Παρασκευή 8 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Αδικημένος νιώθει ο πρώην Αττικάρχης

Κεραυνούς εξαπέλυσε χτες μετά την ανακοίνωση της αποστρατείας του ο αττικάρχης Νίκος Χατζάκης κατά της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αλλά και ανωτάτων αξιωματικών, χωρίς να εξαιρείται της επίθεσης ούτε ο πρώην αρχηγός Μανώλης Χουρδάκης.Ο Ν. Χατζάκης ήταν ένας εκ των τεσσάρων επανελθόντων αξιωματικών, στους οποίους είχε στηριχτεί η κυβέρνηση Παπανδρέου για να στελεχώσει νευραλγικές θέσεις το 1993, επειδή οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας είχαν καθαρίσει τις υψηλές βαθμίδες της ιεραρχίας από τους λεγόμενους "παπανδρεϊκούς" αξιωματικούς. Ο Ν. Χατζάκης είχε κι αυτός την τύχη του προηγούμενου αττικάρχη, του Ν. Ρελάκη,ο οποίος αποστρατεύτηκε με αφορμή την περσινή επίθεση στους συνταξιούχους έξω από του Μαξίμου. Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν καθόλου ευχάριστη για τον ίδιο, ο οποίος ήλπιζε ότι η κυβέρνηση θα εκτιμούσε την προσφορά του και θα συνέχιζε να τον περιβάλει με την εμπιστοσύνη της.

Σε έκτακτη συνέντευξη που έδωσε χτες υποστήριξε ότι έπεσε θύμα μεθοδευμένης προσπάθειας, που αποσκοπούσε στην υπονόμευση του έργου του ως αττικάρχη. Τα γεγονότα του Ασπροπύργου ήταν όπως είπε μόνο η αφορμή. Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση για την αποστρατεία του έπαιξε κατά τον αττικάρχη ο Κώστας Γείτονας,ο οποίος τον είχε θέσει υπό δυσμένεια από τότε που ήταν προσωπάρχης, επειδή στις περυσινές κρίσεις αντέδρασε όταν είδε ότι διαπράττονταν αδικίες. Ενα άλλο σημείο τριβής με τον Κ. Γείτονα ήταν το ωράριο λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων, απόφαση με την οποία όπως είπε είχε διαφωνήσει μόνον εκείνος.

Αιχμές κατά του πρώην αρχηγού Μ. Χουρδάκη και του διοικητή Ασφαλείας Χ. Κεραμμιδά άφησε ο Ν. Χατζάκης με αφορμή την επιχείρηση στον καταυλισμό των Τσιγγάνων. Ο μεν πρώτος δεν τον κάλυψε, αν και ο ίδιος είχε συνηγορήσει υπέρ της επιχείρησης στον καταυλισμό, ενώ ο δεύτερος υποστηρίζει ότι δεν είχε καμιά ανάμειξη στη διοργάνωση της επιχείρησης αυτής.

Τέλος, ο Νίκος Χατζάκης χαρακτήρισε άδικο το ισχύον σύστημα κρίσεων των αξιωματικών και δήλωσε ότι για άλλη μια φορά επικράτησαν οι πρωτεργάτες αχαρακτήριστων κινήσεων και "πρωτοβουλιών", οι οποίοι ενεργώντας πάνω απ' όλα για την προσωπική τους προβολή, κατάφεραν να εξασφαλίσουν προστάτες μέσα κι έξω από την Αστυνομία, ακολουθώντας, όπως είπε, μεθόδους γνωστές από το χουντικό και μεταχουντικό τους παρελθόν. Εδώ αν και δεν τους κατονόμασε, είναι σαφές ότι αναφέρεται στους υποστρατήγους που δεν αποστρατεύτηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αν και ήταν γνωστό ότι έχουν συμπράξει στην απόπειρα ενοχοποίησης σε υποθέσεις τρομοκρατίας στελεχών του ΠΑΣΟΚ, είτε έχουν βεβαρημένο παρελθόν λόγω των θέσεων που κατείχαν κατά τη διάρκεια της χούντας των συνταγματαρχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ