Τρίτη 7 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Αμυνας με το βλέμμα στο Ιράν

Από παλιότερη συνάντηση του Λ. Οστιν με τον Ιορδανό μονάρχη

Public Domain

Από παλιότερη συνάντηση του Λ. Οστιν με τον Ιορδανό μονάρχη
Από την Ιορδανία ξεκίνησε την Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, περιοδεία σε τρεις χώρες της Μέσης Ανατολής, στο φόντο έντονων παρασκηνιακών ζυμώσεων για πιθανό χτύπημα του Ισραήλ σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, ενώ παράλληλα σημειώνεται έκρηξη της βίας του ισραηλινού στρατού και των Εβραίων εποίκων στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης.

Ο Ιορδανός βασιλιάς, Αμπντάλα Β', κατά τη συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, επισήμανε την όξυνση της βίας στη Δυτική Οχθη, τονίζοντας ότι «απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα». Ζήτησε επίσης βοήθεια στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στα σύνορα με τη Συρία, επιρρίπτοντας ευθύνες σε ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ο Αμπντάλα Β', που στα τέλη Φλεβάρη οργάνωσε στην Ακαμπα της Ερυθράς Θάλασσας ισραηλινο-παλαιστινιακή συνάντηση και μετά ακολούθησαν οι άγριες τρομοκρατικές επιθέσεις εποίκων στο παλαιστινιακό χωριό Χουάρα της Δυτικής Οχθης, με απολογισμό έναν νεκρό και 380 τραυματίες, έκανε έκκληση για ηρεμία και μείωση της κλιμακούμενης βίας στα παλαιστινιακά εδάφη. Συνέστησε ανάσχεση «οιωνδήποτε μονομερών μέτρων», σε μια έμμεση αναφορά στο Ισραήλ.

Το Πεντάγωνο, λίγο πριν από την έναρξη της περιοδείας του υπουργού Λόιντ Οστιν στην περιοχή, εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι ένα κεντρικό θέμα στις διαβουλεύσεις που θα έχει ο υπουργός με ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής θα είναι «οι απειλές που σχετίζονται με το Ιράν».

Ενδιαφέρον είχαν επίσης οι δηλώσεις που έκανε στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ο ε.α. στρατηγός πεζοναυτών Φρανκ Μακένζι, που έως πέρσι διοικούσε τα αμερικανικά στρατεύματα στη Μέση Ανατολή και σήμερα είναι επικεφαλής του Ινστιτούτου «Global and National Security Institute» της Φλόριντα. Ο Μακένζι είπε ότι ο Οστιν θα μεταφέρει «τη δέσμευση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και θα καθησυχάσει τους εταίρους μας ότι οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στην υποστήριξη της άμυνάς τους». Αλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν παράλληλα ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή παραμένει αμείωτο και λόγω της εντεινόμενης περιφερειακής επιρροής της Κίνας...

Οι απειλές Νετανιάχου κατά Ιράν

Πάντως, εδώ και καιρό τα ισραηλινά ΜΜΕ επισημαίνουν τις διαδοχικές επισκέψεις κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων στο Ισραήλ (π.χ. υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, ο επιτελάρχης στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, που ήταν στο Ισραήλ την περασμένη Παρασκευή, πριν μεταβεί το Σάββατο στη Συρία) συνδέοντάς τις με τα σχέδια και τις γνωστές απειλές της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά του Ιράν, με αιχμή το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τη δυνατότητα ανάπτυξης ιρανικών πυρηνικών όπλων.

Αξίζει να επισημανθούν οι πρόσφατες δηλώσεις του Νετανιάχου κατά του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, επειδή είχε χαρακτηρίσει «παράνομες» πιθανές επιθέσεις του Ισραήλ σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στη διάρκεια επίσκεψής του το Σάββατο στην Τεχεράνη.

Στο Ισραήλ πάντως οι σφοδρές ενδοαστικές κόντρες με αιχμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Νετανιάχου για δικαστικές μεταρρυθμίσεις θεριεύουν. Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν νέες διαδηλώσεις πολλών εκατοντάδων χιλιάδων σε Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ, Χάιφα και άλλες πόλεις κατά του νομοσχεδίου που θεωρείται ότι υπονομεύει το σημερινό πολιτειακό σύστημα του Ισραήλ, σε βάρος της «ανεξαρτησίας» της αστικής Δικαιοσύνης. Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται νέα μεγάλη κινητοποίηση ενώ την Κυριακή σημειώθηκε πρωτοφανής ανακοίνωση 37 εκ των 40 πιλότων της επίλεκτης μονάδας της Πολεμικής Αεροπορίας «Squadron» που ξεκαθάρισαν πως στις 8/3 θα αρνηθούν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους και να δεχθούν διαταγές από την ιεραρχία του στρατού, για να συλλογιστούν επί των κινδύνων έναντι της δημοκρατίας στο Ισραήλ με αφορμή το νομοσχέδιο για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, και ο Ισραηλινός επιτελάρχης, Χέρτζι Χαλέβι, αποδοκίμασαν την ανακοίνωση των πιλότων λέγοντας πως διακυβεύουν τη λειτουργία και την ικανότητα εκτέλεσης καθηκόντων.

Στο μεταξύ, την Κυριακή, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό να κρατήσει τη «δωρεά» των 270.000 δολαρίων που έλαβε από συγγενή του για έξοδα νομικής υπεράσπισής του στα δικαστήρια όπου αντιμετωπίζει τρεις διαφορετικές κατηγορίες διαφθοράς και δωροδοκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ