Τρίτη 7 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Διαπληκτισμοί για νομοσχέδιο με φόντο την αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας

Βίαιος διαπληκτισμός μεταξύ βουλευτών στη Γεωργία σημειώθηκε χτες με φόντο την ενδοαστική αντιπαράθεση για τη στάση της χώρας απέναντι στο ευρωατλαντικό μπλοκ και στη Ρωσία, ιδιαίτερα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι βουλευτές συνεπλάκησαν καθώς κοινοβουλευτική επιτροπή συζητούσε έναν νόμο περί «ξένων πρακτόρων», ο οποίος, σύμφωνα με τους επικριτές του, έχει διαμορφωθεί κατά τα πρότυπα της νομοθεσίας που ισχύει στη γειτονική Ρωσία.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό το κόμμα «Γεωργιανό Ονειρο» ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι υποστηρίζει το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι οργανώσεις που λαμβάνουν τουλάχιστον το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, θα εγγράφονται ως «ξένοι πράκτορες» και θα τίθενται σε επιτήρηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλιώς θα υπόκεινται σε βαριά πρόστιμα.

Οι επικριτές του νόμου τον συγκρίνουν με έναν ρωσικό νόμο του 2012, ο οποίος διευρύνεται σταθερά από τότε και χρησιμοποιείται για να ενταθεί η καταστολή στη Ρωσία, στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης της Μόσχας με ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΗΠΑ.

Βίντεο που μεταδόθηκαν από το εσωτερικό του Κοινοβουλίου στην Τιφλίδα δείχνουν τον πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων να χτυπά τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ενιαίο Εθνικό Κίνημα.

Ο Ιρ. Παβλενισβίλι, πολιτικός της αντιπολίτευσης, δήλωσε: «Η ρωσική νομοθεσία που προτείνεται τώρα στο Κοινοβούλιο είναι αντίθετη με τα εθνικά συμφέροντα της Γεωργίας και με τις ευρωπαϊκές μας φιλοδοξίες».

Η Πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, έχει πει πως θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο, το οποίο, αν εγκριθεί, θα θέσει «σε κίνδυνο τις ελπίδες της Γεωργίας να ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».

Πάντως, το «Γεωργιανό Ονειρο» ισχυρίζεται ότι παραμένει δεσμευμένο στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ κάποια μέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ