ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ 6R ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Η ίδια τραγωδία

Σκηνές καταστροφής. Η επαρχία Αφιόν μετρά τους νεκρούς της από το Σεισμό της Κυριακής...

Associated Press

Σκηνές καταστροφής. Η επαρχία Αφιόν μετρά τους νεκρούς της από το Σεισμό της Κυριακής...
ΕΜΠΕΡ, ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΦΙΟΝ.--

Με κατακόκκινα μάτια, άυπνοι, τρέμοντας από το κρύο, τον τρόμο, την οργή και την απόγνωση, οι κάτοικοι της πόλης Εμπέρ άρχισαν χτες να κηδεύουν τους νεκρούς τους, όπως κι οι κάτοικοι των υπόλοιπων πόλεων της επαρχίας Αφιόν της κεντροδυτικής Τουρκίας. Η περιοχή θρηνεί 45 νεκρούς, αν και ο αριθμός που μετέδιδαν ως χτες τα ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι είναι ακριβής. Η δόνηση των 6 Ρίχτερ που κατέγραψαν οι σεισμογράφοι το πρωί της Κυριακής κατέστρεψε ζωές, τις ισχνές περιουσίες των φύσει και θέσει φτωχών κατοίκων της αγροτικής περιοχής, και σε πολλές περιπτώσεις κάθε ελπίδα για το μέλλον. «Ζούμε ακόμα, αλλά είναι σα να είμαστε νεκροί», λέει ο Ισμαήλ, κάτοικος της Εμπέρ.

Τα σωστικά συνεργεία 12 ώρες μετά το σεισμό ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις προσπάθειες ανάσυρσης επιζώντων και παρέδωσαν τα συντρίμμια στη δικαιοδοσία των σκαπτικών μηχανημάτων. Αυτοκίνητα των δήμων με μεγάφωνα περνούσαν χτες από τους δρόμους των πόλεων, ανακοινώνοντας τα ονόματα των νεκρών και το πότε και πού θα γίνουν οι κηδείες τους. Ο αριθμός των τραυματιών είχε ξεπεράσει τους 300.

Ενας από τους βασικούς λόγους που οι Αρχές πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν άλλοι ζωντανοί κάτω από τα συντρίμμια είναι η σύνθεση των σπιτιών: Είναι συνήθως χτισμένα με τούβλα από λάσπη, που όταν κατέρρευσαν δεν άφησαν κανένα περιθώριο να περνά αέρας στους εγκλωβισμένους κάτωθέ τους. Οι συνεχιζόμενοι μετασεισμοί, που είχαν ξεπεράσει τους 993 ως χτες το απόγευμα, αποτελούσαν μια διαρκή υπενθύμιση του τρόμου για τους κατοίκους.

Η κυβέρνηση Ετζεβίτ προσπάθησε να δώσει την εικόνα πως «αντέδρασε άμεσα» αυτή τη φορά στην καταστροφή, προσπαθώντας να αποτινάξει τη ρετσινιά της καταστροφής του 1999, όταν στη Νικομήδεια και την Κωνσταντινούπολη είχαν χαθεί επισήμως 18.000 άνθρωποι -- οι ανεπίσημες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για κάπου 40.000 νεκρούς.

«Το κράτος κέρδισε πολλή εμπειρία (από το 1999)», είπε ο Μπουλέντ Ετζεβίτ στους δημοσιογράφους. «Πριν από τους σεισμούς του 1999 οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας δεν ήταν αρκετά αποτελεσματικές». Τα οχήματα με τα εφόδια, τις κουβέρτες και τις σκηνές συνέχιζαν να φτάνουν στην περιοχή το απόγευμα χτες. Αλλά η βοήθεια δε φτάνει για τους χιλιάδες άστεγους. «Εχω 17 άτομα οικογένεια... και δεν έχουμε πάρει τίποτα», έλεγε ένας κάτοικος του χωριού Τζομπανλάρ.

Οι λόγοι που ο σεισμός δεν ήταν τόσο φονικός ήταν ότι πάρα πολλές επιχειρήσεις ήταν κλειστές, καθώς ήταν Κυριακή, αλλά και το ότι η περιοχή, λόγω της αγροτικής και κτηνοτροφικής της οικονομίας, δεν είναι τόσο πυκνοκατοικημένη. Από τα περίπου 500 κτίσματα που ο κυβερνήτης της Αφιόν, Χαλίλ Ιμπραχίμ Τούρκογλου, υπολογίζει ότι κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, αρκετά ήταν άδεια.

Ο καθηγητής Αχμέτ Ισικαρά, διευθυντής του σεισμολογικού ινστιτούτου Καντιλί της Κωνσταντινούπολης, έκανε μια απίστευτη δήλωση χτες: η Επιτροπή Ελέγχου των Κτιρίων, είπε, δε λειτουργεί στην πληγείσα από το σεισμό περιοχή (!). Προφανώς, η μαφία των οικοδομών έχει οργιάσει στην περιοχή... Ο Ισικαρά έκανε με νόημα έκκληση προς ιδιωτικές και κρατικές τράπεζες να διευκολύνουν στη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων για την ανέγερση νέων, αντισεισμικών κτιρίων.

Σύμφωνα με την τηλεόραση του NTV η Ελλάδα, η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία εκδήλωσαν προθυμία να στείλουν βοήθεια, αλλά η Αγκυρα απάντησε αρνητικά.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Σφοδρές φυλετικές συγκρούσεις, μετά τις πολύνεκρες εκρήξεις...

ΛΑΓΟΣ.-

Σε πεδίο άγριων μαχών ανάμεσα σε νεαρά μέλη των φυλών Χάουσας (μουσουλμάνοι) και Γιορούμπας (χριστιανοί και ανιμιστές) μετατράπηκαν, για τρίτη μέρα, χτες, τα προάστια της νιγηριανής εμπορικής πρωτεύουσας, Λάγος. Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, που επιβλήθηκε το βράδυ της Κυριακής και την αποστολή ενισχυμένων αστυνομικών δυνάμεων, όχι μόνο συνεχίστηκαν οι - αδιευκρίνιστης αφορμής - συγκρούσεις, αλλά και τα κύματα γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων αμφοτέρων των φυλών, που εγκαταλείπουν, κατά χιλιάδες, τις εστίες τους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του νιγηριανού Ερυθρού Σταυρού, ο αριθμός των νεκρών απ' τις συγκρούσεις των τελευταίων τριών ημερών ανέρχεται σε 55 και ο αριθμός των τραυματιών σε 150 με 200. Αυτόπτες μάρτυρες, που επικαλούνται ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, εξέφρασαν φόβους για μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, κάνοντας λόγο για «πολλές δεκάδες» πτώματα, εκ των οποίων πολλά βρέθηκαν ακρωτηριασμένα και πυρπολημένα!

Οι τριήμερες συγκρούσεις ανάμεσα σε νεαρά μέλη των φυλών Χάουσας και Γιορούμπας ξεκίνησαν απ' το προάστιο Ιντι Αράμπα και γρήγορα μεταλαμπαδεύτηκαν και στις γειτονιές Φαντέγι και Ονιπάνου, με μέλη των φυλών να ανταλλάσσουν κατηγορίες για την ευθύνη της αιματοχυσίας. Οι δύο φυλές έχουν προβεί, πολλές φορές στο παρελθόν, σε άγριες, πολύνεκρες συγκρούσεις.

Εως χτες το απόγευμα, σύννεφα μαύρου καπνού υψώνονταν από δεκάδες κτίρια του Λάγος, καταστροφές και λεηλασίες είχαν σημειωθεί σε χιλιάδες σπίτια, ενώ σποραδικές ριπές όπλων ενέτειναν το κλίμα τρόμου...

Πλάι σ' όλα αυτά, και ενώ ακόμη δεν έχει καταλαγιάσει ο πόνος για τους τουλάχιστον 1.000 νεκρούς που προκάλεσε πριν μία βδομάδα το μπαράζ πυρκαγιών και εκρήξεων από φωτιά σε αποθήκη πυρομαχικών του Λάγος, ο Πρόεδρος της Νιγηρίας, Ολουσεγκούν Ομπασάντζο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πως το όλο συμβάν «μπορεί να οφειλόταν ακόμη και σε σαμποτάζ»! Ο ίδιος δεν παρέλειψε, πάντως, να επαναλάβει πως οι έρευνες για τον εντοπισμό υπευθύνων είναι σε εξέλιξη και πως θα δημοσιοποιηθεί το πόρισμα της αρμόδιας προανακριτικής επιτροπής αμέσως μόλις αυτό ολοκληρωθεί...

ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ
Απίθανο να επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο

Ολοι οι σεισμολόγοι φαίνεται πως στο συγκεκριμένο ζήτημα ομονοούν: Ο σεισμός των 6 Ρίχτερ που χτύπησε την περιοχή Αφιόν Καραχισάρ της Τουρκίας είναι σχεδόν απίθανο να επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο, σε αντίθεση με αυτόν του Αυγούστου του 1999, στο ρήγμα της Ανατολίας, ο οποίος επέδρασε και στη χώρα μας, με σοβαρότερη επίπτωση αυτήν της διέγερσης του ρήγματος της Πάρνηθας, που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα, ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Β. Παπαζάχος επισήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον ελλαδικό χώρο, γιατί ο σεισμός της Τουρκίας έγινε σε μεγάλη απόσταση και είναι μικρού μεγέθους. Η ενέργειά του ήταν 100 φορές μικρότερη από το μεγάλο σεισμό που χτύπησε τη Νικομήδεια τον Αύγουστο του 1999, αλλά - σημείωσε - οι συνέπειές του ήταν σημαντικές γιατί έγινε σε κατοικημένη περιοχή με ακατάλληλα κτίρια.

Ο σεισμός αυτός στην Κεντροδυτική Τουρκία, σημείωσε ο σεισμολόγος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Στ. Τάσος, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιταχύνει τη γένεση ενός ισχυρού σεισμού στην Ελλάδα.

Το 1999, επισήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ε. Λέκκας, είχαμε σεισμική δραστηριότητα στο ρήγμα της Ανατολίας και στη συνέχεια μια προώθηση της δραστηριότητας στο χώρο του Αιγαίου. Φέτος αυτή η δραστηριότητα δε θα προωθηθεί προς το χώρο του Αιγαίου, γιατί αυτά τα ρήγματα κατευθύνονται προς τη Νοτιοδυτική Τουρκία, στα νότια του τόξου του Αιγαίου.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Συνομιλίες για μέλλον ή διάλυση της ομοσπονδίας...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Στις... Βρυξέλλες, παρουσία «διπλωματικών αξιωματούχων» της ΕΕ, επέλεξαν να συναντηθούν χτες εμπειρογνώμονες από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο σε μία ύστατη προσπάθεια γεφύρωσης διαφορών που σχετίζονται άμεσα με το όποιο μέλλον της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Εως χτες βράδυ δεν είχε διαρρεύσει τίποτε απ' το τραπέζι των συνομιλιών παρεκτός ότι οι ευρω-ενωσιακοί αξιωματούχοι θα ασκούσαν νέες πιέσεις για να αποτραπεί το οριστικό διαζύγιο μεταξύ των δύο εταίρων της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Αξίζει ωστόσο να επισημανθεί πως έως και την παραμονή της συνάντησης Σέρβων και Μαυροβούνιων εμπειρογνωμόνων στις Βρυξέλλες, ανώτατοι αξιωματούχοι και των δύο πλευρών υπενθύμιζαν πως παραμένουν αμφότεροι αμετακίνητοι στις ήδη γνωστές θέσεις τους. Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Μπουγιάνοβιτς, επί παραδείγματι, σχολίασε χτες πως «το Μαυροβούνιο δε θα παραιτηθεί της πρότασής του πως δύο ανεξάρτητα, αυτοκυρίαρχα κράτη είναι η καλύτερη προοπτική», ενώ απ' την άλλη πλευρά ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών, Γκόραν Σβιλάνοβιτς σημείωνε πως «Σερβία και Μαυροβούνιο θα πρέπει να γνωρίζουν πως ένα κοινό κράτος είναι προς το συμφέρον όλων των Γιουγκοσλάβων πολιτών και της ΕΕ ενώ η διάλυση της ομοσπονδίας μπορεί να είναι μόνο μία πολύ δαπανηρή διαδικασία που θα καθυστερήσει δραματικά οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ