ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αστυνομικός σκότωσε 5 Βρετανούς κατοχικούς

Πανικό προκάλεσε η επίθεση αστυνομικού σε κατοχικούς
Πανικό προκάλεσε η επίθεση αστυνομικού σε κατοχικούς
ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Οι Ταλιμπάν σε νέα επίδειξη δύναμης ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση Αφγανού αστυνομικού, την Τρίτη, εναντίον Βρετανών κατοχικών στρατιωτών, ο οποίος άνοιξε πυρ εναντίον τους και σκότωσε πέντε, προειδοποιώντας ότι έχουν εισχωρήσει και στην Αστυνομία. Ο δράστης παραμένει ασύλληπτος, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε το επεισόδιο «τραγικό»...

Στο μεταξύ παράνομη χαρακτήρισε χτες τη νίκη του Χαμίντ Καρζάι στις προεδρικές εκλογές ο ανθυποψήφιός του Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, μετά την παραίτηση του οποίου ακυρώθηκε ο δεύτερος γύρος της αναμέτρησης, ανοίγοντας το δρόμο στον πρώην πρόεδρο και εκ νέου υποψήφιο για δεύτερη θητεία στην αφγανική προεδρία. Ο Α. Αμπντουλάχ υποστήριξε ότι η δεύτερη κυβέρνηση Καρζάι θα είναι αποτυχημένη, καθώς δεν έχει εξασφαλίσει καθαρή λαϊκή εντολή, ωστόσο ο ίδιος δεν προτίθεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη και να καταγγείλει το αποτέλεσμα, αλλά ούτε και να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να απαιτούν από τον Αφγανό πρόεδρο τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη σύλληψη κυβερνητικών αξιωματούχων που κατηγορούνται για συμμετοχή σε σκάνδαλα, ενώ αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού όπως ο Μάικ Μιούλεν εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για το κατά πόσο η νέα κυβέρνηση Καρζάι θα καταφέρει να ξεπεράσει το «σκανδαλώδες» παρελθόν της, παραβλέποντας ωστόσο ότι και οι κατοχικές δυνάμεις συμμετέχουν ενεργά στα σκάνδαλα και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διαφθοράς.

Στο Πακιστάν ο στρατός της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε χτες ότι προχωρά στις πολεμικές του επιχειρήσεις στο Νότιο Ουαζιριστάν, σημειώνοντας «επιτυχίες» και δημοσιοποιώντας ότι από τις 17 Οκτώβρη έχουν βρει το θάνατο 30 «ισλαμιστές μαχητές».

ΟΗΕ
Συζήτηση, χωρίς προσδοκίες, της έκθεσης για τη Γάζα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΚΑΪΡΟ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Μέχρι αργά χτες συνεχιζόταν στο Συμβούλιο Ασφαλείας η συζήτηση σχετικά με την έκθεση Γκόλντστοουν, όπου αναφέρεται η διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια της εισβολής του στη Γάζα, στις αρχές του χρόνου και ζητάται η διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας τόσο από το ισραηλινό στράτευμα όσο και από τη «Χαμάς» για τις εκτοξεύσεις της ρουκετών κατά ισραηλινών πόλεων. Οι αραβικές χώρες, αλλά και το Κίνημα των Αδεσμεύτων επιδιώκουν να υιοθετηθεί.

Αντίθετα, η αμερικανική βουλή των Αντιπροσώπων κάλεσε την αμερικανική εκπροσώπηση στον ΟΗΕ, αλλά και τον Πρόεδρο Ομπάμα να μην την υιοθετήσει. Η ισραηλινή ηγεσία, από την πλευρά της, άρχισε, ήδη, εκτεταμένη διπλωματική εκστρατεία «λάσπης» κατά της έκθεσης με επαφές με ξένους διπλωμάτες και διαρροές που υπενθυμίζουν ότι «όσα έπραξε ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα, τα πράττουν διαρκώς αμερικανικά, βρετανικά και άλλα στρατεύματα στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και αλλού...».

Επιμένει η Κλίντον, αλλά...

Με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο συναντήθηκε, χτες, σε μια έκτακτη στάση στο Κάιρο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Η Κλίντον, ανεπιτυχώς προς το παρόν, επιδιώκει να αναστρέψει την αρνητική αραβική αντίδραση στην εκτίμησή της ότι «η ισραηλινή πρόταση για μερικό περιορισμό είναι θετικό βήμα». Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου επέμενε στην αναγκαιότητα «εποικιστικού παγώματος».

Από την άλλη, ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ «τάραζε τα νερά», υπογραμμίζοντας ότι «αν συνεχίσουμε έτσι, τότε πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι εποικισμοί δεν αφήνουν γη για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Αρα, θα πρέπει να επικεντρώσουμε στην προσπάθεια για ένα κράτος με ίσα δικαιώματα για όλους τους πολίτες». Η πρόταση για κοινό κράτος εκφράζει μια μειοψηφική τάση κυρίως στην παλαιστινιακή σκηνή, αλλά εκτιμάται ότι ο Ερακάτ θέλησε, ακραίως, να εκφράσει απογοήτευση.

ΙΡΑΝ
Συγκρούσεις δυνάμεων καταστολής - διαδηλωτών

TEXΕΡΑΝΗ.--

Με δακρυγόνα και κλομπ αντέδρασαν, σύμφωνα με τις αποσπασματικές πληροφορίες που υπάρχουν, οι ιρανικές δυνάμεις καταστολής στις προσπάθειες διαδηλωτών, προσκείμενων στο λεγόμενο «μεταρρυθμιστικό» ρεύμα, να αξιοποιήσουν την 30ή επέτειο από την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας για να διαμαρτυρηθούν κατά της ιρανικής ηγεσίας. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν αντι-διαδήλωση λίγα χιλιόμετρα από την κεντρική επίσημη συγκέντρωση.

Κυριάρχησαν συνθήματα κατά του Προέδρου Αχμαντινετζάντ, τη νομιμότητα της εκλογής του οποίου οι «μεταρρυθμιστές» αμφισβητούν. Γίνεται αναφορά για συλλήψεις και αρκετοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν. Στην κεντρική επίσημη συγκέντρωση κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά των ΗΠΑ και υπέρ του Αγιατολάχ Χαμενεΐ από τους χιλιάδες συγκεντρωμένους.

Σχολιάζοντας τις συγκρούσεις, ο Ρόμπερτ Γκιμπς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, εξέφρασε την ελπίδα ότι δε θα «εξαπλωθεί η βία». Την καταστολή καταδίκασε και το Παρίσι. Ολοι, όμως, πήραν «ασφαλείς αποστάσεις» από τους «μεταρρυθμιστές» και τα αιτήματά τους.

Νωρίτερα, με αφορμή την επέτειο, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωνε ότι «ήρθε η ώρα το Ιράν να διαλέξει μεταξύ του παρελθόντος και των ευκαιριών που παρουσιάζονται». Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Νοέμβρη 1979, μετά την ισλαμική επανάσταση, φοιτητές προσκείμενοι στον Αγιατολάχ Χομεϊνί εισέβαλαν στην αμερικανική πρεσβεία χαρακτηρίζοντάς την «κέντρο κατασκοπείας», και κράτησαν 52 υπαλλήλους ομήρους επί 444 ημέρες, ζητώντας την επιστροφή του Σάχη, που υποστηριζόταν από την Ουάσιγκτον, στο Ιράν για να δικαστεί. Η ομηρία συνεχίστηκε και μετά το θάνατο του Σάχη.

ΚΡΟΑΤΙΑ - ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Συμφώνησαν να πάνε στη Χάγη για τα σύνορα

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μπόρουτ Παχόρ και η Κροάτισσα ομόλογός του Γιαντράνκα Κοσόρ υπέγραψαν χτες στη Στοκχόλμη συμφωνία για την παραπομπή σε διεθνή διαιτησία της συνοριακής τους διαφοράς που ως πρότινος πρόβαλε ως εμπόδιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τους δύο πρωθυπουργούς είχε καλέσει στη Στοκχόλμη προκειμένου να υπογράψουν τη συμφωνία ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ.

Μετά την (τεσσάρων μηνών) αρχική συμφωνία των δύο χωρών για την παραπομπή της διαφοράς τους σε διαιτησία, η Σλοβενία ήρε τις αντιρρήσεις της και η Κροατία επανέλαβε στις αρχές Οκτώβρη τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, προσδοκώντας ότι το 2011 θα γίνει το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η σχετική συμφωνία θα ισχύσει όταν εγκριθεί από τα κοινοβούλια αμφοτέρων των χωρών.

ΣΕΡΒΙΑ - ΔΝΤ
Επαχθείς όροι της συμφωνίας για το δάνειο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Καταιγίδα ανατροπής των έως τώρα δεδομένων στο συνταξιοδοτικό, πρόγραμμα ακόμη μεγαλύτερης λιτότητας και συνέχιση της λαίλαπας των απολύσεων στο δημόσιο τομέα επιφυλάσσει και η χτεσινή συμφωνία ανάμεσα στη σερβική κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προκειμένου να αρχίσει η εκταμίευση και του δεύτερου μέρους του δανείου των 3 δισ. ευρώ που είχε εγκριθεί από τις αρχές τρέχοντος έτους.

Ειδικότερα στις συνομιλίες με το ΔΝΤ συμφωνήθηκε η διατήρηση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό για το 2009 στο 4,5% και η μείωσή του το 2010 κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Επίσης, συμφωνήθηκε να αρχίσει το 2011 η αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού και η ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το 2015.

Στη συμφωνία αυτή - μεταξύ άλλων - προβλέπεται η εξίσωση του ορίου ηλικίας για άντρες και γυναίκες, η αλλαγή των κριτηρίων για πρόωρη σύνταξη και η μείωση των επαγγελμάτων που θα εντάσσονται στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών. Η κυβέρνηση της Σερβίας έπεισε την αντιπροσωπεία του ΔΝΤ ότι δε χρειάζεται να γίνουν μειώσεις των ήδη πενιχρών συντάξεων (που είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη) για να διατηρηθεί στο 4% το έλλειμμα στον προϋπολογισμό και ότι αρκεί το μέτρο της σταδιακής απόλυσης δημόσιων υπαλλήλων, καθώς και το πάγωμα μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα για το 2010...

ΙΣΡΑΗΛ
Κατάσχεση πλοίου με όπλα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Πλοίο που μετέφερε μεγάλη ποσότητα οπλισμού κατέσχεσαν οι ισραηλινές αρχές. Οπως ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας το πλοίο «Francop», με σημαία της Αντίγκουα, εντοπίστηκε περίπου 100 ναυτικά μίλια από τα ισραηλινά χωρικά ύδατα, κοντά στην Κύπρο. Μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο Ισραηλινών κομάντος, εντοπίστηκαν «εκατοντάδες τόνοι όπλων και πυραύλων» όπως ανακοινώθηκε.

Πάντα κατά τον αντιναύαρχο Ρόνι Μπεν - Γιεχούντα, στο πλοίο εντοπίστηκε έγγραφο εξαγωγής του φορτίου από ιρανικό λιμάνι ενώ τα κιβώτια φέρουν ιρανικές σφραγίδες. Κατά την ισραηλινή εκδοχή ο οπλισμός φορτώθηκε στο αιγυπτιακό λιμάνι της Νταμιέτα και δια του συριακού λιμανιού Λατάκεια, θα μεταφερόταν στο νότιο Λίβανο, στη σιιτική «Χεζμπολάχ».

Οι ισραηλινές αρχές, που έφεραν το πλοίο στο Ασντότ του Ισραήλ, παρουσίασαν στα ΜΜΕ κιβώτια αλλά δεν παρουσίασαν ούτε το έγγραφο που φέρεται ν' αποδεικνύει ότι τα όπλα «έφυγαν» από το Ιράν, ούτε κάποιο στοιχείο ότι προορίζονται για τη «Χεζμπολάχ», η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση. Αιγύπτιος αξιωματούχος, από την άλλη, διέψευδε κάθε ανάμιξη, υπενθυμίζοντας την ένταση με τη «Χεζμπολάχ» μετά τη σύλληψη 26 μελών της, πέρυσι, με την κατηγορία της υπονόμευσης της αιγυπτιακής σταθερότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ