Τρίτη 7 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΣΘΟΝΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Πρώτο και ενισχυμένο το κόμμα της πρωθυπουργού

Το φιλελεύθερο Μεταρρυθμιστικό Κόμμα της πρωθυπουργού Κάγια Κάλας αναδείχθηκε ξανά πρώτη δύναμη την Κυριακή στις βουλευτικές εκλογές στην Εσθονία, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά τη δεύτερη θητεία της Κάλας στην πρωθυπουργία.

Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησε ως θέμα ο πόλεμος στην Ουκρανία, με το κόμμα της Κάλας, που ανέλαβε την εξουσία το 2021, να συγκαταλέγεται στους πιο σθεναρούς υποστηρικτές της Ουκρανίας στην ΕΕ. Τάσσεται υπέρ της αποστολής όλων των δυτικών εξοπλισμών που χρειάζεται η Ουκρανία και της επιβολής σκληρών κυρώσεων στη Ρωσία, ενώ καλεί συνεχώς να ενισχυθεί η λεγόμενη ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Το κόμμα της εξασφαλίζει 37 από τις 101 έδρες του κοινοβουλίου (από 34 στις εκλογές του 2019).

Στην απερχόμενη κυβέρνηση το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα συγκυβερνούσε με τους Σοσιαλδημοκράτες και το «Ισάμα» (Πατρίδα), που κερδίζουν 9 και 8 έδρες αντίστοιχα, αλλά ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν το κόμμα της Κάλας σκοπεύει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση με τους ίδιους εταίρους ή αν θα αναζητήσει νέους συμμάχους.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε το ακροδεξιό - εθνικιστικό κόμμα EKRE (17 έδρες) και την τρίτη το Κόμμα του Κέντρου (16). Και τα δύο κόμματα κατέγραψαν χειρότερες επιδόσεις από ό,τι το 2019.

Μεγάλη άνοδο σημείωσε το φιλελεύθερο κόμμα «Εσθονία 200», μπαίνοντας για πρώτη φορά στη Βουλή, με 14 έδρες, και ορισμένοι αναλυτές το θεωρούν πιθανό κυβερνητικό εταίρο.

Η συμμετοχή κινήθηκε γύρω στο 64%. Το 25% των Εσθονών έχουν ρωσικές ρίζες και ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς δεν έχει εσθονική υπηκοότητα. Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία αξιοποιείται από την κυβέρνηση ώστε να προωθήσει τη συζήτηση για κατάργηση της διδασκαλίας της ρωσικής γλώσσας στα σχολεία, καθώς και για περιορισμό των πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών ρωσικής καταγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ