καταγγέλλοντας - σύμφωνα με ρεπορτάζ - την επιδείνωση των συνθηκών ζωής και το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα. Τηλεοπτικά πλάνα εμφάνισαν κάποιους να εισβάλλουν στο εσωτερικό του κτιρίου, άλλοι να καίνε λάστιχα στον χώρο έξω από αυτό κ.τ.λ. Ο Ντμπεϊμπά (ο ένας εκ των δύο «παράλληλων» πρωθυπουργών) έσπευσε να γράψει ότι «ενώνει τη φωνή» του με αυτούς τους διαδηλωτές, ζητώντας τη διεξαγωγή εκλογών.

Χτες, Δευτέρα ωστόσο, διαδηλωτές βγήκαν και στους δρόμους της Τρίπολης (στα δυτικά), με συνθήματα εναντίον και των δύο «παράλληλων» πρωθυπουργών και των κυβερνήσεών τους. Ζητώντας να μπει τέρμα στο «πολιτικό αδιέξοδο», συγκεντρώθηκαν μπροστά στο λεγόμενο «Συμβούλιο της Προεδρίας». Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν στη Ζλίτεν και στη Μισράτα.

Την Πέμπτη, ολοκληρώθηκε στη Γενεύη νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, χωρίς όμως συμφωνία για το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να γίνουν οι (βουλευτικές και προεδρικές) εκλογές που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τον Δεκέμβρη του 2021, αλλά δεν έγιναν ποτέ.

Την ίδια μέρα, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) ανακοίνωσε απώλειες μεγαλύτερες των 3,5 δισ. δολαρίων λόγω της αναστολής λειτουργίας των μονάδων τους που αποφάσισαν μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες από την άνοιξη. Σύμφωνα με τη NOC, η παραγωγή έχει μειωθεί σχεδόν κατά 50%, ενώ καθημερινά (λογίζονται ως απώλειες) 220 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου απαιτούνται για τον ανεφοδιασμό του δικτύου ηλεκτροδότησης. Η μείωση της παραγωγής φυσικού αερίου αυξάνει τις διακοπές της ηλεκτροδότησης στη χώρα που πλέον μπορεί να φτάσουν και τις 12 ώρες ημερησίως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ