Τετάρτη 23 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Μεγάλη αποχή και «αντοχή» των πιο «παραδοσιακών» αστικών κομμάτων

Με την αποχή να φτάνει το 68%, ολοκληρώθηκε την Κυριακή ο α' γύρος των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία.

Σε αντίθεση με τις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές, που δείχνουν μονομαχία του νυν Προέδρου Εμ. Μακρόν με την Μαρίν Λεπέν, στις περιφερειακές εκλογές έδειξαν σημαντικές «αντοχές» τα πιο «παραδοσιακά» κόμματα της αστικής τάξης, όπως οι «Ρεπουμπλικάνοι» (LR), ο βασικότερος εκπρόσωπος της γκολικής «δεξιάς».

Ενδεικτικά θεωρούνται τα ποσοστά που εξασφάλισαν πρωτιές στους υποψηφίους των LR σε Οβέρν Ρον-Αλπ (με 43,8%), Ιλ νρε Φρανς (34%) και Ο-ντε Φρανς (43,1%), όπου θεωρείται σχεδόν σίγουρη η επικράτησή τους στον β' γύρο την ερχόμενη Κυριακή.

Θετικά θεωρούνται και τα αποτελέσματα που καταγράφουν σε μια σειρά περιφέρειες το σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του, με ποσοστά άνω του 25% σε 4 από αυτές.

Την ίδια στιγμή, ο «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία σε καμία από τις περιφέρειες και έχει πολύ χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με το 2015. Σε δηλώσεις της η Λεπέν είπε ότι «οι ψηφοφόροι μας δεν ήρθαν» στις κάλπες και ζήτησε ψήφο στον β' γύρο γιατί «όλα είναι πιθανά».

Αντίστοιχα, το κυβερνών κόμμα «Εμπρός» του Μακρόν (που το 2015 δεν είχε συσταθεί ακόμα) είχε επίσης πολύ ισχνές επιδόσεις (το πανεθνικό ποσοστό του υπολογίζεται σε 11%). Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμαμέν απάντησε «φυσικά» σε ερώτηση για το αν τα αποτελέσματα συνιστούν ήττα για το «Εμπρός». Συμπλήρωσε ότι «δημοκρατία σημαίνει ότι μερικές φορές χάνεις στις εκλογές», αλλά πρόσθεσε: «Ας μην εξάγουμε βιαστικά συμπεράσματα για τις προεδρικές εκλογές». Περιέγραψε δε ως «ήττα για όλους μας» τη μεγάλη αποχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ