ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΛΙΟΣΙΑ (ΙΛΙΟΝ)
Διεκδικούν μάθηση σε ανθρώπινες συνθήκες

Μαθητές και γονείς έχουν καταλάβει το νεόκτιστο σχολείο, που προοριζόταν για τη στέγαση του 10ου Γυμνασίου, αλλά η δημοτική αρχή αποφάσισε να το παραχωρήσει για τη στέγαση του Μουσικού Γυμνασίου - Λυκείου Δ. Αττικής

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει οι μαθητές και οι γονείς του Δήμου Ν. Λιοσίων (Ιλιον), ύστερα από την απόφαση της δημοτικής αρχής να παραχωρήσει το νεόκτιστο κτίριο, που προοριζόταν για να στεγάσει το 10ο Γυμνάσιο, προκειμένου να λειτουργήσει εκεί το Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο Δυτικής Αττικής που σήμερα βρίσκεται στο Χαϊδάρι, παρά το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης σχολικής στέγης στο δήμο.

Από την περασμένη Κυριακή, γονείς και μαθητές πραγματοποιούν κατάληψη του νεόκτιστου κτιρίου, για να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη και ζητούν από τη δημοτική αρχή και το υπουργείο να αποδοθεί το κτίριο στους μαθητές του 10ου Γυμνασίου. Η Π. Αντωνοπούλου,πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 10ου Γυμνασίου, μιλώντας στο "Ρ", τόνισε ότι οι γονείς επέλεξαν έναν τρόπο αξιοπρεπή και ειρηνικό, προσπαθώντας να πιέσουν, ώστε να δοθεί μια λύση. "Ας δει το υπουργείο Παιδείας τους μαθητές των σχολείων, που εδώ και μια βδομάδα χάνουν τα μαθήματα τους", τονίζουν οι γονείς και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

Οι γονείς καταγγέλλουν ότι η δημοτική αρχή παραδίδει το κτίριο χωρίς να υπάρχει σχολική επιτροπή. Τονίζουν επίσης ότι η ενέργεια αυτή του δημάρχου εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για "αποκέντρωση της εκπαίδευσης", δηλαδή της μεταφοράς ευθυνών από το υπουργείο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς όμως την ανάλογη χρηματοδότηση για την επίλυση των προβλημάτων. Παράλληλα, στους γονείς ειπώθηκε, τόσο από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, όσο και από τους αρμόδιους της νομαρχίας ότι τα ειδικά σχολεία χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι γονείς εκφράζουν το ερώτημα, γιατί δε δίνονται χρήματα για την κατασκευή νέου κτιρίου που θα στεγάσει το Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη στέγασης και αυτού του σχολείου.

"Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού"

Το 10ο Γυμνάσιο Ν. Λιοσίων μέχρι πριν πέντε χρόνια στεγαζόταν σε ενοικιαζόμενο κτίριο. Τότε αποφασίστηκε να συστεγαστεί "προσωρινά" με άλλα σχολεία μέχρι να φτιαχτεί το νέο κτίριο. Και, επειδή ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να συστεγάζεται με άλλα σχολεία. Την ίδια στιγμή, λόγω της έλλειψης αιθουσών, τα σχολεία του δήμου έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να μπορούν να φιλοξενούν όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές. Εντονο είναι το πρόβλημα με μεγάλα τμήματα (35 μαθητές), ενώ οι αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, οι αποθήκες, ακόμα και οι διάδρομοι, έχουν διαμορφωθεί για να καλύψουν τις ανάγκες. Παράλληλα, πολλοί μαθητές αναγκάζονται να "εξορίζονται" σε σχολεία που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους.

Οπως είπαν στο "Ρ", οι γονείς ζητούν ανθρώπινες συνθήκες μάθησης για τα παιδιά τους και για το σκοπό αυτό γνωστοποίησαν τα προβλήματα αυτά στους αρμόδιους του υπουργείου Παιδείας και η απάντηση που πήραν ήταν ότι "έτσι λειτουργούν όλα τα σχολεία στην Ελλάδα" (!).

Ο Σύλλογος Γονέων του 10ου Γυμνασίου επισημαίνει ότι με την εγκατάσταση του 10ου Γυμνασίου στο νέο κτίριο θα αποσυμφορηθεί όλη η περιοχή και θα φτάσει σε ένα επιθυμητό στάδιο η κάλυψη των αναγκών σε σχολικές αίθουσες. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι το κτίριο δεν πληρεί τις προδιαγραφές για τη στέγαση Μουσικού Σχολείου, αφού δε διαθέτει ούτε ηχομόνωση, ούτε αίθουσες για τη σίτιση των μαθητών, που είναι βασικά στοιχεία για τη λειτουργία του.Στο μεταξύ, χτες, αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών του Μουσικού Γυμνασίου - Λυκείου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας και συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Γ. Πασχαλίδη, ο οποίος πρότεινε να γίνει σήμερα συνάντηση στο υπουργείο των ενδιαφερόμενων για το θέμα φορέων.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΚΥΠΡΟΥ
Μόνο 41 Ελληνοκύπριοι μαθητές!

Από την τουρκική εισβολή, το 1974, τα παιδιά των εγκλωβισμένων Κυπρίων και Μαρωνιτών που μένουν στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο στερούνται το δικαίωμα στη μόρφωση. Καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και τον καταστατικό χάρτη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ψευδοκράτος του Ντενκτάς στερεί το δικαίωμα της μόρφωσης των εγκλωβισμένων παιδιών με την απαγόρευση της λειτουργίας Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης στα κατεχόμενα εδάφη της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Στοιχεία για τις συνθήκες εκπαίδευσης και τη ζωή των εγκλωβισμένων στα κατεχόμενα παρουσιάστηκαν χτες στην παρουσίαση του εντύπου που εξέδωσε το σωματείο "Συμπαράσταση Αγώνα Κύπρου". Στόχος του εντύπου είναι η συλλογή υπογραφών που θα σταλούν σε Διεθνείς Οργανισμούς, προκειμένου να πιέσουν για την επαναλειτουργία των ελληνικών σχολείων μέσης εκπαίδευσης στην κατεχόμενη Κύπρο και για να επιτραπεί η ελεύθερη διακίνηση και η επανεγκατάσταση των παιδιών που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στην κατεχόμενη Κύπρο, προκειμένου να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους.

Ανάμεσα σε άλλα, στο έντυπο αναφέρεται ότι σήμερα στις κατεχόμενες περιοχές λειτουργούν κάτω από άθλιες συνθήκες τρία Δημοτικά σχολεία, όπου φοιτούν μόνο 41 παιδιά. Οταν τελειώσουν το δημοτικό και προκειμένου να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, τα παιδιά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, να αποχωριστούν τους γονείς τους στην τρυφερή ηλικία των 12 χρόνων, πράγμα απαράδεκτο και απάνθρωπο, και να εγκατασταθούν στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου ή να μεταναστεύσουν σε άλλη χώρα. Επιπλέον, το καθεστώς Νενκτάς στερεί στους νέους αυτούς το δικαίωμα της επιστροφής στα αγόρια, όταν γίνονται 16 χρόνων και στα κορίτσια, όταν γίνονται 18. Ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν είναι να υπογράψουν δήλωση ότι αναγνωρίζουν το τουρκοκυπριακό καθεστώς. Κανένας από αυτούς μέχρι σήμερα δεν έχει υπογράψει, επομένως κανένας δεν ξαναενώθηκε με την οικογένειά του. Αυτά τα παιδιά είναι άτομα χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα. Τους στερούν την οικογένεια, τη μόρφωση, την ασφάλεια και την ευτυχία.

Το 1975, όταν υπογράφτηκε η συμφωνία της Βιέννης, ζούσαν στα Κατεχόμενα 9.500 περίπου εγκλωβισμένοι. Σύμφωνα με τη συμφωνία, στους εγκλωβισμένους Ελληνοκύπριους θα παρεχόταν κάθε βοήθεια για ομαλή ζωή, περιλαμβανομένων θρησκευτικών και εκπαιδευτικών διευκολύνσεων, ιατρικής φροντίδας από δικούς τους γιατρούς και ελεύθερης διακίνησης στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού. Η συμφωνία της Βιέννης δεν εφαρμόστηκε παρά μόνο σε ελάχιστο βαθμό.

"ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ"
"Χρειάζονται άμεσες λύσεις"

Σύσκεψη φορέων για το πρόβλημα της στέγασης των σχολείων πραγματοποιήθηκε χτες

Σύσκεψη με θέμα το οξύτατο κτιριακό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει ο δήμος Πειραιά, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου. Διοργανωτής της σύσκεψης ήταν η ΕΛΜΕ Πειραιά σε συνεργασία με το "Μέτωπο Παιδείας Πειραιά", που απαρτίζουν η ΕΛΜΕ Πειραιά, η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά, οι Σύλλογοι δασκάλων και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Κοινή απαίτηση των φορέων της εκπαίδευσης ήταν να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα που χρονίζει.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο γγ του υπουργείου Παιδείας, Γ. Πανάρετος,εκπρόσωπος του ΟΣΚ, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Πειραιά, Δ. Γκερλές,ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, Γ. Λαγονίκας,ο αντινομάρχης Παιδείας Δ. Μαρωνίτης,δάσκαλοι και γονείς.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, Π. Γιαννακόπουλος,στην παρέμβασή του έδωσε αποκαλυπτικά στοιχεία για το στεγαστικό πρόβλημα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: "Στο Δήμο Πειραιά λειτουργούν 54 γυμνάσια - λύκεια, ΤΕΛ, ΕΠΛ - ΤΕΣ, στα οποία φοιτούν 17.000 μαθητές. Στεγάζονται σε 27 σχολικά κτίρια, από τα οποία τα 11 είναι ενοικιαζόμενα και ακατάλληλα. Αυτά που στεγάζονται σε δημόσια κτίρια λειτουργούν με διπλή βάρδια. Για να λειτουργήσουν τα σχολεία αυτά πρωί χρειάζονται 31 σχολικά κτίρια και 418 αίθουσες". Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ τόνισε ότι "τα 4 τελευταία χρόνια χτίστηκαν 2 σχολεία, δηλαδή, με άλλα λόγια, μας λένε ότι σε 120 χρόνια θα λύσουν το κτιριακό στο δήμο. Μας λένε ότι δε βρίσκουν οικόπεδα, αλλά εμείς αναρωτιόμαστε πώς τα πολυκαταστήματα βρίσκουν με πολύ μεγάλη ευκολία και σε μικρό χρονικό διάστημα", κατέληξε.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων η "Πρόοδος", Ν. Ράπτης, τόνισε ότι "τα νηπιαγωγεία στεγάζονται σε κτίρια που είναι ακατάλληλα και σημείωσε ότι το κτίριο στο οποίο στεγάζονται οι μαθητές δεν επηρεάζει μόνο τον ψυχισμό των μαθητών αλλά και την απόδοσή τους".

Ο Γ. Λαγονίκας κάλεσε για συγκεκριμένες λύσεις στο κτιριακό πρόβλημα και επισήμανε ότι "τα σχολικά κτίρια να μην είναι τα πλέον οικονομικά, όταν χτίζονται από τον ΟΣΚ, γιατί τότε παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις".

Πάντως, τόσο ο γγ του υπουργείου Παιδείας, όσο και ο εκπρόσωπος του ΟΣΚ, απέδωσαν το πρόβλημα της έλλειψης σχολικών αιθουσών στην έλλειψη οικοπέδων, σημειώνοντας ότι τα χρήματα για την ανέγερση σχολείων υπάρχουν, αλλά δεν μπορούν να βρεθούν οι χώροι.

Σε αυτό το κτίριο μέχρι πριν λίγους μήνες συστεγάζονταν τέσσερα σχολεί

Σε αυτό το κτίριο μέχρι πριν λίγους μήνες συστεγάζονταν τέσσερα σχολεία

3Ο ΤΕΛ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
"Κλειστόν" λόγω έλλειψης θέρμανσης!

Κλειστό λόγω κρύου παρέμεινε χτες και προχτές το 3ο Τεχνικό Λύκειο Αμαρουσίου στη ΣΕΛΕΤΕ, αφού δεν υπάρχουν χρήματα για να αγοραστεί πετρέλαιο! Η κατάσταση αυτή, όπως κατήγγειλε στο "Ρ" εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό. Ομως τα προβλήματα μαθητών και καθηγητών στο σχολείο δε μένουν μόνο στην έλλειψη θέρμανσης τις μέρες που έχει τσουχτερό κρύο. Σοβαρές ελλείψεις παρουσιάζονται γενικά στην υλικοτεχνική υποδομή και στα εργαστήρια του σχολείου, κάτι το οποίο παρουσιάζεται και στα άλλα σχολεία που στεγάζονται στη ΣΕΛΕΤΕ.

Οπως μας είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 3ου ΤΕΛ, επειδή στα σχολεία αυτά φοιτούν μαθητές σχεδόν από όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, ο δήμαρχος της πόλης φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρεται και τόσο, κάτι που το είχε πει και στους εκπροσώπους των γονέων όταν ζήτησαν συνάντηση μαζί του για να του εκθέσουν τα προβλήματα. Ο Σύλλογος του σχολείου έχει ζητήσει επανειλημμένα από τη δημοτική αρχή να απαντήσει πώς διαθέτει τα χρήματα που δίνει ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων για τα σχολεία της ΣΕΛΕΤΕ. Απ' ό,τι φαίνεται πάντως, η δημοτική αρχή περιμένει να έρθει η άνοιξη για να λυθεί το πρόβλημα της θέρμανσης στο σχολείο, μέχρι τον ερχόμενο χειμώνα και τότε... βλέπουμε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ