Κυριακή 29 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι εργαζόμενοι πληρώνουν τα σπασμένα

Η Σάμος που παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές παραμένει ένα πράσινο, πολύ όμορφο νησί, θα μπορούσε να αναπτυχθεί τουριστικά, με την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών. Ομως, παρ' όλα αυτά, η ανάπτυξη του τουρισμού, δε φαίνεται να δίνει τα αποτελέσματα που θα μπορούσε για το συμφέρον του νησιού και των κατοίκων του. Δεν είναι τυχαίο πως, φέτος, η τουριστική κίνηση, όπως μας είπαν πολλοί παράγοντες, είναι σοβαρά μειωμένη, ίσως έως 30-40%, από τα προηγούμενα χρόνια.

Τα προβλήματα είναι πολλά. Είναι, ασφαλώς, ο τρόπος που διακινούνται οι ξένοι τουρίστες που, μέσω των ταξιδιωτικών γραφείων οδηγούνται, σε χώρες που προσφέρουν, ευκαιριακά είτε μονιμότερα, «φθηνά πακέτα» διακοπών, όπως η Τουρκία που λόγω και της σημαντικής υποτίμησης του νομίσματός της έγινε πιο φτηνή για τους τουρίστες. Ετσι, προκύπτει η ανάγκη να μπορεί ο δικός μας τουρισμός να ανταγωνίζεται με τις δικές του δυνατότητες που είναι οι φυσικές ομορφιές, αλλά, κυρίως, με την ποιοτική προσφορά υπηρεσιών στους επισκέπτες. Δυστυχώς, όμως, η Σάμος όσον αφορά την υποδομή της δε βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο... Γιατί, π.χ., όλο το οδικό δίκτυο στο νησί ανταποκρίνεται, απλώς, σε άλλες εποχές και δυσκολεύει τις μετακινήσεις. Προβλήματα υπάρχουν και με τα δίκτυα ύδρευσης -αποχέτευσης που είναι παλιά ενώ πολλά παλιά ξενοδοχεία δεν επισκευάζονται, αφού δεν υπάρχει στήριξη από την πολιτεία.

Κι εδώ, σ' αυτή την κατάσταση, με τη μείωση της τουριστικής κίνησης, τη συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου, κυρίως για ένα - δύο μήνες, Ιούλη - Αύγουστο, έρχονται να προστεθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα τουριστικά -επισιτιστικά επαγγέλματα.

Μεγάλα προβλήματα

«Μπορεί να μην πέρασαν ακόμα οι ευέλικτες μορφές εργασίας, ενώ πιέζουν οι ξενοδόχοι, ωστόσο οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στη Σάμο αντιμετωπίζουν το πρόβλημα μη εφαρμογής των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που παραβιάζονται», θα μας πει ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και μέλος του ΕΚ Σάμου, Δάνος Μιλτιάδης, που συμπληρώνει: «Τα ωράρια δεν εφαρμόζονται και δικαιώματα κατοχυρωμένα καταπατούνται. Η εργοδοτική αυθαιρεσία οργιάζει. Η εντατικοποίηση και η εκμετάλλευση αυξάνουν στο έπακρο. Η ανασφάλεια κυριαρχεί, αφού οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να συμπληρώσουν και το κατώτατο όριο ημερών απασχόλησης (100 μεροκάματα) για να έχουν ασφάλιση και ταμείο ανεργίας.

Πολλοί κινδυνεύουν να μην πάρουν σύνταξη γιατί, από το 1974, για 8 χρόνια δεν αναγνωρίζονταν στο ΙΚΑ τα ένσημά τους, ενώ στις μικρές οικογενειακές τουριστικές εκμεταλλεύσεις βάζουν μόνον τον ελάχιστο αριθμό ενσήμων. Ελεγχοι γίνονται ελάχιστοι, καθώς, δεν υπάρχει Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά ούτε κι από το ΙΚΑ γίνονται. Ομως, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα και με τη μη επέκταση του ΤΑΞΥ. Ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και δεν έχουν ούτε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που παρέχει το ταμείο, αλλά και άλλα δικαιώματα που αναγνωρίζονται στο Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, όπως για παράδειγμα το εφάπαξ 20ετίας κλπ.».

«Από την πλευρά τους οι έμποροι του νησιού», όπως μας επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Γιώργος Χουλής, που συναντήσαμε στο κατάστημά του, «αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια συνεχή μείωση του τζίρου τους. Αλλωστε, πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού τα εισοδήματα των εργαζομένων μειώνονται και το τουριστικό εισόδημα επίσης. Οσον αφορά τους πυρόπληκτους, ο ίδιος εκφράζει το φόβο ότι από φέτος θα φανεί η χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης. Αλλά οι έμποροι αντιμετωπίζουν και το παραεμπόριο των ευκαιριακών επισκεπτών στο νησί, τονίζοντας πως οι υπηρεσίες δε λειτουργούν ώστε να μπει φραγμός. Ετσι, για δυο μήνες που έχει κίνηση το νησί, μεγάλη πελατεία χάνεται με το παραεμπόριο, εκτός που δυσφημίζεται και η αγορά λόγω των φτηνιάρικων προϊόντων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε Τουρισμό - Επισιτισμό(2020-06-02 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία στις 20 του Ιούλη(2017-07-02 00:00:00.0)
Επιχαίρει πάνω στα καμένα(2000-07-15 00:00:00.0)
Το καλοκαίρι τα προβλήματα "καίνε" περισσότερο(1999-06-09 00:00:00.0)
Μέρες δόξας του εργασιακού μεσαίωνα(1998-08-09 00:00:00.0)
Καταγγελία ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας(1998-06-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ