Κυριακή 29 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ξέρατε ότι...
  • Επί δεκαετίες οι κατασκευάστριες εταιρίες αντιηλιακών χρησιμοποιούσαν το παρααμινοβενζοϊκό οξύ, γνωστό ως PABA. Η ουσία αυτή, εκτός του ότι αφήνει λεκέδες στα ρούχα και προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις στο 5% του πληθυσμού, υπάρχουν και υπόνοιες ότι προκαλεί καρκινογένεση. Ετσι, οι εταιρίες την εγκατέλειψαν και μάλιστα συχνά διαφημίζουν το γεγονός αυτό, λέγοντας ότι το προϊόν τους δεν έχει PABA.
  • Η μελανίνη, εκτός από τις υπεριώδεις ακτίνες, απορροφά και το ορατό φως. Οσο περισσότερη ευμελανίνη (καφέ χρωστική) έχετε, τόσο πιο σκούρο είναι το δέρμα σας αρχίζοντας από το λευκό και φτάνοντας στο μαύρο. Οι κοκκινομάλληδες παράγουν περισσότερη φαιομελανίνη (κοκκινοκίτρινη χρωστική), που απορροφά λιγότερο τις υπεριώδεις ακτίνες από τη συνήθη μελανίνη και γι' αυτό είναι πιο επιρρεπείς στα ηλιακά εγκαύματα, ενώ δε μαυρίζουν εύκολα. Οι λευκοπαθικοί (αλμπίνο) δεν έχουν καθόλου μελανίνη και γι' αυτό κινδυνεύουν σοβαρά από τον ήλιο.
  • Το γυαλί απορροφά αποτελεσματικά τις υπεριώδεις ακτίνες. Ετσι, μπορεί κανείς να οδηγεί επί ώρες μέσα στον καυτό ήλιο χωρίς να κάψει τα χέρια του. Αλλά κατεβάστε το παράθυρο και ακουμπήστε τον αγκώνα σας στην πόρτα κι όταν φτάσετε στον προορισμό σας θα έχετε το χαρακτηριστικό έγκαυμα που οι φορτηγατζήδες γνωρίζουν καλά.
  • Το μαύρισμα χωρίς ηλιοθεραπεία γίνεται με σπρέι ή λοσιόν, που περιέχουν διυδροξυακετόνη. Η ουσία αυτή συνδέεται στα αμινοξέα του εξωτερικού στρώματος της επιδερμίδας (νεκρά κύτταρα), δίνοντας ένα λιγότερο ή περισσότερο ρεαλιστικό χρώμα μαυρίσματος. Δεν προσφέρει καμιά προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες και γι' αυτό τα αντιηλιακά με φίλτρα προστασίας είναι και πάλι απαραίτητα για έκθεση στον ήλιο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ