Παρασκευή 8 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ
"Αισιοδοξία" για την παράταση

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι εκτονώνεται η εξέγερση, η οποία, όμως, καλά κρατεί

Με την κυβέρνηση να δηλώνει συνεχώς ότι η κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση και τους κρατούμενους να διατηρούν υπό τον απόλυτο έλεγχό τους τις φυλακές, κύλησε και η χτεσινή μέρα στο μέτωπο των εξεγέρσεων στα κατ' ευφημισμόν "σωφρονιστικά καταστήματα". Ταυτόχρονα, στην όλη εξέλιξη παρενέβη χτες και η Πανελλήνια Ενωση Εποπτών Δημόσιας Υγείας (ΠΕΕΔΥ), υπενθυμίζοντας τα οξύτατα προβλήματα υγιεινής που υπάρχουν στο χώρο των φυλακών.

Οπως σημειώνει σχετικά, η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες, από αυτές που θεωρούνται υγειονομικά ανεπτυγμένες, στην οποία, όμως, δεν υπάρχει ακόμη καμιά συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση για την υγιεινή των φυλακών (Προεδρικό Διάταγμα ή υγειονομική διάταξη). Σημειώνεται πως οι κρατούμενοι κάθε φορά στις εξεγέρσεις τους κραυγάζουν απεγνωσμένα από τις ταράτσες των φυλακών και μας υπενθυμίζουν απεγνωσμένα το οξύτατο αυτό πρόβλημα, αλλά κανείς δεν τους ακούει. Τα κρούσματα, όμως, ηπατίτιδας Β, ΕΪΤΖ και άλλων ασθενειών είναι πολύ συχνά στο χώρο των φυλακών.

Η ΠΕΕΔΥ επισημαίνει την ανυπαρξία συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, όπου θα διευκρινίζεται το ποιες μπορεί να είναι οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, τι απαιτείται να υπάρχει από άποψη εγκαταστάσεων υγιεινής (αποχωρητήρια, ντους, κουζίνες, αίθουσες εστιατορίων κλπ.), ποιος μπορεί να είναι ο ελάχιστος προβλεπόμενος ελεύθερος χώρος.

Βέβαια, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος και οι προκάτοχοί του έχουν μιλήσει για προγράμματα σχετικά με τη διαβίωση και την υγιεινή των κρατουμένων, αλλά η ΠΕΕΔΥ, στη συγκεκριμένη περίπτωση, κάνει λόγο για συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση για την υγιεινή των φυλακών.

"Αν η ρύθμιση αυτή γίνει έγκαιρα, προσθέτει η ΠΕΕΔΥ, θα δοθεί η δυνατότητα στις υγειονομικές αρχές να ασκείται επιτέλους και στη χώρα μας υγειονομικός έλεγχος και στους τόσο ευαίσθητους αυτούς χώρους και όχι μόνο σε όλους τους άλλους χώρους πλην των φυλακών".

Η κατάσταση στις φυλακές

Στα χέρια των κρατουμένων βρίσκονταν μέχρι χτες το βράδυ οι φυλακές της Πάτρας, της Κέρκυρας, της Λάρισας και της Κομοτηνής. Στη Λάρισα εκδηλώθηκε απόπειρα απόδρασης, η οποία τελικά αποφεύχθηκε.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν χωρίς σημαντικά αποτελέσματα, αφού καμία από τις δύο πλευρές, κυβέρνηση και εξεγερμένοι κρατούμενοι, δεν υποχωρεί από τις θέσεις της. Οι κρατούμενοι δηλώνουν ότι για να παραδώσουν τις φυλακές θα πρέπει η κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για το σωφρονιστικό σύστημα. Αντίθετα, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου υπό την άσκηση πίεσης. Πάντως, τις δύο τελευταίες ημέρες δεν έχουμε την ένταση των προηγούμενων ημερών, ενώ αρκετοί κρατούμενοι επέστρεψαν στα κελιά τους και σ' αυτό συνέβαλε και το ψύχος που επικρατεί τις τελευταίες μέρες.

Η κυβέρνηση, εδώ και μέρες, εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα τερματιστούν οι εξεγέρσεις στις φυλακές, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαμε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, για άλλη μια φορά χτες δήλωσε ότι η "κατάσταση στις φυλακές με τους χειρισμούς που γίνονται γρήγορα θα οδηγήσει στην επάνοδο της ομαλής λειτουργίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ