ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάρτη 2023
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - «ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ 6»
Κοινός υποψήφιος ο Κιλιντσάρογλου μετά από έντονα παζάρια και αντεγκλήσεις

Ο Κ. Κιλιντσάρογλου με τους άλλους ηγέτες των «6» μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του

AP

Ο Κ. Κιλιντσάρογλου με τους άλλους ηγέτες των «6» μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του
Μετά από έντονα παζάρια μεταξύ των κομμάτων της αστικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, που συμμετέχουν στο λεγόμενο «τραπέζι των 6», με αντεγκλήσεις οι οποίες κορυφώθηκαν από την περασμένη Παρασκευή μέχρι χτες, τα 6 κόμματα ανακοίνωσαν τελικά αργά χτες το απόγευμα την ενιαία κάθοδό τους στις προεδρικές εκλογές, με κοινό υποψήφιο τον ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, Κ. Κιλιντσάρογλου.

Στόχος της εκλογικής τους συμμαχίας είναι να πάρουν το τιμόνι της διακυβέρνησης από τον νυν Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, εκμεταλλευόμενοι αφενός τη δυσαρέσκεια για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και παρουσιαζόμενοι παράλληλα ως ικανότεροι στην υπηρέτηση των συμφερόντων του τουρκικού κεφαλαίου, με φόντο ενδοαστικές διεργασίες που φουντώνουν εδώ και καιρό στη γειτονική χώρα, για τον ρόλο της σε σύνθετους γεωπολιτικούς και επενδυτικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Χαρακτηριστικό αυτών των διεργασιών ήταν το όλο «δράμα» που παίχτηκε αναφορικά με τη στάση της επικεφαλής του κόμματος IYI («Καλό Κόμμα»), Μεράλ Ακσενέρ, μέχρι αυτή τελικά να συναινέσει χτες στην κοινή υποψηφιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Κιλιντσάρογλου.

Η Ακσενέρ φαίνεται να επέμεινε μέχρι και την περασμένη Παρασκευή στην πρότασή της να είναι υποψήφιος για την προεδρία της χώρας είτε ο δήμαρχος Αγκυρας Μ. Γιαβάς είτε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Ε. Ιμάμογλου (και οι δύο προερχόμενοι από το CHP). Καθώς τα υπόλοιπα 5 κόμματα του «τραπεζιού των 6» κατέληξαν στην υποψηφιότητα Κιλιντσάρογλου, η Ακσενέρ έκανε δηλώσεις σε υψηλούς τόνους - ότι «το "Τραπέζι των Εξι" έχει χάσει την ικανότητα να αντανακλά τη βούληση του λαού στις αποφάσεις του» και ότι «το κόμμα IYI αναγκάστηκε να διαλέξει ανάμεσα στον θάνατο και την ελονοσία», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από την εκλογική συνεργασία και αυτόνομης καθόδου στις προεδρικές εκλογές.

Ακολούθησε ένας μαραθώνιος παζαριών, στο πλαίσιο των οποίων η Ακσενέρ συναντήθηκε χτες με τους δημάρχους Γιαβάς και Ιμάμογλου - οι οποίοι με δήλωσή τους τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας του ηγέτη του CHP - αλλά και με τον ίδιο τον Κιλιντσάρογλου.

Τα παζάρια αυτά φαίνεται πως απέδωσαν, καθώς παρουσία και των 6 αρχηγών του «τραπεζιού», ανακοινώθηκε τελικά χτες το απόγευμα η κοινή υποψηφιότητα του Κ. Κιλιντσάρογλου για τις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 14 Μάη. Ανακοινώθηκε επίσης ότι οι πρόεδροι των υπόλοιπων πέντε κομμάτων θα υπηρετήσουν ως αντιπρόεδροι σε περίπτωση εκλογικής επικράτησης.

Υπενθυμίζεται ότι στο «τραπέζι των 6», εκτός από το CHP και το ΙΥΙ, συμμετέχουν το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα (DP), το ισλαμιστικό κόμμα Ευδαιμονίας (Saadet), το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) και το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek) των πρώην στενών συνεργατών του Ερντογάν, Αλί Μπαμπατζάν και Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ετοιμότητα για παζάρια και από το HDP

Στο μεταξύ, ενδεικτική για τα παζάρια που θα συνεχιστούν ήταν και η πρώτη αντίδραση από το σοσιαλδημοκρατικό φιλοκουρδικό κόμμα HDP, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις των «6».

Ο συμπρόεδρος του HDP, Μιτχάτ Σαντζάρ, στο μήνυμά του προς τον Κ. Κιλιντσάρογλου, απηύθυνε νέο κάλεσμα για συνομιλίες και συμπόρευση.

«Επιτρέψτε μου να πω καλή επιτυχία στην υποψηφιότητα του κ. Κιλιντσάρογλου και τον περιμένουμε να συναντηθεί μαζί μας», ανέφερε, υπογραμμίζοντας: «Εάν η αντιπολίτευση μπορεί να προτείνει έναν κοινό υποψήφιο, εάν επιτευχθεί συμφωνία ως αποτέλεσμα ανοιχτών, άμεσων συνομιλιών με αυτόν τον κοινό υποψήφιο, θα υποστηρίξουμε αυτόν τον υποψήφιο. Διαφορετικά, η επιλογή είναι ξεκάθαρη, θα προτείνουμε τον δικό μας υποψήφιο».

Κατά τα άλλα, ο Σαντζάρ ισχυρίστηκε ότι «θα μιλήσουμε για τις αρχές στις οποίες θα επικεντρωθεί η Προεδρία» και όχι για «ένα παζάρι, μια υπουργική συζήτηση».

Υπενθυμίζεται ότι το HDP έχει ήδη συγκροτήσει μια εκλογική συμμαχία με μικρότερα «αριστερά» κόμματα, ενώ ως τρίτη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη της χώρας παζαρεύει τη συνεργασία του με τους «6». Αντίστοιχες δηλώσεις με τον Σαντζάρ είχε κάνει προ μερικών εβδομάδων και ο φυλακισμένος πρώην συμπρόεδρος του HDP Σ. Ντεμιρτάς, τασσόμενος υπέρ μιας συνεργασίας με το CHP και τους «6» αν εκφράζονταν διαθέσεις συμβιβασμού και συνεργασίας.

  • Το Σαουδαραβικό Ταμείο για την Ανάπτυξη (SFD) ανακοίνωσε πως η Σαουδική Αραβία υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία για να καταθέσει 5 δισ. δολάρια στην τουρκική Κεντρική Τράπεζα, μετά και τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φλεβάρη που αναζωπύρωσαν διμερή παζάρια, ενταγμένα στην ευρύτερη «κινητικότητα» στη Μέση Ανατολή, που περιλαμβάνει και την αναθέρμανση των σχέσεων της Αγκυρας με διάφορες δυνάμεις.
ΕΣΘΟΝΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Πρώτο και ενισχυμένο το κόμμα της πρωθυπουργού

Το φιλελεύθερο Μεταρρυθμιστικό Κόμμα της πρωθυπουργού Κάγια Κάλας αναδείχθηκε ξανά πρώτη δύναμη την Κυριακή στις βουλευτικές εκλογές στην Εσθονία, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά τη δεύτερη θητεία της Κάλας στην πρωθυπουργία.

Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησε ως θέμα ο πόλεμος στην Ουκρανία, με το κόμμα της Κάλας, που ανέλαβε την εξουσία το 2021, να συγκαταλέγεται στους πιο σθεναρούς υποστηρικτές της Ουκρανίας στην ΕΕ. Τάσσεται υπέρ της αποστολής όλων των δυτικών εξοπλισμών που χρειάζεται η Ουκρανία και της επιβολής σκληρών κυρώσεων στη Ρωσία, ενώ καλεί συνεχώς να ενισχυθεί η λεγόμενη ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Το κόμμα της εξασφαλίζει 37 από τις 101 έδρες του κοινοβουλίου (από 34 στις εκλογές του 2019).

Στην απερχόμενη κυβέρνηση το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα συγκυβερνούσε με τους Σοσιαλδημοκράτες και το «Ισάμα» (Πατρίδα), που κερδίζουν 9 και 8 έδρες αντίστοιχα, αλλά ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν το κόμμα της Κάλας σκοπεύει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση με τους ίδιους εταίρους ή αν θα αναζητήσει νέους συμμάχους.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε το ακροδεξιό - εθνικιστικό κόμμα EKRE (17 έδρες) και την τρίτη το Κόμμα του Κέντρου (16). Και τα δύο κόμματα κατέγραψαν χειρότερες επιδόσεις από ό,τι το 2019.

Μεγάλη άνοδο σημείωσε το φιλελεύθερο κόμμα «Εσθονία 200», μπαίνοντας για πρώτη φορά στη Βουλή, με 14 έδρες, και ορισμένοι αναλυτές το θεωρούν πιθανό κυβερνητικό εταίρο.

Η συμμετοχή κινήθηκε γύρω στο 64%. Το 25% των Εσθονών έχουν ρωσικές ρίζες και ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς δεν έχει εσθονική υπηκοότητα. Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία αξιοποιείται από την κυβέρνηση ώστε να προωθήσει τη συζήτηση για κατάργηση της διδασκαλίας της ρωσικής γλώσσας στα σχολεία, καθώς και για περιορισμό των πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών ρωσικής καταγωγής.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Διαπληκτισμοί για νομοσχέδιο με φόντο την αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας

Βίαιος διαπληκτισμός μεταξύ βουλευτών στη Γεωργία σημειώθηκε χτες με φόντο την ενδοαστική αντιπαράθεση για τη στάση της χώρας απέναντι στο ευρωατλαντικό μπλοκ και στη Ρωσία, ιδιαίτερα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι βουλευτές συνεπλάκησαν καθώς κοινοβουλευτική επιτροπή συζητούσε έναν νόμο περί «ξένων πρακτόρων», ο οποίος, σύμφωνα με τους επικριτές του, έχει διαμορφωθεί κατά τα πρότυπα της νομοθεσίας που ισχύει στη γειτονική Ρωσία.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό το κόμμα «Γεωργιανό Ονειρο» ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι υποστηρίζει το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι οργανώσεις που λαμβάνουν τουλάχιστον το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, θα εγγράφονται ως «ξένοι πράκτορες» και θα τίθενται σε επιτήρηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλιώς θα υπόκεινται σε βαριά πρόστιμα.

Οι επικριτές του νόμου τον συγκρίνουν με έναν ρωσικό νόμο του 2012, ο οποίος διευρύνεται σταθερά από τότε και χρησιμοποιείται για να ενταθεί η καταστολή στη Ρωσία, στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης της Μόσχας με ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΗΠΑ.

Βίντεο που μεταδόθηκαν από το εσωτερικό του Κοινοβουλίου στην Τιφλίδα δείχνουν τον πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων να χτυπά τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ενιαίο Εθνικό Κίνημα.

Ο Ιρ. Παβλενισβίλι, πολιτικός της αντιπολίτευσης, δήλωσε: «Η ρωσική νομοθεσία που προτείνεται τώρα στο Κοινοβούλιο είναι αντίθετη με τα εθνικά συμφέροντα της Γεωργίας και με τις ευρωπαϊκές μας φιλοδοξίες».

Η Πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, έχει πει πως θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο, το οποίο, αν εγκριθεί, θα θέσει «σε κίνδυνο τις ελπίδες της Γεωργίας να ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».

Πάντως, το «Γεωργιανό Ονειρο» ισχυρίζεται ότι παραμένει δεσμευμένο στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ κάποια μέρα.

ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέες επαφές ΗΠΑ για αναβάθμιση συμμαχιών τους

Επαφές στη Μανίλα ξεκίνησε την Κυριακή, 6 Μάρτη, στη Μανίλα η βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, σε μία ακόμα περιοδεία της στην περιφέρεια, ενώ εντείνεται η αντιπαράθεση με την Κίνα σε όλο και περισσότερα μέτωπα (εξελίξεις στην Ταϊβάν κ.τ.λ.). Η Νούλαντ συνέχισε και χτες στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων μια σειρά από επαφές, χαρακτηρίζοντας μεταξύ άλλων την Κίνα «απειλή που αναπτύσσεται» και διαπιστώνοντας «τρομερή πρόοδο στον Ινδο-Ειρηνικό καθώς οι ΗΠΑ εργάζονται με τους φίλους - εταίρους - συμμάχους για να ενισχύσουμε την περιφερειακή ασφάλεια για έναν ανοιχτό και ελεύθερο Ινδο-Ειρηνικό».

Η Νούλαντ έφτασε στις Φιλιππίνες λίγους μήνες μετά την επίσκεψη (της αντιπροέδρου Κάμαλα) Χάρις, που μεταξύ άλλων είχε συζητήσει με την ηγεσία της χώρας νέα περιθώρια για τους όρους φιλοξενίας αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα.

Για τις επαφές Νούλαντ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι θα συζητήσει «κρίσιμους τομείς της συμμαχίας ΗΠΑ - Φιλιππίνων, περιλαμβανομένου του κοινού μας ενδιαφέροντος για εμβάθυνση των δεσμών μας σε οικονομία, ασφάλεια και δεσμούς ανθρώπων». Στη συνέχεια, η Νούλαντ αναμενόταν να βρεθεί στο Τόκιο, για να συμμετάσχει σε συνάντηση ομολόγων της από το G7 «για ευρείες διαβουλεύσεις για όλες τις κρίσιμες παγκόσμιες προκλήσεις».

Στην περιφέρεια αναμένεται να βρεθεί σήμερα και ο βοηθός ΥΠΕΞ αρμόδιος για Υποθέσεις Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού, Ντάνιελ Κρίτενμπρινκ, ο οποίος θα έχει μέχρι και τις 11 του μήνα επαφές σε Ινδονησία και Μαλαισία. Θα πάρει μέρος σε συναντήσεις της ASEAN αλλά και σε διμερείς επαφές για την «Εταιρική Στρατηγική Σχέση ΗΠΑ - Ινδονησίας» μεταξύ άλλων και για κοινές πρωτοβουλίες στην Ενέργεια.

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιδοκίμασε με ανακοίνωσή του τις Ιαπωνία και Νότια Κορέα για «το κουράγιο και το όραμά τους», εκφράζοντας μεγάλη ικανοποίηση για την - όπως λέει - «ιστορική συμφωνία», στην οποία οι δύο χώρες κατέληξαν για «ευαίσθητα ιστορικά ζητήματα» και τονίζοντας πως η σχέση των τριών χωρών «κατέχει κεντρική θέση για το κοινό μας όραμα ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού».

Σύμφωνα με τη Σεούλ, σχεδιάστηκε η καταβολή αποζημιώσεων σε οικογένειες Νοτιοκορεατών που στη διάρκεια της ιαπωνικής κατοχής (1910 - 1945) είχαν εξαναγκαστεί να δουλέψουν παρά τη θέλησή τους στην Ιαπωνία. Τις αποζημιώσεις θα αναλάβει ένα ίδρυμα στου οποίου τη χρηματοδότηση η Σεούλ «ελπίζει ότι η Ιαπωνία θα ανταποκριθεί θετικά στη μείζονα απόφαση που ανακοινώνουμε σήμερα, με εθελοντικές συνεισφορές ιαπωνικών εταιρειών και ζητώντας συγγνώμη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ