Παρασκευή 8 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Νικηφόρα μάχη εκ παρατάξεως"

Η Κοκκινιά τίμησε χτες την ιστορική μάχη στην οποία, πριν 52 χρόνια, τα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ υποχρέωσαν σε ήττα τους Γερμανοφασίστες και τους ντόπιους συνεργάτες τους

Την ιστορική μάχη της Κοκκινιάς και τη συμπλήρωση 52 χρόνων απ' αυτήν τίμησαν χτες το βράδυ οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στην πόλη. Οι εκδηλώσεις άρχισαν με κατάθεση στεφανιών στο μνημείο της πλατείας Δαβάκη, και ολοκληρώθηκαν με συγκέντρωση στο δημοτικό θέατρο Νίκαιας.

Η μάχη της Κοκκινιάς, το Μάρτη του '44, κράτησε τρεις μέρες. Τα τμήματα του ΕΛΑΣ οπλισμένα με το δίκιο του αγώνα αντιμετώπισαν τους 200 τσολιάδες που ήταν πλαισιωμένοι από 30 Γερμανούς πάνοπλους, με αυτόματα και πολυβόλα. Σ' αυτή τη μάχη που σημάδεψε την ιστορία του απελευθερωτικού αγώνα στην περιοχή, οι κατακτητές και οι συνεργάτες τους είχαν 30 νεκρούς και 60 τραυματίες και το τμήμα του ΕΛΑΣ 8 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες. "Η τριήμερη αυτή μάχη, είναι ένας σημαντικός σταθμός στην ιστορία του απελευθερωτικού αγώνα της πατρίδας μας, γιατί πρώτη φορά τμήματα του ΕΛΑΣ των πόλεων έδωσαν νικηφόρα μάχη εκ παρατάξεως, με τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους φασίστες Γερμανοτσολιάδες", τόνισε στο χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς Δημήτρης Μαυράκης.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Νίκανδρος Κεπέσης σημείωσε: "Στη μάχη της Κοκκινιάς, οι καταχτητές και οι συνεργάτες τους έπαθαν μια γενικότερη ήττα όχι τόσο στρατιωτική, όσο ηθική και ιδεολογικοπολιτική". Συνεχίζοντας ο ίδιος επισήμανε: "Πενήντα δύο χρόνια από τη μάχη της Κοκκινιάς, την απελευθέρωση της χώρας και τη λήξη του Β Παγκόσμιου Πολέμου η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σ' ένα κίνδυνο εξαιτίας των δυσμενών, για την κοινωνική πρόοδο, εξελίξεων και της Νέας Τάξης Πραγμάτων, το Μάαστριχτ και τη "Λευκή Βίβλο". Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες ο ιμπεριαλισμός δείχνει πόσο απάνθρωπο είναι το κοινωνικό σύστημα του καπιταλισμού, ιδιαίτερα με τον πόλεμο που άναψαν στη Βοσνία". "Η ανθρωπότητα - κατέληξε - δεν μπορεί να επιβιώσει μέσα στη ζούγκλα του ιμπεριαλισμού. Υπάρχει λύση για να βγει από τα αδιέξοδά της, ο σοσιαλισμός, που είναι νομοτελειακή ανάγκη και θα θριαμβεύσει σ' όλο τον κόσμο και στην πατρίδα μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ