Τετάρτη 23 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Ξεκίνησε η απεργία των νοσηλευτών

Από την απεργιακή διαδήλωση του Σαββάτου έξω από τη Βουλή
Από την απεργιακή διαδήλωση του Σαββάτου έξω από τη Βουλή
Με μια μαζική διαδήλωση έξω από τη Βουλή στην Κοπεγχάγη ξεκίνησε το Σάββατο η απεργία των νοσηλευτών στη Δανία, ενώ συγκεντρώσεις έγιναν σε όλες τις μεγάλες πόλεις, όπως Ααρχους, Ααλμποργκ, Οντένσε, Βίμποργκ.

Παρά το «σιωπητήριο» που παλεύουν να επιβάλουν οι σοσιαλδημοκρατικές ηγεσίες των συνδικάτων, μεγάλη είναι η συμφωνία του δανέζικου λαού με την απεργία των εργαζομένων στα νοσοκομεία, ενάντια στις μεγάλες περικοπές στο δημόσιο σύστημα Υγείας τα τελευταία χρόνια, που φάνηκαν ακόμα πιο έντονα την περίοδο της πανδημίας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση για τη δανέζικη ραδιοφωνία, το 44% των Δανών στηρίζουν απόλυτα την απεργία και 58% συμφωνούν ότι θα πρέπει να δοθούν σημαντικές αυξήσεις στους νοσηλευτές.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία διεκδικούν αυξήσεις και αποφάσισαν να πουν «όχι» στην κοροϊδία της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, των Περιφερειών (που έχουν την ευθύνη λειτουργίας των νοσοκομείων) και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ολοι αυτοί, που μέσω «κοινωνικού διαλόγου» - σύμφωνα με το δανέζικο μοντέλο - διαπραγματεύονται από το Γενάρη την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης χωρίς καμία αύξηση.

Ακόμη διεκδικούν την κατάργηση ενός αναχρονιστικού νόμου του 1969 για τους μισθούς των υπαλλήλων στο Δημόσιο, που ξεχωρίζει τα «γυναικοκρατούμενα» επαγγέλματα (νοσοκόμες, παιδαγωγοί, φυσικοθεραπευτές, βιβλιοθηκάριοι κ.λπ.) και προβλέπει χαμηλότερη αμοιβή. Κατά συνέπεια, σήμερα αμείβονται με 14,7% λιγότερο από το μέσο όρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ