Παρασκευή 8 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΛΙΟΣΙΑ (ΙΛΙΟΝ)
Διεκδικούν μάθηση σε ανθρώπινες συνθήκες

Μαθητές και γονείς έχουν καταλάβει το νεόκτιστο σχολείο, που προοριζόταν για τη στέγαση του 10ου Γυμνασίου, αλλά η δημοτική αρχή αποφάσισε να το παραχωρήσει για τη στέγαση του Μουσικού Γυμνασίου - Λυκείου Δ. Αττικής

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει οι μαθητές και οι γονείς του Δήμου Ν. Λιοσίων (Ιλιον), ύστερα από την απόφαση της δημοτικής αρχής να παραχωρήσει το νεόκτιστο κτίριο, που προοριζόταν για να στεγάσει το 10ο Γυμνάσιο, προκειμένου να λειτουργήσει εκεί το Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο Δυτικής Αττικής που σήμερα βρίσκεται στο Χαϊδάρι, παρά το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης σχολικής στέγης στο δήμο.

Από την περασμένη Κυριακή, γονείς και μαθητές πραγματοποιούν κατάληψη του νεόκτιστου κτιρίου, για να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη και ζητούν από τη δημοτική αρχή και το υπουργείο να αποδοθεί το κτίριο στους μαθητές του 10ου Γυμνασίου. Η Π. Αντωνοπούλου,πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 10ου Γυμνασίου, μιλώντας στο "Ρ", τόνισε ότι οι γονείς επέλεξαν έναν τρόπο αξιοπρεπή και ειρηνικό, προσπαθώντας να πιέσουν, ώστε να δοθεί μια λύση. "Ας δει το υπουργείο Παιδείας τους μαθητές των σχολείων, που εδώ και μια βδομάδα χάνουν τα μαθήματα τους", τονίζουν οι γονείς και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

Οι γονείς καταγγέλλουν ότι η δημοτική αρχή παραδίδει το κτίριο χωρίς να υπάρχει σχολική επιτροπή. Τονίζουν επίσης ότι η ενέργεια αυτή του δημάρχου εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για "αποκέντρωση της εκπαίδευσης", δηλαδή της μεταφοράς ευθυνών από το υπουργείο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς όμως την ανάλογη χρηματοδότηση για την επίλυση των προβλημάτων. Παράλληλα, στους γονείς ειπώθηκε, τόσο από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, όσο και από τους αρμόδιους της νομαρχίας ότι τα ειδικά σχολεία χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι γονείς εκφράζουν το ερώτημα, γιατί δε δίνονται χρήματα για την κατασκευή νέου κτιρίου που θα στεγάσει το Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη στέγασης και αυτού του σχολείου.

"Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού"

Το 10ο Γυμνάσιο Ν. Λιοσίων μέχρι πριν πέντε χρόνια στεγαζόταν σε ενοικιαζόμενο κτίριο. Τότε αποφασίστηκε να συστεγαστεί "προσωρινά" με άλλα σχολεία μέχρι να φτιαχτεί το νέο κτίριο. Και, επειδή ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να συστεγάζεται με άλλα σχολεία. Την ίδια στιγμή, λόγω της έλλειψης αιθουσών, τα σχολεία του δήμου έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να μπορούν να φιλοξενούν όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές. Εντονο είναι το πρόβλημα με μεγάλα τμήματα (35 μαθητές), ενώ οι αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, οι αποθήκες, ακόμα και οι διάδρομοι, έχουν διαμορφωθεί για να καλύψουν τις ανάγκες. Παράλληλα, πολλοί μαθητές αναγκάζονται να "εξορίζονται" σε σχολεία που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους.

Οπως είπαν στο "Ρ", οι γονείς ζητούν ανθρώπινες συνθήκες μάθησης για τα παιδιά τους και για το σκοπό αυτό γνωστοποίησαν τα προβλήματα αυτά στους αρμόδιους του υπουργείου Παιδείας και η απάντηση που πήραν ήταν ότι "έτσι λειτουργούν όλα τα σχολεία στην Ελλάδα" (!).

Ο Σύλλογος Γονέων του 10ου Γυμνασίου επισημαίνει ότι με την εγκατάσταση του 10ου Γυμνασίου στο νέο κτίριο θα αποσυμφορηθεί όλη η περιοχή και θα φτάσει σε ένα επιθυμητό στάδιο η κάλυψη των αναγκών σε σχολικές αίθουσες. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι το κτίριο δεν πληρεί τις προδιαγραφές για τη στέγαση Μουσικού Σχολείου, αφού δε διαθέτει ούτε ηχομόνωση, ούτε αίθουσες για τη σίτιση των μαθητών, που είναι βασικά στοιχεία για τη λειτουργία του.Στο μεταξύ, χτες, αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών του Μουσικού Γυμνασίου - Λυκείου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας και συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Γ. Πασχαλίδη, ο οποίος πρότεινε να γίνει σήμερα συνάντηση στο υπουργείο των ενδιαφερόμενων για το θέμα φορέων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ