ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Σάμος «γλείφει» τις πληγές της, προσπαθεί να τις επουλώσει. Τις πληγές που σωρεύει η αντιλαϊκή πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων της πλουτοκρατίας. Σ' αυτές τις πληγές ήρθαν, πέρσι, να προστεθούν και οι καταστροφές από τις μεγάλες πυρκαγιές σε καλλιέργειες και περιουσίες που δε λένε να επουλωθούν. Γιατί η κυβέρνηση, παρά τις υποσχέσεις που έδινε «εν θερμώ» πάνω στα αποκαΐδια, μάλλον τις ξέχασε. 'Η, για την ακρίβεια, στην πράξη αποδείχνεται πως τις εννοούσε μόνο στα λόγια. Αλλιώς δεν εξηγείται πως ένα χρόνο ακριβώς μετά οι αγρότες μένουν ξεκρέμαστοι, περιμένοντας τις ανεπαρκέστατες ενισχύσεις για να επιβιώσουν και να ξαναναστήσουν τις καμένες καλλιέργειές τους, όσοι το μπορέσουν, τελικά, γιατί πολλοί, έτσι κι αλλιώς, μένουν «απ' έξω»". Ο τουρισμός, μια άλλη πηγή εισοδήματος που υπολογίζουν οι Σαμιώτες, συρρικνώνεται αφού οι υποδομές παραμένουν πολύ πίσω από τις ανάγκες. Οι υποδομές στο νησί που θα στήριζαν την ανάπτυξη του Τουρισμού. Σ' αυτή τη λειψή υποδομή, δεν μπορεί κάποιος παρά να επισημάνει και τις ελλείψεις στην υγειονομική περίθαλψη, την επίθεση στα εργασιακά και εργατικά δικαιώματα των εργαζομένων, κυρίως, στον επισιτισμό. Τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα που διεκδικεί ο λαός της Σάμου τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, παραμένουν αίτημα, καθώς η κυβέρνηση περιορίζεται στα μπαλώματα και τις υποσχέσεις κάποιων ελάχιστων κονδυλίων στα πλαίσια γενικότερων προγραμμάτων όπως των περιβόητων ΚΠΣ που «γιατρεύουν πάσα νόσον» κατά την κυβερνητική προπαγάνδα. Μόνο που «ταΐζουν», απλώς τη βουλιμία του μεγάλου κεφαλαίου, τις επενδύσεις του, για όλο και περισσότερα κέρδη σε βάρος των εργαζομένων της χώρας μας. Για όλα αυτά τα προβλήματα και ζητήματα, ο «Ρ» είχε την ευκαιρία να συζητήσει με κατοίκους αλλά και αρμόδιους φορείς του νησιού, παρακολουθώντας την επίσκεψη και περιοδεία του βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρου Σκοπελίτη, στο νησί της Σάμου, το τριήμερο 21-23 του Ιούλη.

ΣΑΜΟΣ
Οπου φτωχός κι η μοίρα του...

Ο συντάκτης του «Ρ» συζητά με τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις της ΕΟΣΣ
Ο συντάκτης του «Ρ» συζητά με τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις της ΕΟΣΣ
Ητανε η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης που τους ρήμαζε τα τελευταία χρόνια με τις δραματικά μειωμένες τιμές του λαδιού και με τις δυσκολίες της αμπελοκαλλιέργειας. Τώρα, στη Σάμο, χιλιάδες αγρότες έμειναν αμανάτι να περιμένουν πότε η κυβέρνηση θα τους δώσει τα λίγα ψίχουλα των αποζημιώσεων, έναντι απώλειας εισοδήματος λόγω των καταστροφών των καλλιεργειών τους από τις περυσινές πυρκαγιές για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Την αγωνία αυτή που συνοδεύεται με μεγάλη απογοήτευση, καθώς διαπιστώνουν ξανά τη συνήθη πρακτική των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα, συναντήσαμε σ' όσα χωριά επισκεφθήκαμε και ακούσαμε τα παράπονα των αγροτών. Και είναι, δυστυχώς, πολλά τα χωριά και οι κωμοπόλεις που πλήττονται από την κυβερνητική αδιαφορία, Χώρα, Παγώνδα, Μαυρατζαίους, Πύργο, Καρλόβασι, Σπαθαραίοι, Κουμαδαραίοι και πάει λέγοντας...

Σκόπιμη κυβερνητική αδιαφορία

Στον Παγώνδα, αλλά και στους Μυτιληνιούς που βρεθήκαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο ακολουθώντας τον βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρο Σκοπελίτη που επισκεπτόταν το νησί του Πυθαγόρα, ίδια κι απαράλλακτη η φωνή διαμαρτυρίας, γιατί ένα χρόνο μετά τις πυρκαγιές ακόμα περιμένουν την αρωγή της πολιτείας. Κι όσοι, μικρό ποσοστό αγροτών ακόμη, πήραν τις πρώτες ενισχύσεις, διαπιστώνουν τη μεγάλη απόσταση κυβερνητικών λόγων - υποσχέσεων και πρακτικής.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, περιόδευσε και μίλησε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο νησί της Σάμου
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, περιόδευσε και μίλησε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο νησί της Σάμου
Οι «ενισχύσεις» δε φθάνουν να καλύψουν ούτε το χρονιάτικο εισόδημα, θα μας πουν οι παραγωγοί που αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να επιβιώσουμε ως αγρότες αφού και με την ανασύσταση θα πάρουμε εισόδημα μετά 5-7 χρόνια; «Χάσαμε τα δέντρα για πολλά χρόνια, χάνουμε την παραγωγή, αλλά χάνουμε και την ενίσχυση, αφού παραγωγή δεν έχουμε. Τι θα γίνουμε; Τα πρώτα λεφτά που άρχισαν, μόλις, τώρα να μας δίνουν δε φτάνουν να καλύψουν ούτε το εισόδημα που θα βγάζαμε φέτος», λέει με πίκρα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγώνδα Ζαρμπάνης Νίκος που εξηγεί: «Ο Παγώνδας έβγαζε κάθε φορά 800 τόνους λάδι. Με την πυρκαγιά, όμως (πέρσι) είχαν μόνον 260 τόνους. 180.000 ελαιόδεντρα έγιναν παρανάλωμα με την περσινή ανεξέλεγκτη πυρκαγιά, το 70% κάηκε ενώ σε άλλα γύρω χωριά η καταστροφή ήταν έως ολοκληρωτική».

Παρεμβαίνοντας ο Αντώνης Στάθαινας, ελαιοπαραγωγός, συμπληρώνει την εικόνα της σκόπιμης αδιαφορίας: «Οσοι αγρότες δεν μπορούν να κάνουν ανασύσταση των ελαιώνων τους, επειδή λόγω ηλικίας δεν μπορούν να ξαναξεκινήσουν, δεν αποζημιώνονται! Ενώ και όσοι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες - που όμως με την καλλιέργειά τους συμπλήρωναν τα πενιχρά εισοδήματα που έχουν από αλλού, π.χ. από την εποχική απασχόληση στον τουρισμό - επισιτισμό, δεν πρόκειται να πάρουν δραχμή. Μάλιστα, οι αγρότες διαμαρτύρονται και για τις διαδικασίες που ακολουθεί η κυβέρνηση, ζητώντας τους "αιτήσεις επί αιτήσεων" βάζοντας και χαράτσια από πάνω, προκειμένου να εισπράξουν την εξισωτική αποζημίωση.

Μ' αυτή την αντιαγροτική κυβερνητική πολιτική δεν έχουν άδικο οι αγρότες να υποψιάζονται πως «η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία με την καταστροφή από την πυρκαγιά να προωθήσει την πολιτική συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής, αφού, έτσι, οδηγεί σε εγκατάλειψη των καλλιεργειών από πολλούς αγρότες. Και μήπως γι' αυτό, μας λένε πικρόχολα, αδιαφόρησε και άφησε την πυρκαγιά να κάψει ό,τι μπορούσε»;

Οι φυσικές ομορφιές δεν αρκούν, αλλά χρειάζονται έργα υποδομής για να αναπτυχθεί ο τουρισμός στο νησί
Οι φυσικές ομορφιές δεν αρκούν, αλλά χρειάζονται έργα υποδομής για να αναπτυχθεί ο τουρισμός στο νησί
Οπως και να 'χει, η πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι είναι η συνολική αντιαγροτική πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης που «καίει» αγρότες και καλλιέργειες. Γιατί, όπως υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ κατά την ομιλία του στους κατοίκους των χωριών Μυτιληνιοί και Παγώνδα, η πολιτική δραματικής μείωσης των τιμών στο λάδι (τρεις φορές μικρότερη σε αξία απ' ό,τι το 1990), η πολιτική συρρίκνωσης της αμπελοκαλλιέργειας, όλων των καλλιεργειών της χώρας και το χτύπημα της κτηνοτροφίας στη χώρα μας, είναι η πολιτική που αποφασίζεται στις Βρυξέλλες με φαρδιά - πλατιά την υπογραφή των κυβερνώντων. Κι ενώ έχουν ξεκληρίσει μέχρι τώρα 200.000 νοικοκυριά, έχουν βάλει στόχο να μειώσουν τον αγροτικό κόσμο στο 6% από 18% σήμερα!

Κι αυτή η πολιτική, δεν είναι ξεκομμένη από τη συνολικότερη αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική που αφαιρεί εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, επιβάλλει τρομονόμους και αντιδημοκρατικές διώξεις, ενώ φουντώνει την ανεργία. Αυτή η πολιτική, δένεται με τη λεγόμενη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση που ξεσηκώνει τους λαούς όλου του κόσμου. Πάει με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ ενάντια στα δικαιώματα των λαών, που υπηρετεί υποτακτικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και η αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ. Αυτές οι πολιτικές πρέπει να ανατραπούν. Κι αυτό μπορεί να γίνει αν όλοι οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες συσπειρωθούμε αγωνιστικά φτιάχνοντας το δικό μας Λαϊκό Μέτωπο Εξουσίας, όπως προτείνει το κόμμα μας, το ΚΚΕ.

Στήριγμα η ΕΟΣΣ

Οι ελαιοπαραγωγοί αγωνίζονται με μύριες δυσκολίες να αναστήσουν τις ελαιοκαλλιέργειές τους που καταστράφηκαν από την περυσινή πυρκαγιά (φώτο)
Οι ελαιοπαραγωγοί αγωνίζονται με μύριες δυσκολίες να αναστήσουν τις ελαιοκαλλιέργειές τους που καταστράφηκαν από την περυσινή πυρκαγιά (φώτο)
Η βασικότερη παραγωγική - κοινωνικοοικονομική - μονάδα που στηρίζει την αμπελοκαλλιέργεια στο νησί και δίνει ζωή σε χιλιάδες μικροαμπελουργούς εισόδημα είναι η Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου. Χάρη στην Ενωση αξιοποιείται η άριστη ποιότητα των σταφυλιών του γνωστού Μοσχάτου Σάμου που παράγει το περίφημο γλυκό κρασί «Σάμος». Οπως μας εξήγησαν ο πρόεδρος της ΕΟΣΣ Γιάννης Βογιατζής και ο Αναστάσιος Καλής, μέλος του ΔΣ και ο διευθυντής της Ενωσης Αθ. Νάνος, η Οργάνωση που ιδρύθηκε το 1934 με τη μορφή αναγκαστικών συνεταιρισμών, έχει μέλη της 25 οινοποιητικούς συνεταιρισμούς που καλύπτουν 4.000 φυσικά μέλη. Ο ετήσιος τζίρος της Ενωσης με το κρασί - διαθέτει και 2 σούπερ μάρκετ, αλλά έχει και τη διάθεση λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και άλλων αγροτικών εφοδίων - είναι περί τα 7-8 δισεκατομμύρια.

Είναι μια υγιής οικονομικά οργάνωση χωρίς ακάλυπτα χρέη. Αν και πέρασε δύσκολες εποχές, όπως και οι άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις που υποφέρουν, αν δεν έχουν διαλυθεί κιόλας. Η ΕΟΣΣ αντεπεξέρχεται χάρη στο περίφημο εξαγώγιμο κρασί «Σάμος» που, κυρίως, εξάγεται στη Γαλλία. Βεβαίως, αναγνωρίζουν οι συνομιλητές μας, η μονοπώληση της αγοράς εγκυμονεί και κινδύνους, αλλά είναι δύσκολη και η διεύρυνση των αγορών. Απαιτείται πολλη προσπάθεια και φυσικά η αυξημένη κρατική βοήθεια για τη διαφήμιση του προϊόντος, που δε γίνεται στο βαθμό που χρειάζεται. Σχετικά περιμένουν, με βάση τις υποσχέσεις, για χρηματοδότηση από το Γ' ΚΠΣ. Παράλληλα, σημειώνεται η ανάγκη για τη βελτίωση της εσωτερικής λειτουργίας, ανασυγκρότηση εσωτερικής δομής της Ενωσης, συμπίεση των δαπανών και για ανάπτυξη της δυναμικής των πωλήσεων.

Από την πλευρά των εργαζομένων, ο πρόεδρος του Σωματείου Βογιατζής Χρίστος και ο γραμματέας Παπαδάκης Μίλτος, επισημαίνουν ότι με το νέο νόμο της κυβέρνησης, αφήνεται παράθυρο για αλλαγή του καθεστώτος της Ενωσης και τον κίνδυνο μετατροπής της σε Ανώνυμη Εταιρία, είτε για την εισαγωγή εμπόρων στην Ενωση! Γι' αυτό και χρειάζεται επαγρύπνηση από τους αμπελουργούς. Το εργασιακό καθεστώς, μας είπαν, καθορίζεται από τη σύμβαση της ΟΣΥΓΟ, ωστόσο η σύμβαση δεν εφαρμόζεται για όλες τις ειδικότητες, κάτι που διεκδικεί το σωματείο.

Οι εργαζόμενοι πληρώνουν τα σπασμένα

Η Σάμος που παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές παραμένει ένα πράσινο, πολύ όμορφο νησί, θα μπορούσε να αναπτυχθεί τουριστικά, με την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών. Ομως, παρ' όλα αυτά, η ανάπτυξη του τουρισμού, δε φαίνεται να δίνει τα αποτελέσματα που θα μπορούσε για το συμφέρον του νησιού και των κατοίκων του. Δεν είναι τυχαίο πως, φέτος, η τουριστική κίνηση, όπως μας είπαν πολλοί παράγοντες, είναι σοβαρά μειωμένη, ίσως έως 30-40%, από τα προηγούμενα χρόνια.

Τα προβλήματα είναι πολλά. Είναι, ασφαλώς, ο τρόπος που διακινούνται οι ξένοι τουρίστες που, μέσω των ταξιδιωτικών γραφείων οδηγούνται, σε χώρες που προσφέρουν, ευκαιριακά είτε μονιμότερα, «φθηνά πακέτα» διακοπών, όπως η Τουρκία που λόγω και της σημαντικής υποτίμησης του νομίσματός της έγινε πιο φτηνή για τους τουρίστες. Ετσι, προκύπτει η ανάγκη να μπορεί ο δικός μας τουρισμός να ανταγωνίζεται με τις δικές του δυνατότητες που είναι οι φυσικές ομορφιές, αλλά, κυρίως, με την ποιοτική προσφορά υπηρεσιών στους επισκέπτες. Δυστυχώς, όμως, η Σάμος όσον αφορά την υποδομή της δε βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο... Γιατί, π.χ., όλο το οδικό δίκτυο στο νησί ανταποκρίνεται, απλώς, σε άλλες εποχές και δυσκολεύει τις μετακινήσεις. Προβλήματα υπάρχουν και με τα δίκτυα ύδρευσης -αποχέτευσης που είναι παλιά ενώ πολλά παλιά ξενοδοχεία δεν επισκευάζονται, αφού δεν υπάρχει στήριξη από την πολιτεία.

Κι εδώ, σ' αυτή την κατάσταση, με τη μείωση της τουριστικής κίνησης, τη συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου, κυρίως για ένα - δύο μήνες, Ιούλη - Αύγουστο, έρχονται να προστεθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα τουριστικά -επισιτιστικά επαγγέλματα.

Μεγάλα προβλήματα

«Μπορεί να μην πέρασαν ακόμα οι ευέλικτες μορφές εργασίας, ενώ πιέζουν οι ξενοδόχοι, ωστόσο οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στη Σάμο αντιμετωπίζουν το πρόβλημα μη εφαρμογής των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που παραβιάζονται», θα μας πει ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και μέλος του ΕΚ Σάμου, Δάνος Μιλτιάδης, που συμπληρώνει: «Τα ωράρια δεν εφαρμόζονται και δικαιώματα κατοχυρωμένα καταπατούνται. Η εργοδοτική αυθαιρεσία οργιάζει. Η εντατικοποίηση και η εκμετάλλευση αυξάνουν στο έπακρο. Η ανασφάλεια κυριαρχεί, αφού οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να συμπληρώσουν και το κατώτατο όριο ημερών απασχόλησης (100 μεροκάματα) για να έχουν ασφάλιση και ταμείο ανεργίας.

Πολλοί κινδυνεύουν να μην πάρουν σύνταξη γιατί, από το 1974, για 8 χρόνια δεν αναγνωρίζονταν στο ΙΚΑ τα ένσημά τους, ενώ στις μικρές οικογενειακές τουριστικές εκμεταλλεύσεις βάζουν μόνον τον ελάχιστο αριθμό ενσήμων. Ελεγχοι γίνονται ελάχιστοι, καθώς, δεν υπάρχει Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά ούτε κι από το ΙΚΑ γίνονται. Ομως, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα και με τη μη επέκταση του ΤΑΞΥ. Ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και δεν έχουν ούτε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που παρέχει το ταμείο, αλλά και άλλα δικαιώματα που αναγνωρίζονται στο Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, όπως για παράδειγμα το εφάπαξ 20ετίας κλπ.».

«Από την πλευρά τους οι έμποροι του νησιού», όπως μας επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Γιώργος Χουλής, που συναντήσαμε στο κατάστημά του, «αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια συνεχή μείωση του τζίρου τους. Αλλωστε, πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού τα εισοδήματα των εργαζομένων μειώνονται και το τουριστικό εισόδημα επίσης. Οσον αφορά τους πυρόπληκτους, ο ίδιος εκφράζει το φόβο ότι από φέτος θα φανεί η χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης. Αλλά οι έμποροι αντιμετωπίζουν και το παραεμπόριο των ευκαιριακών επισκεπτών στο νησί, τονίζοντας πως οι υπηρεσίες δε λειτουργούν ώστε να μπει φραγμός. Ετσι, για δυο μήνες που έχει κίνηση το νησί, μεγάλη πελατεία χάνεται με το παραεμπόριο, εκτός που δυσφημίζεται και η αγορά λόγω των φτηνιάρικων προϊόντων».

«Κουτσή» και η υγειονομική περίθαλψη

Σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζει και η υγειονομική περίθαλψη στο νησί, κι αυτό παρ' όλο που διαθέτει σύγχρονο με καλή υλικοτεχνική υποδομή νοσοκομείο. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι δε διαθέτει το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας είναι έτοιμη εδώ και ένα χρόνο αλλά δε λειτουργεί ελλείψει προσωπικού. Το τμήμα αιμοδοσίας δεν μπορεί να καλύψει νυχτερινές βάρδιες εδώ και δύο χρόνια. Το φαρμακείο λειτουργεί εδώ και 3 χρόνια με μια φαρμακοποιό που εφημερεύει καθημερινά, ενώ τώρα, έχει υποβάλει την παραίτησή της... Και να σκεφθεί κάποιος ότι το νοσοκομείο εξυπηρετεί και τα γύρω νησιά, όπως Ικαρία, Φούρνους Ικαρίας, την Πάτμο και άλλα.

Πολλές ειδικότητες λειτουργούν με ένα γιατρό, όπως το Μικροβιολογικό, Αιμοδοσία, Οφθαλμίατρος, ΩΡΛ, ουρολόγος, ενώ δεν υπάρχει πνευμονολόγος. Το νοσοκομείο επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο, αφού η πρωτοβάθμια Υγεία στο νησί είναι ανύπαρκτη, σχεδόν (το ΚΥ Καρλοβασίου υπολειτουργεί), ενώ για σχολίατρους, επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας ούτε λόγος να γίνεται. Το ΙΚΑ, επίσης, δεν έχει δικά του εργαστήρια.

Οι ελλείψεις αφορούν τόσο σε νοσηλευτικό όσο και διοικητικό προσωπικό. Στο διοικητικό έχουν να γίνουν προσλήψεις εδώ και 16 χρόνια, διάστημα στο οποίο αρκετοί και από τους εργαζόμενους έχουν βγει στη σύνταξη... Το πρόβλημα γίνεται αξεπέραστο τους καλοκαιρινούς μήνες οπότε ο πληθυσμός λόγω τουρισμού διπλασιάζεται και οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν τις άδειές τους. Για την άμβλυνση του προβλήματος, αντί μονίμου προσωπικού, προσλαμβάνονται εργαζόμενοι με 4μηνες συμβάσεις και μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων (ουσιαστικά ανεκπαίδευτοι), με μισθούς πείνας και χωρίς δικαιώματα.

Σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζει το νοσοκομείο από την έλλειψη προσωπικού για την ασφαλή λειτουργία του Κέντρου Αμεσης Βοήθειας. Τα ασθενοφόρα κινούνται χωρίς τραυματιοφορείς και πολλές φορές χωρίς γιατρούς. Μερικές φορές, αποσπάται νοσηλευτικό προσωπικό από τη λειτουργία του νοσοκομείου, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

Για όλα αυτά μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Σωματείου των εργαζομένων, Σταμάτη Φιλιπή, που θα μας πει: «Οι εργαζόμενοι, διεκδικούν, επιτέλους, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό, να καλυφθούν όλα τα κενά, με βάση τη σημερινή δυναμικότητα του νοσοκομείου, αφού αλλάξει ο Οργανισμός Λειτουργίας που είναι από το 1986. Είναι αναγκαίο για να αναβαθμιστεί το νοσοκομείο, να ιδρυθεί Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου και να στελεχωθεί όπως και το ΚΥ Καρλοβασίου με το αναγκαίο νοσηλευτικό κλπ. προσωπικό». Ο πρόεδρος εκφράζει επίσης την αντίθεση όλων των εργαζομένων στα ΠΕΣΥ και σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση και εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες. Επίσης, καταγγέλλεται η επιδοματική πολιτική του υπουργείου που οδηγεί τους εργαζόμενους σε ατέρμονες δικαστικές διαδικασίες για να τα πάρουν, αντί να δίνονται μισθοί ικανοποιητικοί σε όλους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ