Τρίτη 7 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέες επαφές ΗΠΑ για αναβάθμιση συμμαχιών τους

Επαφές στη Μανίλα ξεκίνησε την Κυριακή, 6 Μάρτη, στη Μανίλα η βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, σε μία ακόμα περιοδεία της στην περιφέρεια, ενώ εντείνεται η αντιπαράθεση με την Κίνα σε όλο και περισσότερα μέτωπα (εξελίξεις στην Ταϊβάν κ.τ.λ.). Η Νούλαντ συνέχισε και χτες στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων μια σειρά από επαφές, χαρακτηρίζοντας μεταξύ άλλων την Κίνα «απειλή που αναπτύσσεται» και διαπιστώνοντας «τρομερή πρόοδο στον Ινδο-Ειρηνικό καθώς οι ΗΠΑ εργάζονται με τους φίλους - εταίρους - συμμάχους για να ενισχύσουμε την περιφερειακή ασφάλεια για έναν ανοιχτό και ελεύθερο Ινδο-Ειρηνικό».

Η Νούλαντ έφτασε στις Φιλιππίνες λίγους μήνες μετά την επίσκεψη (της αντιπροέδρου Κάμαλα) Χάρις, που μεταξύ άλλων είχε συζητήσει με την ηγεσία της χώρας νέα περιθώρια για τους όρους φιλοξενίας αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα.

Για τις επαφές Νούλαντ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι θα συζητήσει «κρίσιμους τομείς της συμμαχίας ΗΠΑ - Φιλιππίνων, περιλαμβανομένου του κοινού μας ενδιαφέροντος για εμβάθυνση των δεσμών μας σε οικονομία, ασφάλεια και δεσμούς ανθρώπων». Στη συνέχεια, η Νούλαντ αναμενόταν να βρεθεί στο Τόκιο, για να συμμετάσχει σε συνάντηση ομολόγων της από το G7 «για ευρείες διαβουλεύσεις για όλες τις κρίσιμες παγκόσμιες προκλήσεις».

Στην περιφέρεια αναμένεται να βρεθεί σήμερα και ο βοηθός ΥΠΕΞ αρμόδιος για Υποθέσεις Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού, Ντάνιελ Κρίτενμπρινκ, ο οποίος θα έχει μέχρι και τις 11 του μήνα επαφές σε Ινδονησία και Μαλαισία. Θα πάρει μέρος σε συναντήσεις της ASEAN αλλά και σε διμερείς επαφές για την «Εταιρική Στρατηγική Σχέση ΗΠΑ - Ινδονησίας» μεταξύ άλλων και για κοινές πρωτοβουλίες στην Ενέργεια.

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιδοκίμασε με ανακοίνωσή του τις Ιαπωνία και Νότια Κορέα για «το κουράγιο και το όραμά τους», εκφράζοντας μεγάλη ικανοποίηση για την - όπως λέει - «ιστορική συμφωνία», στην οποία οι δύο χώρες κατέληξαν για «ευαίσθητα ιστορικά ζητήματα» και τονίζοντας πως η σχέση των τριών χωρών «κατέχει κεντρική θέση για το κοινό μας όραμα ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού».

Σύμφωνα με τη Σεούλ, σχεδιάστηκε η καταβολή αποζημιώσεων σε οικογένειες Νοτιοκορεατών που στη διάρκεια της ιαπωνικής κατοχής (1910 - 1945) είχαν εξαναγκαστεί να δουλέψουν παρά τη θέλησή τους στην Ιαπωνία. Τις αποζημιώσεις θα αναλάβει ένα ίδρυμα στου οποίου τη χρηματοδότηση η Σεούλ «ελπίζει ότι η Ιαπωνία θα ανταποκριθεί θετικά στη μείζονα απόφαση που ανακοινώνουμε σήμερα, με εθελοντικές συνεισφορές ιαπωνικών εταιρειών και ζητώντας συγγνώμη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ