ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Ιούλη 1997
Σελ. /50
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ
Παράνομα ξεπουλιέται σε ιδιώτη

Το υπουργείο Οικονομικών επέτρεψε την παραχώρηση της παραλίας στον μεγαλοεπιχειρηματία Ρέστη, παρά το γεγονός ότι έγγραφό του που αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ" τη χαρακτηρίζει, ουσιαστικά, παράνομη

Στις 11 Ιούνη 1997 ο Δήμος Ελληνικού έλαβε ένα εξώδικο από την εταιρία "Ποσειδών - Πετροκλάμπ ΕΠΕ", με το οποίο απειλούσε ότι αν εντός 48 ωρών δεν προχωρήσει η δημοτική αρχή στην έκδοση αδειών για την κατασκευή αναψυκτηρίου, εστιατορίου και σνακ μπαρ συνολικής έκτασης 2.525 τετραγωνικών μέτρων, τότε θα κατέθετε εναντίον των δημοτικών συμβούλων ασφαλιστικά μέτρα κατά της περιουσίας τους! Ο λαός μας σε αυτές τις περιπτώσεις λέει:"εκεί που μας χρωστάγανε μάς πήραν και το βόδι", γιατί αν ο δήμος προχωρούσε στην έκδοση αυτών αυτών των αδειών, όχι μόνο θα εγκληματούσε σε βάρος του λαού της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής (χρόνια τώρα η δημοτική αρχή και κάτοικοι δίνουν μάχη γι' αυτήν την παραλία), αλλά θα συνεργούσε και σε μια καραμπινάτη παρανομία. Γιατί, η παραχώρηση της έκτασης στην εταιρία είναι παράνομη!

Φως στις παρανομίες του υπουργείου Οικονομικών, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ) και του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας (ΕΑΚΝ), ρίχνει ένα έγγραφο του ίδιου του υπουργείου, που αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ". Σύμφωνα με αυτό, η παραχώρηση της παραλίας του Αγίου Κοσμά στη ΓΓΑ "έχει γίνει με σκοπό η έκταση να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση σκοπών, που προάγουν την αθλητική κίνηση, η εκμίσθωση μπορεί να γίνει μόνο σε νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που εποπτεύεται από τη ΓΓΑ και σε καμία περίπτωση σε ιδιώτη"! Το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών (Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας) έχει χαρακτήρα οδηγίας προς τη Νομαρχία Πειραιά - Κτηματική Υπηρεσία και στάλθηκε στις 23 Νοέμβρη 1990 (Αρ. Πρωτ. 1070808/5934/Β0010). Παρ' όλα αυτά, η παραλία παραχωρήθηκε σε ιδιώτη το Δεκέμβρη του '94 για 12 χρόνια αντί ενοικίου 1,5 εκατομμύριο το μήνα, κατά παράβαση του άρθρου 2 του νόμου 1070/1980.

Το υπουργείο επικαλείται τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 2 του ν. 1070/80 (ΦΕΚ 204/6.9.80) αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "χώροι ανήκοντες κατά κυριότητα ή χρήσιν εις τη ΓΓΑ δύνανται να παραχωρούνται κατά χρήσιν άνευ ανταλλάγματος εις τα εποπτευόμενα υπ' αυτής νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου της περιοχής, κατόπιν αποφάσεως του αρμοδίου επί θεμάτων Αθλητισμού υπουργού".

"Υστερα από τα πιο πάνω, συνεχίζει η οδηγία, είναι σαφές ότι, εφόσον η παραχώρηση προς τη ΓΓΑ έχει γίνει με σκοπό η έκταση να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση σκοπών που προάγουν την αθλητική κίνηση, η εκμίσθωση μπορεί να γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του πιο πάνω νόμου, δηλαδή μόνο σε νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που εποπτεύεται από τη ΓΓΑ και σε καμία περίπτωση από ιδιώτη".

Το συγκεκριμένο έγγραφο στάλθηκε με εντολή του τότε υπουργού Οικονομικών, ύστερα από αίτημα της Κτηματικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας Πειραιά, η οποία ζητούσε οδηγίες σχετικά με το δικαίωμα της ΓΓΑ να εκμισθώσει σε τρίτο, χώρο που της έχει παραχωρηθεί μόνο για αθλητικούς σκοπούς.

Υπενθυμίζεται ότι η παραλία του Αγίου Κοσμά ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο με απόφασή του (4977/17.4.1959) την παραχώρησε στη ΓΓΑ. Στη συνέχεια η ΓΓΑ με απόφασή της (5580/22.6.59) ίδρυσε το ΕΑΚΝ, στο οποίο και παραχώρησε την έκταση αυτή.

Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι με αφορμή την αίτηση της εταιρίας για έκδοση αδειών, ο δήμος ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να του γνωστοποιήσει το περιεχόμενο του παραπάνω εγγράφου. Παρά όμως τις επανειλημμένες και επίμονες απαιτήσεις του δήμου προς το υπουργείο, η αρμόδια υπηρεσία αρνιόταν να το κάνει, με τη δικαιολογία ότι οι οδηγίες αυτές είναι εσωτερικής φύσεως και δε χορηγούνται σε τρίτους! Τίποτα όμως δεν μπορεί να μείνει κρυφό...

Κρατάει χρόνια αυτή η παρανομία...

Η ιστορία με την παραλία του Ελληνικού βέβαια δεν ξεκίνησε ακριβώς το 1933. Απλά είχαν φανεί από τότε κάποια σημάδια για τα σχέδια που είχαν ορισμένοι και τα βλέπουμε σήμερα να υλοποιούνται, μετά από 64 χρόνια. Κανένας κάτοικος του Ελληνικού δε θα φανταζόταν το 1933 ότι τα επόμενα χρόνια η παραλία θα γέμιζε από κέντρα διασκέδασης και πολύ περισσότερο ότι δε θα τους επέτρεπαν ούτε να κάνουν μπάνιο.

Η αρχή έγινε το 1959, όταν τα 859 στρέμματα που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του δήμου, με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών, Κ. Παπακωνσταντίνου,δόθηκαν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) για να δημιουργήσει εκεί αθλητικές εγκαταστάσεις. Ο χώρος που δόθηκε ήταν από το ρέμα Αλίμου μέχρι το Δικηγορικόν ρέμα Γλυφάδας. Η απόφαση παραχώρησης έλεγε ξεκάθαρα ότι ο χώρος δίνεται μόνο για αθλητικές δραστηριότητες και για το δημόσιο συμφέρον. Ετσι εκεί δημιουργήθηκε το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας του Αγίου Κοσμά (ΕΑΚΝ/ΑΚ). Ηταν ρητή η απαγόρευση άλλων δραστηριοτήτων και μάλιστα εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων. Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε τότε όλο το χώρο στη ΓΓΑ χωρίς να αφήνει τίποτα για το δήμο. Αποτέλεσμα, οι κάτοικοι μέχρι σήμερα να είναι αποκλεισμένοι από την παραλία τους με μεγάλα σιδερένια κάγκελα.

"Δειλινά" με τις ευχές της χούντας

Από το 1968 και μετά, στην όλη ιστορία της παραλίας του Ελληνικού, υπάρχει ένα κενό το οποίο ήταν και αυτό που συντέλεσε στο να γεμίσει ο παραλιακός χώρος από διαφόρων ειδών αυθαίρετα κτίσματα και παράνομα καταστήματα που καμία σχέση δεν έχουν με τον αθλητισμό. Ηταν όταν η χούντα αποφάσισε το 1968 να διαλύσει την Κοινότητα Ελληνικού και να τη συνενώσει με το Δήμο Αλίμου. Σ' αυτήν την περίοδο - και συγκεκριμένα στις αρχές του 1974 - η χούντα δίνει άδεια στο πρώτο κέντρο διασκέδασης, τα "Δειλινά", που λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Ολες οι μετά τη χούντα κυβερνήσεις υποσχέθηκαν να διώξουν το κέντρο αυτό. Οι κάτοικοι, αλλά και ο δήμος είχαν καταγγείλει από τότε ότι η επιχείρηση είναι παράνομη και είχαν εκδηλώσει το φόβο ότι σιγά σιγά θα ξεφύτρωναν παρόμοιες δραστηριότητες. Και είχαν δίκιο. Παρά τους αγώνες τους, η επιχείρηση "Δειλινά" όχι μόνο δεν έφυγε, αλλά σήμερα έχει συνάψει και νέο μισθωτήριο με το ΕΑΚΝ μέχρι το 2002, ενώ και άλλες παρόμοιες επιχειρήσεις όπως οι "Φαντασία", "Καλούα" κλπ έχουν εγκατασταθεί εκεί.

"Στραβά μάτια" στις αυθαιρεσίες

Σήμερα και παρά τις φωνές των κατοίκων και της δημοτικής αρχής του Δήμου Ελληνικού η διοίκηση του ΕΑΚΝ, με τη βοήθεια του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, εκμίσθωσε το Δεκέμβρη του '94 χώρο της παραλίας στην επιχείρηση "Ποσειδών - Πετροκλάμπ ΕΠΕ" του εφοπλιστή Δημήτρη Ρέστη,για 12 χρόνια αντί ενοικίου 1,5 εκατομμυρίου το μήνα. Πριν την απόφαση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για απαγόρευση κάθε οικοδομικής δραστηριότητας, ο επιχειρηματίας κατάφερε να πάρει άδεια με την οποία έχει ξεκινήσει εργασίες για την κατασκευή εστιατορίου και παρόμοιων δραστηριοτήτων καθώς και πίστας "Καρτ". Μάλιστα, όταν ξεκινήσει η επιχείρηση να λειτουργεί για να μπεις στο χώρο θα πρέπει να πληρώνεις και εισιτήριο.

Η αδιαφορία της πολιτείας να προστατεύσει την παραλία άφησε ελεύθερο τον επιχειρηματία να αυθαιρετήσει, αφού θέλησε να κατασκευάσει πισίνα ακριβώς δίπλα στην παραλία και κτίρια λίγα μόλις μέτρα πιο πέρα, ενώ ύψωσε προς την πλευρά του δρόμου τοίχο ύψους 2,5 μέτρων. Επρεπε να επέμβει η δημοτική αρχή του Δήμου Ελληνικού τελικά, αφού η πολιτεία δεν ενδιαφέρθηκε για να γκρεμιστούν τα παράνομα κτίσματα και να έχουν πρόσβαση οι κάτοικοι στην παραλία. Είναι όμως θρασύτατη η ταμπέλα που έχει τοποθετηθεί στο χώρο και θρασύτατα προειδοποιεί "απαγορεύεται η είσοδος εις πάντας".

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές όμως για το θέμα ήταν οι απαντήσεις που έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος σε Ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ και Μήτσος Κωστόπουλος,σχετικά με το συνολικό θέμα της παραλίας και την απόδοση του χώρου στο δήμο, αλλά και για τον εν λόγω επιχειρηματία και τις αυθαιρεσίες του. Οι απαντήσεις που έλαβαν οι βουλευτές επιβεβαίωναν ότι απαγορεύεται κάθε δραστηριότηταπου δεν έχει σχέση με τον αθλητισμό. Ο υπουργός όμως "νίπτοντας τας χείρας του" πέταγε και πάλι το... μπαλάκι στη ΓΓΑ τονίζοντας ότι του ανήκει η παραλία και αυτός αποφασίζει. Ενώ για τις αυθαιρεσίες του επιχειρηματία απλώς δήλωσε ότι θα γίνει έρευνα. Κάτι που όχι μόνο δεν έγινε, αλλά αντίθετα ο επιχειρηματίας απειλεί τώρα ότι θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά των περιουσιών των δημοτικών συμβούλων, αν δεν του παραχωρηθεί άδεια από το δήμο για να μετατρέψει το χώρο σε "ξενυχτάδικο"!

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΡΤΖΙΔΗΣ
Η παραλία ανήκει στο λαό

"Ο Δήμος Ελληνικού είναι αποφασισμένος να αντισταθεί στην επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της παραλίας. Καλούμε τους υπουργούς Οικονομικών, Αθλητισμού και τους άλλους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, να βάλουν τέρμα στις αυθαιρεσίες που γίνονται. Γι' αυτό καλούμε και όλους τους κατοίκους και τους μαζικούς φορείς της πόλης να βρίσκονται σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για την από κοινού αγωνιστική παρέμβασή μας για να γίνουν επιτέλους σεβαστά τα δικαιώματα του δήμου στην παραλία του". Αυτά δήλωσε στο "Ρ" ο δήμαρχος Ελληνικού, Κ. Κορτζίδης, σχετικά με το θέμα.

Ο Κ. Κορτζίδης επισήμανε ακόμη ότι το ζήτημα της αξιοποίησης της παραλίας απασχολεί για δεκαετίες τους κατοίκους και έχουν εκφραστεί με διάφορες εκδηλώσεις, διαμαρτυρίες και συζητήσεις που έγιναν με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και των μαζικών φορέων της πόλης.

Αναφερόμενος ο δήμαρχος στις προτάσεις του Δήμου για την αξιοποίηση της παραλίας του Ελληνικού είπε ότι αυτές είναι:

  • Οι χώροι της παραλίας να αξιοποιηθούν για την εξυπηρέτηση σκοπών που προάγουν τον αθλητισμό.
  • Η πρόσβαση στη θάλασσα να είναι ελεύθερη στους πολίτες και να αποδοθεί τμήμα της παραλίας στο δήμο για τη δημιουργία δημοτικής πλαζ.
  • Να εξασφαλιστεί χώρος για τις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Ελληνικού.
  • Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρηθούν δικαιώματα εκμετάλλευσης σε ιδιώτες, που θέλουν να μετατρέψουν το χώρο σε χώρο νυχτερινής διασκέδασης.
  • Ο δήμος θα πρέπει να έχει ουσιαστική συμμετοχή στον έλεγχο και τη διαχείριση της παραλίας.

Ο δήμαρχος καταγγέλλει ακόμη τη διοίκηση της ΕΑΚΝ/ΑΚ ότι εκχωρεί δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης σε ιδιώτες και την προκλητική στάση της κυβέρνησης να αρνείται το δικαίωμα του δήμου να αξιοποιήσει μέρος της παραλίας προς όφελος των δημοτών. Καταγγέλλει, τέλος, την ενέργεια της εταιρίας που εκβιάζει τους δημοτικούς συμβούλους και το δήμαρχο.

"... η ημετέρα Κοινότης από διετίας καταβάλλει πάσαν προσπάθειαν ίνα δυνηθεί καλλώπιση την προ την κηπουπόλεως Ελληνικού παραλίαν, ανεγείρουσα εις αυτήν σοβαρόν κέντρον δι' οικογενείας εις το οποίον όχι μόνο οι κάτοικοι αυτής αλλά και οι Αθηναίοι επίσης, άνευ εκμεταλλεύσεως και μακράν ασχημιών να δύναται να απολαύσωσι οικογενειακώς εις αρμόζον περιβάλλον των καλών της ακτής (... ) μανθάνομεν ότι ιδιώται εξ ων εις καφεπώλης (... ) μη δυνηθείς να εγκαταστήσει ακόμη υποφερτόν ουρητήριον εις το κατάστημά του υπέβαλε αίτησιν εκμισθώσεως μέρους παραλίας διά την ανέγερσιν κέντρου εκ των συνήθων βεβαίως αντιαισθητικών καταστημάτων άτινα και αισθητικώς και ηθικώς βλάπτουσιν την εμφάνισιν της ωραίας παραλίας... ".

Με αυτά τα λόγια είχε αντιδράσει τον Ιούνη του 1933 η τότε Κοινότητα Ελληνικού με έγγραφό της προς το υπουργείο Συγκοινωνιών για να σταματήσει την προσπάθεια ιδιωτών που με τη βοήθεια της τότε κυβέρνησης ήθελαν να πάρουν χώρους της παραλίας για δικό τους φυσικά συμφέρον.

Μετά όμως από 64 χρόνια τα ιδιωτικά συμφέροντα με τη βοήθεια όλων των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων κατάφεραν να πάρουν την παραλία από τους κατοίκους και να στήσουν τις επιχειρήσεις τους εκεί. Ετσι, με παρανομίες και αυθαιρεσίες κατάφεραν, επιχειρηματίες και πολιτεία, η παραλία του Ελληνικού να γίνει ιδιωτική, να γεμίσει από καφετέριες, "σκυλάδικα", Λούνα Παρκ κλπ. Το 1959 ο χώρος δόθηκε για αθλητικές δραστηριότητες, σήμερα όμως το αποτέλεσμα είναι διάφοροι επιχειρηματίες να έχουν κάνει την περιοχή "τσιφλίκι" τους. Ενώ μια ταμπέλα λέει ήδη: "Είσοδος 700 δραχμές για τους μεγάλους - 400 για τα παιδιά"!

Σήμερα ο "Ρ" αποκαλύπτει έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που στάλθηκε στη Νομαρχία Πειραιά το Νοέμβρη του '90, σύμφωνα με το οποίο, η εκμίσθωση της παραλίας στην "Ποσειδών Πετροκλάμπ ΕΠΕ", που έγινε το Δεκέμβρη του '94 είναι παράνομη! Η παραλία που χαρίστηκε στον επιχειρηματία Ρέστη ανήκει με νόμο στους κατοίκους. Δε μένει πλέον παρά η κυβέρνηση να τον εφαρμόσει και να δώσει τέρμα στο σκάνδαλο...

Tα κείμενα έγραψε

ο Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

H πολιτεία εδώ και χρόνια επιτρέπει στους διάφορους επιχειρηματίες να φτιάχνουν "σκυλάδικα" στην παραλία. Δεν επιτρέπουν όμως στον κόσμο να χαρεί τη θάλασσα, που τη βλέπει από μακριά

Σε τσιφλίκι έχουν επιτρέψει στο μεγαλοεπιχειρηματία Ρέστη να κάνει την παραλία, απαγορεύοντας την είσοδο "εις πάντας"...

Ελάχιστα μέτρα από την παραλία κι όμως η πολιτεία επέτρεψε στον μεγαλοεπιχειρηματία να ξεκινήσει έργα κατασκευής καφετερίας "προς ιδίαν εκμετάλλευσιν"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ