ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 2024
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί και επιδρομές απ' άκρη σ' άκρη της Λωρίδας της Γάζας

Χωρίς νερό, τρόφιμα και στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής παλεύουν να επιβιώσουν οι εκτοπισμένοι άμαχοι

Copyright 2024 The Associated

Με αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς πυροβολικού σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας συνεχίστηκε και χτες το μακελειό σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού από το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο.

Οι επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού έπληξαν όλο τον παλαιστινιακό θύλακα, από τον βορρά μέχρι τον νότο, καθώς περίπου έναν μήνα μετά την έναρξη της χερσαίας ισραηλινής εισβολής στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, οι μάχες με δυνάμεις που αντιστέκονται στον εισβολέα ξανάρχισαν σε όλη τη Γάζα.

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν την ανατολική και κεντρική Ράφα. Πυρά πυροβολικού έβαλαν εναντίον της Χαν Γιούνις, μιας πόλης που έχει καταστραφεί και απέχει μερικά χιλιόμετρα από τη Ράφα. Βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν επίσης στην πόλη της Γάζας, στον βορρά, και στον καταυλισμό Μπουρέιτζ, στην κεντρική Γάζα. Στο Ντέιρ ελ Μπάλαχ, επίσης στην κεντρική Γάζα, σκοτώθηκαν 8 αστυνομικοί, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Συνολικά, σε 242 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, έχουν σκοτωθεί 36.550 Παλαιστίνιοι και άλλοι 82.959 έχουν τραυματιστεί. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 71 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 182.

Αγώνας επιβίωσης μέσα σε άθλιες συνθήκες για τους εκτοπισμένους

Οικογένειες με παιδιά περπατούν τεράστιες αποστάσεις μέσα στη ζέστη και τα ερείπια αναζητώντας λίγο νερό...
Οικογένειες με παιδιά περπατούν τεράστιες αποστάσεις μέσα στη ζέστη και τα ερείπια αναζητώντας λίγο νερό...
Η Λωρίδα της Γάζας θυμίζει πλέον «σεληνιακό» τοπίο εξαιτίας των τεράστιων καταστροφών και των βουνών ερειπίων και συντριμμιών που βλέπει κανείς απ' άκρη σ' άκρη.

Οι άγριες συνθήκες για την επιβίωση των περίπου 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων επιδεινώνονται καθημερινά λόγω της δραματικής έλλειψης τροφίμων και κυρίως της έλλειψης καθαρού τρεχούμενου νερού και πρόσβασης σε αποχετευτικό δίκτυο. Η έλλειψη αυτή γίνεται ιδιαίτερα αισθητή τώρα που ανεβαίνει μέρα με τη μέρα η θερμοκρασία.

Η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε ότι καταστράφηκαν και οι 36 καταυλισμοί εκτοπισμένων που λειτουργούσε στη Ράφα (νότια Γάζα). Απηύθυνε δραματική έκκληση στο Ισραήλ να της παράσχει πρόσβαση σε καύσιμα προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα εργοστάσια αφαλάτωσης θαλασσινού νερού και να δοθεί τρεχούμενο νερό στους αμάχους.

«Η επιβίωση είναι αγώνας. Οικογένειες με παιδιά περπατούν τεράστιες αποστάσεις μέσα στη ζέστη αναζητώντας λίγο νερό. Ο κόσμος χρειάζεται νερό για να ζήσει. Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να μας δώσουν πρόσβαση τώρα!», ανέφερε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας.

Αντίστοιχα, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε χτες ότι οι οικογένειες που εγκατέλειψαν τη Ράφα στη νότια Γάζα «βρίσκονται τώρα σε περιοχές με ανεπαρκή ποσότητα καθαρού νερού, ιατρικών προμηθειών, καυσίμων και περιορισμένη επισιτιστική βοήθεια».

Και προσθέτει: «Για να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους με λιγότερους πόρους, το WFP αναγκάζεται να παρέχει μειωμένες μερίδες φαγητού και δίνει προτεραιότητα στα ζεστά γεύματα στις κοινοτικές κουζίνες».

Μία τουαλέτα για κάθε 4.130 ανθρώπους!

Στο αλ Μαουάσι, που είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας, χαρακτηριστικό για τις εφιαλτικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εκτοπισμένοι άμαχοι είναι ότι υπάρχει κατά μέσο όρο μία τουαλέτα για 4.130 ανθρώπους...

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελία της βρετανικής ΜΚΟ Oxfam, στο αλ Μαουάσι υπάρχουν μόλις 121 τουαλέτες για 500.000 ανθρώπους...

Τη Δευτέρα, καταυλισμός εκτοπισμένων στην πόλη Χαν Γιούνις πλημμύρισε από λύματα, αφού έσπασε αγωγός. Οι εκτοπισμένοι προσπαθούσαν με μικρά δοχεία ή πλαστικά μπουκάλια να βγάλουν τα βρώμικα νερά από τις σκηνές τους...

Σε αυτές τις συνθήκες, εκπρόσωπος της UNICEF ανακοίνωσε χτες ότι από τις 7 Οκτώβρη έχουν σκοτωθεί σε Γάζα και κατεχόμενη Δυτική Οχθη πάνω από 15.000 παιδιά Παλαιστινίων και ότι ο ισραηλινός στρατός έχει καταστρέψει σχολεία, νηπιαγωγεία και «στοχοποιεί αμάχους, ειδικά παιδιά».

Τονίζει επίσης σε ανακοίνωση πως από τον περασμένο Οκτώβρη λόγω του πολέμου και των καταστροφών που έχει προξενήσει στη Γάζα εμποδίζονται να πάνε σχολείο πάνω από 620.000 μαθητές και πάνω από 88.000 φοιτητές.

Εκατοντάδες νεκροί Παλαιστίνιοι και χιλιάδες συλληφθέντες στη Δυτ. Οχθη

Εκκληση για τερματισμό της βίας των κατοχικών αρχών κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη απηύθυνε χτες ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, απαιτώντας την τιμωρία όσων ευθύνονται για τον θάνατο άνω των 500 Παλαιστινίων από τον περασμένο Οκτώβρη.

Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εν ψυχρώ δολοφονία δύο Παλαιστινίων εφήβων κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Ακαμπάτ Τζαμπίρ, πλησίον της Ιεριχούς, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι δύο έφηβοι πυροβολήθηκαν πισώπλατα λίγο αφότου προσπάθησαν να πετάξουν «μολότοφ» σε φυλάκιο του κατοχικού στρατού.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, από τον Οκτώβρη έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Οχθη πάνω από 500 Παλαιστίνιοι και έχουν συλληφθεί άλλοι 9.025 (ανάμεσά τους 635 παιδιά!). Πολλοί από όσους αφέθηκαν ελεύθεροι κατήγγειλαν φριχτές συνθήκες κράτησης και εφιαλτικά βασανιστήρια.

«Σαν να μην ήταν αρκετά τα τραγικά γεγονότα στη Γάζα και στο Ισραήλ τους τελευταίους 8 μήνες, ο λαός της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης υπόκειται σε καθημερινή απαράλλαχτη αιματοχυσία», είπε ο Τουρκ. Χαρακτήρισε «απαράδεκτους» τους φόνους, τις καταπατήσεις βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις καταστροφές και λεηλασίες περιουσιών Παλαιστινίων.

Χτες, στο μεταξύ, μετέβη στην περιοχή της πόλης Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, διατάσσοντας τον κατοχικό στρατό να προετοιμάσει σε συνεργασία με το υπουργείο του τη δημιουργία «ομάδων παρέμβασης» στις πόλεις της «ζώνης ασφάλειας». Οι ομάδες θα περιλαμβάνουν ντόπιους που υπηρέτησαν σε μονάδες μάχης του ισραηλινού στρατού, οι οποίοι θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν «περιστατικά ασφαλείας» στην περιοχή.

Το δε Παλαιστινιακό Πρακτορείο Ειδήσεων, WAFA, μετέδωσε ότι ως χτες λίγο μετά τα χαράματα, συνελήφθησαν άλλοι 22 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και πρώην κρατούμενοι. Επίσης, συνεχίστηκε για δεύτερο 24ωρο ο αποκλεισμός της Ιεριχούς.

Πιέσεις στο Ισραήλ για συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων

Μετά την επιβεβαίωση του θανάτου άλλων 4 Ισραηλινών ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα, εν μέσω των δολοφονικών επιθέσεων από τον ισραηλινό στρατό, αυξήθηκαν στο Τελ Αβίβ και αλλού στο Ισραήλ οι κινητοποιήσεις και οι πιέσεις για να καταληχθεί συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, με απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων.

Οπως έγινε γνωστό, οι 4 όμηροι πέθαναν πριν από αρκετούς μήνες στη νότια Γάζα, με τη Χαμάς να καταγγέλλει τις επιθέσεις του κατοχικού στρατού.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν μάλιστα ότι εκτιμάται πως μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί «πάνω από το 1/3» των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι περίπου 120 όμηροι παραμένουν ζωντανοί και 43 έχουν σκοτωθεί.

Στο άκουσμα της είδησης για τους θανάτους άλλων 4 ομήρων, πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας έξω από το στρατηγείο του στρατού στο Τελ Αβίβ, απαιτώντας «άμεση συμφωνία». Το πλήθος κρατούσε στα χέρια φωτογραφίες των ομήρων και μπλόκαρε για ώρες τη λεωφόρο Αγιάλον.

Ανάλογες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν σε άλλες πόλεις, όπως η Ιερουσαλήμ, η Χάιφα, το Ρεχοβότ, το Ρα'ανά κ.α.


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα συμφωνία πώλησης αμερικανικών F-35 στο ισραηλινό κράτος - δολοφόνο

Συνεχίζονται τα παζάρια για συμφωνία εκεχειρίας και ανταλλαγής κρατουμένων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται πολυεπίπεδα παρασκηνιακά παζάρια γύρω από την επίτευξη μιας συμφωνίας για εκεχειρία στη Γάζα και για ανταλλαγή Ισραηλινών κρατουμένων με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους, με άξονα την πρόταση που παρουσίασε με μπόλικη «ασάφεια» την περασμένη Παρασκευή ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Την ίδια ώρα, εν μέσω της σφαγής του Παλαιστινιακού λαού οι ΗΠΑ ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη στρατιωτική στήριξη του Ισραήλ, προχωρώντας σε συμφωνία για εξοπλισμό του κράτους - δολοφόνου με άλλα 25 μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς F-35.

Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν χθες το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας με την αμερικανική πολεμική βιομηχανία «Lockheed Martin». Το ισραηλινό υπουργείο ανέφερε ότι υπεγράφη επισήμως η Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (Letter of Offer and Acceptance / LOA) για τα μαχητικά.

Το κόστος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 3 δισ. δολάρια, ποσό που καταβάλλεται ολόκληρο από την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.

Τα πρώτα μαχητικά αυτής της παραγγελίας αναμένεται να αρχίσουν να παραδίδονται το 2028, ανά τρία ή πέντε τον χρόνο.

Μέχρι τώρα το Ισραήλ διαθέτει 36 από τα πρώτα 50 F-35 που έχει παραγγείλει, ενώ συνολικά υπολογίζει να αποκτήσει έως το τέλος της δεκαετίας και στις αρχές της επόμενης γύρω στα 75 μαχητικά αεροσκάφη τελευταίας γενιάς.

Πιέσεις από τις ΗΠΑ προς τη Χαμάς

Σε ένα τέτοιο φόντο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ της Δευτέρας ο Μπάιντεν με τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι ισχυρίστηκε ότι η Χαμάς «είναι το μόνο εμπόδιο» για μια εκεχειρία στη Γάζα, και του ζήτησε να ασκήσει κάθε δυνατή επιρροή ώστε η Χαμάς να αποδεχτεί πρόταση για εκεχειρία.

Συγκεκριμένα, παρά την αρνητική στάση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου στην πρόταση τριών φάσεων που δημοσιοποίησε ο Μπάιντεν, ο Λευκός Οίκος υποστήριξε πως «η Χαμάς είναι τώρα το μόνο εμπόδιο για πλήρη εκεχειρία» και «επιβεβαίωσε την ετοιμότητα του Ισραήλ να προχωρήσει στους όρους μιας συμφωνίας» όπως διαμορφώθηκαν την περασμένη βδομάδα.

Ο εμίρης του Κατάρ εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος μετά την επικοινωνία με τον Μπάιντεν, επιβεβαιώνοντας ότι συζήτησαν «τις προσπάθειες προς την επίτευξη συμφωνίας μόνιμης εκεχειρίας στη Γάζα» και τις εξελίξεις «σε Γάζα και κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στην Ντόχα ο εκπρόσωπος του καταριανού υπουργείου Εξωτερικών, Ματζίντ Αλ Ανσάρι, ανακοινώθηκε ότι οι διαπραγματευτές «δεν έχουν ακόμα συγκεκριμένες εγκρίσεις» πρότασης για εκεχειρίας από καμία πλευρά, πέρα από δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων.

Η πρόταση τριών φάσεων του Μπάιντεν περιλαμβάνει ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων, απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα και ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού θύλακα. Αποκλείει δε κάθε ρόλο για τη Χαμάς στη διακυβέρνηση της περιοχής, κάτι που η ίδια η οργάνωση το έχει απορρίψει.

Υπέρ της θέσης των ΗΠΑ τοποθετήθηκαν αργότερα τη Δευτέρα και οι άλλες χώρες του G7. Σε σχετική κοινή ανακοίνωση ανέφεραν ότι στηρίζουν την πρόταση Μπάιντεν και ζήτησαν από τη Χαμάς να την αποδεχτεί. «Εμείς, οι ηγέτες του G7, υιοθετούμε πλήρως το σχέδιο που θα οδηγήσει σε άμεση εκεχειρία στη Γάζα, θα απελευθερώσει όλους τους ομήρους, θα αυξήσει σημαντικά την ανθρωπιστική βοήθεια σε όλη τη Γάζα και θα οδηγήσει σε διαρκές τέλος της κρίσης, με κατοχυρωμένα τα συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ και την ασφάλεια των πολιτών της Γάζας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πάντως η κυβέρνηση Νετανιάχου προβάλλει έντονες αντιστάσεις στο σχέδιο του Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι έχει «σημαντικά κενά».

Ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντ. Μενσέρ δήλωσε ότι «ο πόλεμος θα τελειώσει για τον σκοπό επιστροφής των ομήρων» και μετά «θα ακολουθήσουν συνομιλίες» γύρω από το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος του Ισραήλ για εξολόθρευση της Χαμάς. Παράλληλα, προχθές το βράδυ ανακοίνωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανέφερε πως είναι «ανακριβείς» οι ισχυρισμοί ότι η ισραηλινή κυβέρνηση «συμφώνησε σε εκεχειρία χωρίς να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις μας».

Από την πλευρά της Χαμάς ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, ηγετικό στέλεχος, δήλωσε ότι η οργάνωσή του δεν είναι ευχαριστημένη με τις δηλώσεις των ΗΠΑ και της «Δύσης», που την πιέζουν να αποδεχτεί την πρόταση του Μπάιντεν για τη Γάζα, τονίζοντας πως δεν είναι η Χαμάς που εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας αλλά το Ισραήλ. «Και αυτό γίνεται παρότι ο Λευκός Οίκος γνωρίζει πως το πρόβλημα βρίσκεται στο Ισραήλ», είπε ο Ζούχρι.

Αργότερα ο Οσάμα Χαμντάν, άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς στη Βηρυτό, δήλωσε ότι η οργάνωση δεν μπορεί να αποδεχτεί σχέδιο συμφωνίας που δεν περιλαμβάνει ρητή δέσμευση του Ισραήλ για οριστική κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων του από τη Λωρίδα της Γάζας.

Αλλο ένα ξέπλυμα της γενοκτονίας από τον Μπάιντεν

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Time» είπε ότι ο κόσμος «έχει κάθε λόγο να πιστεύει» πως ο Νετανιάχου παρατείνει τον πόλεμο στη Γάζα για πολιτικούς λόγους. Την ίδια ώρα βέβαια φρόντισε να ξεπλύνει για άλλη μια φορά τη γενοκτονία, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι σίγουρος» αν το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα...

Αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλέστηκε η λιβανέζικη εφημερίδα «Al Akhbar» ανακοίνωσαν χθες ότι νέα ισραηλινή αντιπροσωπεία θα μετέβαινε μέχρι το βράδυ στο Κάιρο, με σκοπό τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία και συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων. Οι ίδιες πηγές εκτίμησαν πως μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να γίνει «στην αρχή της επόμενης βδομάδας, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο».

Επικοινωνία Μακρόν - Νετανιάχου

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό είχε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν.

Υποστηρίζοντας την πρόσφατη πρόταση τριών φάσεων του Αμερικανού Προέδρου για εκεχειρία στη Γάζα, ο Μακρόν είπε ότι αυτή «ανοίγει ξανά μια αξιόπιστη προοπτική για την εφαρμογή λύσης δύο κρατών», την οποία βεβαίως ο Νετανιάχου απορρίπτει κατηγορηματικά.

Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι «η Γάζα θα πρέπει να παραμείνει ακέραιο τμήμα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, με ανανεωμένη και ενισχυμένη Παλαιστινιακή Αρχή, με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, που θα διασφαλίσει τη διακυβέρνηση της Γάζας».

Το αμερικανικό σχέδιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ προωθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ νέο σχέδιο απόφασης με επίκεντρο την πρόταση τριών φάσεων του Μπάιντεν για εκεχειρία στη Γάζα και ανταλλαγή κρατουμένων.

«Αρκετοί ηγέτες και κυβερνήσεις, μεταξύ τους και της περιοχής (σ.σ. της Μέσης Ανατολής), έχουν υιοθετήσει αυτό το σχέδιο. Καλούμε λοιπόν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ενώσει τις προσπάθειές του και να ζητήσει την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, χωρίς καθυστέρηση και χωρίς περαιτέρω όρους» ανέφερε σε ανάρτησή της η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας - Γκρίνφιλντ.

Η πρόταση των ΗΠΑ προωθείται μία βδομάδα αφότου η Αλγερία κατέθεσε νέο σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας για εκεχειρία στη Γάζα.

Ενδοαστικές διεργασίες στο Ισραήλ

Κατά τ' άλλα, το κόμμα υπερορθόδοξων Εβραίων, SHAS, που έχει 11 βουλευτές στην ισραηλινή Κνέσετ και είναι το μεγαλύτερο κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση Νετανιάχου, μετά το «Λικούντ», ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων όπως αυτή παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Το SHAS υποστηρίζει την πρόταση και στηρίζει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση πολέμου, που αντιμετωπίζουν όλη την πίεση, ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία και να σωθούν οι ζωές των αδελφών μας που παραμένουν σε αιχμαλωσία», ανέφερε η ανακοίνωση του κόμματος.

Την ίδια στάση τήρησε στη συνέχεια και το έτερο κόμμα υπερορθόδοξων Εβραίων, «United Torah Judaism», που διαθέτει 7 βουλευτές στην Κνέσετ.

Στο μεταξύ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την παραμονή του υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου Μπένι Γκαντς στο μίνι υπουργικό συμβούλιο πολέμου του Ισραήλ. Κι αυτό καθώς έχει δώσει περιθώριο στον Νετανιάχου μέχρι το Σάββατο προκειμένου να παρουσιάσει ένα σχέδιο για τη διακυβέρνηση της Γάζας «την επόμενη μέρα» και σε αντίθετη περίπτωση θα παραιτηθεί, όπως έχει προειδοποιήσει.


ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ - ΥΕΜΕΝΗ
Νέες ισραηλινές απειλές για χερσαία εισβολή

Φουντώνουν οι απειλές από τη μεριά του Ισραήλ για γενίκευση της σύγκρουσης και με τη Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, χωρίς να λείπουν από το «κάδρο» και οι απειλές χερσαίας εισβολής που, κατά τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, δεν αποκλείεται να λάβει χώρα μέσα στην επόμενη βδομάδα.

Με αφορμή την απάντηση που δίνει η λιβανέζικη οργάνωση στις ισραηλινές επιδρομές, με τη χρήση drones, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, σε δηλώσεις του από περιοχή στο βόρειο Ισραήλ όπου από το πλήγματα ξέσπασαν και δασικές πυρκαγιές, είπε προκλητικά ότι «ήρθε η ώρα να καεί ολόκληρος ο Λίβανος». Στην ίδια ρότα και ο Ισραηλινός επιτελάρχης στρατηγός Χέρτζι Χαλεβί.

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες συμβούλεψαν μάλιστα τη λιβανέζικη κυβέρνηση «να κάνει τις απαραίτητες προμήθειες για πόλεμο»... Πληροφορίες λιβανέζικης εφημερίδας αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Βουλής του Λιβάνου, Ναμπίχ Μπέρι, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για θέματα Ενέργειας Εϊμος Χοκστάιν, ο οποίος φέρεται να τον διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν κάνει ό,τι μπορεί για να πετύχει μια «λύση» στη διένεξη Ισραήλ - Χαμάς, ώστε να πετύχει εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και μετά «να ξεκινήσουν» συνομιλίες σε σημαντικά ζητήματα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.

Αργότερα χτες το βράδυ είχε προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου πολέμου.

Οι συναντήσεις του Ιρανού ΥΠΕΞ στη Βηρυτό

Στη Βηρυτό βρέθηκε χτες για δεύτερο 24ωρο ο Ιρανός προσωρινός υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαγέρι Κάνι, συναντώντας τον Λιβανέζο ομόλογό του, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, εξαίροντας το καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων. Ο Ιρανός υπουργός τόνισε επίσης ότι όλες οι χώρες στην περιοχή, «ειδικά οι ισλαμικές χώρες, θα έπρεπε να υιοθετήσουν μια κοινή στάση για να αντιμετωπίσουν την ισραηλινή επίθεση και να προστατεύσουν τον παλαιστινιακό λαό, ειδικά στη Ράφα». Ο Ιρανός υπουργός τη Δευτέρα συναντήθηκε ακόμα με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και με τον Ν. Μπέρι. Κεντρικά ζητήματα στις συναντήσεις αυτές ήταν οι διμερείς σχέσεις και περιφερειακά θέματα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Στη συνέχεια, χτες, συναντήθηκε με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος του μετέφερε τα συλλυπητήρια μηνύματα και άλλων στελεχών της οργάνωσής του για τον θάνατο του Προέδρου, του υπουργού Εξωτερικών και άλλων 6 αξιωματούχων του Ιράν κατά τη συντριβή ελικοπτέρου τον Μάη.

Ακολούθως ο Ιρανός αξιωματούχος μετέβη στη Δαμασκό, όπου συναντήθηκε με τον Σύρο ομόλογό του, Φαϊσάλ Μικντάντ, και τόνισε τη σημασία των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι ΥΠΕΞ Συρίας και Ιράν, ο Μικντάντ φρόντισε να στείλει νέο μήνυμα προς την Τουρκία επισημαίνοντας ότι «βασική προϋπόθεση» του συροτουρκικού διαλόγου είναι να δηλώσει η Αγκυρα την ετοιμότητά της να αποσυρθεί από τα κατεχόμενα συριακά εδάφη και να σταματήσει την υποστήριξη «τρομοκρατικών οργανώσεων».

Στη συνέχεια ο Κάνι συναντήθηκε στη Δαμασκό με ηγετικά στελέχη της Χαμάς και της «Ισλαμικής Τζιχάντ» στη Συρία.

Αναχαιτίστηκε πύραυλος των Χούθι στο Εϊλάτ

Τη Δευτέρα, Υεμενίτες Χούθι εξαπέλυσαν επίθεση με νέου τύπου βαλλιστικό πύραυλο εναντίον του λιμανιού Εϊλάτ στο Ισραήλ. Ο εκπρόσωπός τους, Γιαχία Σαρία, είπε ότι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά βαλλιστικός πύραυλος με την ονομασία «Παλαιστίνη» και ότι η επιχείρηση «στέφθηκε με επιτυχία». Παράλληλα, χτες το βράδυ ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν για δεύτερη φορά - από την περασμένη βδομάδα - επίθεση στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Eisenhower».

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας «Arrow 3» αναχαίτισε πύραυλο εδάφους - εδάφους που εκτοξεύτηκε προς την Ερυθρά Θάλασσα, λίγη ώρα αφότου είχαν ηχήσει οι σειρήνες συναγερμού στην Εϊλάτ προκειμένου οι κάτοικοι να σπεύσουν στα καταφύγια.

Σε αυτό το φόντο, η πολυεθνική θαλάσσιων μεταφορών της Δανίας «Maersk» διαπιστώνει απρόσμενη αύξηση κερδών, μεταξύ άλλων και λόγω της σημαντικής αύξησης των ναύλων στις θαλάσσιες μεταφορές έπειτα από τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Εκτιμήσεις αναλυτών στο «Bloomberg Intelligence» αναφέρουν ότι ενώ για τη «Maersk» φέτος τα κέρδη προ φόρων (EBITDA) αναμένονταν γύρω στα 5,86 δισ. δολάρια, τώρα προβλέπονται έως 9 δισ. δολάρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ