Κυριακή 29 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μνημείο αιώνων

Το κτίριο του Ιτζεδίν δεν είναι συνηθισμένο. Οι πέτρες του στέκονται ψυχρές κι ακλόνητες αιώνες τώρα. Εκτός από τις ένδοξες σελίδες της ιστορίας που έγραψαν οι αγωνιστές του εμφυλίου που κλείστηκαν εκεί, το κάτεργο μετράει τη ζωή του αιώνες πριν. Οδηγός μας στην περιήγηση στο χρόνο και την ιστορία των φυλακών, ο Λευτέρης Ηλιάκης, πρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Χανίων, και πρώην κρατούμενος στο Ιτζεδίν, που με τον ρέοντα λόγο του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αλλά και άρθρο του στην τοπική εφημερίδα «Αλήθεια», λίγες μέρες πριν, μας εξηγεί:

«Οι φυλακές πρέπει να κτίστηκαν γύρω στο 1714 από τον Τούρκο Διοικητή του Νομού, Ιτζεδίν, απ' όπου και πήραν το όνομά τους. Οι φυλακές ήταν για βαρυποινίτες του κοινού ποινικού δικαίου. Αυτό φαινόταν από τα σκοτεινά κελιά της απομόνωσης, όπου σε πολλούς τιμωρημένους κρατούμενους έδεναν το ένα πόδι με χοντρή αλυσίδα, που στην άκρη ήταν δεμένο ένα σιδερένιο βόλι που δεν επέτρεπε να κινείται ελεύθερα και να μπορέσει να δραπετεύσει».

Στον περίγυρο της φυλακής υπήρχαν και σώζονται ακόμα, σε μικρές αποστάσεις η μία από την άλλη, σκοπιές των φυλάκων, που όπως λέγετε κάθε μια ώρα φώναζαν «φύλακες γρηγορείτε!» για να μένουν ξύπνιοι.

Η αρχιτεκτονική και η ιστορία και μόνο του κτιρίου είναι ικανή για να χαρακτηριστεί και να αξιοποιηθεί ως μνημείο. Μάλιστα, αυτό το κτίριο έχει εμπνεύσει και τον κόσμο της τέχνης, μια που, όπως πληροφορηθήκαμε, αυτό διάλεξε ο Παντελής Βούλγαρης για να γυρίσει σκηνές της ταινίας του «Τα πέτρινα χρόνια».


Στις αρχές της πολιτικής του σταδιοδρομίας κρατήθηκε για λίγες μέρες εκεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Κατά τη δικτατορία του Πάγκαλου (1924) κρατήθηκε στο Ιτζεδίν μεγάλος αριθμός πολιτικών κρατουμένων, ενώ μετά την πτώση της δικτατορίας φυλακίστηκε εκεί και ο ίδιος ο Πάγκαλος.

Στις φυλακές αυτές κρατήθηκε ο παλαίμαχος κομμουνιστής Στέλιος Παπαδομιχελάκης, από το Μάραθο Ηρακλείου, όπου το ΚΚΕ τον είχε χρίσει υποψήφιο Γερουσιαστή. Μαζί του κρατούνταν και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι.

Την περίοδο της κατοχής και τα πρώτα χρόνια του εμφυλίου πολέμου, οι φυλακές δε λειτουργούσαν εξαιτίας της έντονης δραστηριότητας που είχε αναπτύξει ο Δημοκρατικός Στρατός στο νομό. Οι Γερμανοί λειτούργησαν στην κατοχή τις φυλακές της Αγιάς (που λειτουργούν ακόμα και σήμερα), στις οποίες οι συνθήκες ήταν πολύ σκληρές.




ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να φύγει από το υπερταμείο και να αποκατασταθεί το Φρούριο Ιτζεδίν (2020-01-15 00:00:00.0)
Στον ιστορικό χώρο των φυλακών του Ιτζεδίν (2018-11-10 00:00:00.0)
Να διασωθεί και να αξιοποιηθεί ως χώρος ιστορικής κληρονομιάς (2018-09-04 00:00:00.0)
Από σήμερα στο Ιτζεδίν (2008-09-12 00:00:00.0)
«Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης» (2008-09-06 00:00:00.0)
Δεσμώτης - μάρτυρας του Ιτζεδίν (1996-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ