Κυριακή 29 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Κουτσή» και η υγειονομική περίθαλψη

Σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζει και η υγειονομική περίθαλψη στο νησί, κι αυτό παρ' όλο που διαθέτει σύγχρονο με καλή υλικοτεχνική υποδομή νοσοκομείο. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι δε διαθέτει το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας είναι έτοιμη εδώ και ένα χρόνο αλλά δε λειτουργεί ελλείψει προσωπικού. Το τμήμα αιμοδοσίας δεν μπορεί να καλύψει νυχτερινές βάρδιες εδώ και δύο χρόνια. Το φαρμακείο λειτουργεί εδώ και 3 χρόνια με μια φαρμακοποιό που εφημερεύει καθημερινά, ενώ τώρα, έχει υποβάλει την παραίτησή της... Και να σκεφθεί κάποιος ότι το νοσοκομείο εξυπηρετεί και τα γύρω νησιά, όπως Ικαρία, Φούρνους Ικαρίας, την Πάτμο και άλλα.

Πολλές ειδικότητες λειτουργούν με ένα γιατρό, όπως το Μικροβιολογικό, Αιμοδοσία, Οφθαλμίατρος, ΩΡΛ, ουρολόγος, ενώ δεν υπάρχει πνευμονολόγος. Το νοσοκομείο επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο, αφού η πρωτοβάθμια Υγεία στο νησί είναι ανύπαρκτη, σχεδόν (το ΚΥ Καρλοβασίου υπολειτουργεί), ενώ για σχολίατρους, επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας ούτε λόγος να γίνεται. Το ΙΚΑ, επίσης, δεν έχει δικά του εργαστήρια.

Οι ελλείψεις αφορούν τόσο σε νοσηλευτικό όσο και διοικητικό προσωπικό. Στο διοικητικό έχουν να γίνουν προσλήψεις εδώ και 16 χρόνια, διάστημα στο οποίο αρκετοί και από τους εργαζόμενους έχουν βγει στη σύνταξη... Το πρόβλημα γίνεται αξεπέραστο τους καλοκαιρινούς μήνες οπότε ο πληθυσμός λόγω τουρισμού διπλασιάζεται και οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν τις άδειές τους. Για την άμβλυνση του προβλήματος, αντί μονίμου προσωπικού, προσλαμβάνονται εργαζόμενοι με 4μηνες συμβάσεις και μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων (ουσιαστικά ανεκπαίδευτοι), με μισθούς πείνας και χωρίς δικαιώματα.

Σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζει το νοσοκομείο από την έλλειψη προσωπικού για την ασφαλή λειτουργία του Κέντρου Αμεσης Βοήθειας. Τα ασθενοφόρα κινούνται χωρίς τραυματιοφορείς και πολλές φορές χωρίς γιατρούς. Μερικές φορές, αποσπάται νοσηλευτικό προσωπικό από τη λειτουργία του νοσοκομείου, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

Για όλα αυτά μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Σωματείου των εργαζομένων, Σταμάτη Φιλιπή, που θα μας πει: «Οι εργαζόμενοι, διεκδικούν, επιτέλους, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό, να καλυφθούν όλα τα κενά, με βάση τη σημερινή δυναμικότητα του νοσοκομείου, αφού αλλάξει ο Οργανισμός Λειτουργίας που είναι από το 1986. Είναι αναγκαίο για να αναβαθμιστεί το νοσοκομείο, να ιδρυθεί Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου και να στελεχωθεί όπως και το ΚΥ Καρλοβασίου με το αναγκαίο νοσηλευτικό κλπ. προσωπικό». Ο πρόεδρος εκφράζει επίσης την αντίθεση όλων των εργαζομένων στα ΠΕΣΥ και σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση και εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες. Επίσης, καταγγέλλεται η επιδοματική πολιτική του υπουργείου που οδηγεί τους εργαζόμενους σε ατέρμονες δικαστικές διαδικασίες για να τα πάρουν, αντί να δίνονται μισθοί ικανοποιητικοί σε όλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ