Τρίτη 7 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΑΕ - ΙΤΑΛΙΑ
Επίσκεψη της Μελόνι με στόχο την ενεργειακή συνεργασία

Την επιθυμία της για «άριστες σχέσεις» με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέφρασε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ολοκληρώνοντας το Σάββατο τη διήμερη επίσκεψή της στο Αμπου Ντάμπι, στο πλαίσιο προσπαθειών αποκλιμάκωσης της έντασης που προκλήθηκε μεταξύ των δύο χωρών το 2021, όταν ο τότε πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σταμάτησε τις πωλήσεις πυραύλων στα ΗΑΕ και στη Σαουδική Αραβία, λόγω του πολέμου στην Υεμένη.

Η Μελόνι συναντήθηκε με τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν και συζήτησαν ζητήματα οικονομικών επενδύσεων και εμπορικής συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς των τεχνολογιών «καθαρής Ενέργειας» και «βιώσιμης ανάπτυξης», ενώ στη συνέχεια υπέγραψαν «διακήρυξη πρόθεσης στρατηγικής συνεργασίας».

Επιπρόσθετα, ο Ιταλός ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι υπέγραψε με τον Εμιρατινό προεδρεύοντα της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28), Σουλτάν Αχμεντ αλ Τζάμπερ, «διακήρυξη πρόθεσης για μια στρατηγική συνεργασίας σε σχέση με την κλιματική αλλαγή».

Ακολούθησε η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην ιταλική ενεργειακή πολυεθνική «Eni» και την εμιρατινή πετρελαϊκή «Adnoc», στο πλαίσιο επενδύσεων για την «ενεργειακή μετάβαση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ