ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σολίστες και πρωταγωνιστές

Η Ασπασία Παπαθανασίου στην «Ισμήνη» του Ρίτσου
Η Ασπασία Παπαθανασίου στην «Ισμήνη» του Ρίτσου
Με τον Βασίλη Παπαβασιλείου, στην «Ελένη» του Ρίτσου, ξεκίνησε, χτες, στη Λαμία, το «Φεστιβάλ για σολίστες και πρωταγωνιστές», που διοργανώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης. Αύριο, σειρά έχει η Μελίνα Μποτέλη με τη μουσικοθεατρική παράσταση «Οι άντρες περνούν». Τραγούδια από όλο τον κόσμο, θεατρικοί μονόλογοι και ποιήματα. Μουσικό ταξίδι από τον Χατζιδάκι στον Bernstein από τον Θεοδωράκη στον Πιατσόλα, κ.ά.

Στις 17 Μαΐου η Ασπασία Παπαθανασίου παρουσιάζει την «Ισμήνη» του Γιάννη Ρίτσου, σε παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Τσιώλη, τα σκηνικά - κοστούμια του Στέργιου Πρώιου και η μουσική του Νίκου Ξανθούλη. Μαζί με την Ασπασία Παπαθανασίου και ο Γιώργος Κορμάνος. Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Ξανθούλης (πιάνο) και Κώστας Λαζαρίδης (βιολί).

Μνήμη - λήθη και «Μαρά»

Από πρόβα στη «Δολοφονία του Μαρά»
Από πρόβα στη «Δολοφονία του Μαρά»
Με πέντε μονολόγους του Δημήτρη Δημητριάδη, η ομάδα «Αττις» συνεχίζει τη σπουδή της πάνω στην αρσενική και θηλυκή ύπαρξη, που άρχισε πριν χρόνια με το «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ. Η παράσταση, με γενικό τίτλο «Λήθη», αποτελεί μια σκηνική σύνθεση με αποσπάσματα από τους μονολόγους «Ηττα», «Μνήμη», «Μετάνοια», «Τέχνη» και «Λήθη». Η πρεμιέρα δίνεται, σήμερα, στο Θέατρο «Αττις» και θα παίζεται μέχρι τις 16 Ιουνίου. Η σκηνοθεσία είναι του Θόδωρου Τερζόπουλου. Παίζουν οι Τάσος Δήμας και Σοφία Χιλλ, ενώ ακούγεται λαϊκή πορτογαλική μουσική.

Ο χώρος άδειος, δυο μαχαίρια, δυο λευκά φτερά και δυο πρόσωπα στο κέντρο του χώρου συνομιλούν. Η φωνή του ενός είναι αντίλαλος της φωνής του άλλου και η μάσκα του ενός προέκταση της μάσκας του άλλου. Δυο φωνές σαν μια και με λέξεις που παραδίδουν ο ένας στον άλλο, για να εξοντωθούν. Ο διάλογός τους δεν οδηγεί στην επικοινωνία, αλλά σε φαντασιώσεις που αναζητούν νέες καταστάσεις. Το ένα πρόσωπο πολλές φορές μιλά και κινείται ως αγωγός των σκέψεων του άλλου και παράλληλα μεταβιβάζει τις δικές του σκέψεις και επιθυμίες στο άλλο πρόσωπο. Ο άντρας δίνει στη γυναίκα ό,τι εκείνη δε θέλει και η γυναίκα του ζητά ό,τι εκείνος δεν έχει να της δώσει.

  • Μέχρι την Κυριακή θα παίζεται στον Αδειο Χώρο του Εθνικού Θεάτρου, από το Εργαστήριο Θεατρικής Τέχνης Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, το έργο «Η δολοφονία του Ζαν Πωλ Μαρά» του Πέτερ Βάις, έργο σταθμός στην παγκόσμια θεατρική λογοτεχνία και αναφέρεται στην έννοια της επανάστασης και στη σχέση της με την ατομική και συλλογική ελευθερία σήμερα. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη και σκηνοθεσία Αντώνη Διαμαντή.

Το έργο διαδραματίζεται δεκαπέντε χρόνια μετά τη Γαλλική Επανάσταση. Μέσα στο χώρο των λουτρών του ασύλου τρελών Σαραντόν ο Μαρκήσιος ντε Σαντ, που είναι και ο ίδιος τρόφιμος, μετά από εντολή του διευθυντή των φυλακών παρουσιάζει το έργο του «Η δολοφονία του Μαρά», που βασίζεται σε ιστορικό γεγονός του 1793, με ηθοποιούς τους ίδιους τους τροφίμους. Την παράσταση στο άσυλο παρακολουθούν επίσημα πρόσωπα της κοινωνίας της πόλης. Καθώς παίζεται το έργο, οι τρελοί ταυτίζονται με τους ρόλους τους και η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο, καθώς οι καλεσμένοι παγιδεύονται σε μια «επανάσταση» που διαδραματίζεται στο χώρο του ασύλου. Παίζουν: Κωστής Πευκιανάκης, Κωστής Σακαδάκης, Δομίνικος Ταβερναράκης, Αρτεμις Δρετάκη, Ειρήνη Κριμιζάκη κ.ά.

Ποιητών συνάντηση

«Η συμβολή της ποίησης στην αδελφοσύνη των λαών» είναι το θέμα της Πρώτης Διεθνούς Ποιητικής Συνάντησης που πραγματοποιείται στη Χαλκίδα (9-14/5). Διοργανωτές είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, ο Δήμος Χαλκίδας και η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης. Στη συνάντηση, συμμετέχουν ποιητές από την Πολωνία, Αυστρία, Τσεχία, Γερμανία, Εσθονία, Ρουμανία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα και το Ιράκ.

Για τη Χαλκηδέα ποιήτρια Μαρία Μιστριώτη - που είχε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της συνάντησης, «η προσπάθεια αυτή είναι απόκριση στους "Οδυσσείς" που επιμένουν "ενάντια στο κιμμέριο άνεμο". Μια κατάθεση τιμής στη Χαλκίδα, όπου με έφερε το γοητευτικό ταξίδι με τον Γιώργη Μιστριώτη, τον Χαλκιδέο γιατρό, ζωγράφο και γλύπτη...". Γιατί η ποίηση είναι αγάπη και ενώνει τους λαούς».

Βυζαντινά αποκτήματα

Με πέντε νέα εκθέματα εμπλουτίστηκε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα ελληνικό χειρόγραφο που αγόρασε το ΥΠΠΟ από οίκο του Μονάχου. Είναι ένα Εξαμηνιαίο Συναξάριο, γραμμένο από τον μοναχό Εφραίμ (τέλη 13ου - αρχές του 14ου αι). Το χειρόγραφο προέρχεται από τη Συλλογή χειρογράφων της Ιεράς Μονής της Παναγίας Αχειροποιήτου στο Παγγαίο, γνωστής ως Κοσίνιτσας ή Εικοσιφοίνισσας.

Τη Βιβλιοθήκη της Μονής του Παγγαίου, όπως και τη Μονή του Τιμίου Προδόμου κοντά στις Σέρρες, λεηλάτησαν οι Βούλγαροι στον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τη Μονή της Εικοσιφοίνισσας κλάπηκαν 430 χειρόγραφα. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σήμερα στο Κέντρο Ivan Dujev στη Σόφια. Τριάντα τέσσερα είναι διάσπαρτα ανά τον κόσμο σε επιστημονικά ιδρύματα και περίπου 100 αγνοούνται.

Τα άλλα αποκτήματα είναι τέσσερις εικόνες του Κρητικού ζωγράφου Θεοδώρου Πουλάκη, οι οποίες ανήκαν στην οικογένεια Λ. Καυτατζόγλου και αγοράστηκαν από το ΥΠΠΟ. Ο Θεόδωρος Πουλάκης (γεννήθηκε γύρω στα 1620) παρέμεινε, εκτός από τη Βενετία, για πολλά χρόνια στην Κέρκυρα όπου και πέθανε (1692).

Αφιέρωμα στον Τσβάιχ

Εκθεση φωτογραφιών, χειρογράφων και εγγράφων από τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Αυστριακού, αντιφασίστα ποιητή, πεζογράφου, δραματουργού και βιογράφου μεγάλων ιστορικών και πνευματικών μορφών, Στέφαν Τσβάιχ θα εγκαινιαστεί στις 13/5 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

H έκθεση διοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση «Ελλάδα Καθαρή», υπό την αιγίδα και με οικονομική υποστήριξη του ΥΠΠΟ, στο πλαίσιο του «Ecofestival 2002» και θα φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο (Ακαδημίας 55) μέχρι τις 3/6. Επίσης από τις 30/5 έως τις 3/6 θα οργανωθούν στο Ινστιτούτο «Γκαίτε» αναγνώσεις κειμένων του Τσβάιχ, συζητήσεις για το έργο του, προβολές ταινιών κλπ.

Θυμίζουμε ότι ο τραγικός Στ. Τσβάιχ, ο οποίος λόγω των ναζιστικών διώξεων κατέφυγε το 1934 στην Αγγλία και μετά στη Βραζιλία, όπου από νοσταλγία για την πατρίδα του, αλλά και ντροπή για τη ναζιστική κατάντια της έδωσε τέλος στη ζωή του, υπήρξε ο πιο δημοφιλής και πολυμεταφρασμένος γερμανόφωνος συγγραφέας στην Ελλάδα στις δεκαετίες του '40 και '50.

Θέαμα στον πάγο

Επιστρέφουν στην Ελλάδα τα περίφημα Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης, μετά τη μεγάλη περσινή επιτυχία τους, η οποία τα συνοδεύει σε κάθε παράσταση σε όλο τον κόσμο. Το περασμένο καλοκαίρι παρακολούθησαν τα μπαλέτα 40.000 θεατές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ έχουν δώσει 5.000 θριαμβευτικές παραστάσεις σε όλο τον κόσμο.

Φέτος, σαράντα καλλιτέχνες επί σκηνής, όλοι τους μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού πατινάζ, θα παρουσιάσουν δύο διαφορετικά έργα σε χορογραφία του συμπρωταγωνιστή του Νουρέγιεφ στα Μπαλέτα Κίροφ, Κονσταντίν Ρασάντιν. Πρόκειται για το έργο του Τσαϊκόφσκι, «Η ωραία κοιμωμένη», που θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης από 27/5-1/6 και στην Αθήνα, στο Θέατρο Πέτρας της Πετρούπολης από 5-10/6 και το έργο του Προκόφιεφ, «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», από 12-17/6 στο Θέατρο Πέτρας.

Η προπώληση εισιτηρίων ξεκινά στις 13/5 στα παρακάτω σημεία για την Αθήνα: Πανεπιστημίου 30 (Στοά Πεσμαζόγλου), σε όλα τα Virgin Megastores, στο Δημαρχείο Πετρούπολης (010 50.65.434), στην Ticket Hellas (010 61.89.300) και Box office (010 63.91.122).

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 010 72.97.277 (Αθήνα) και 0310 428.027 (Θεσσαλονίκη).

Με αφορμή τα 20 χρόνια από το θάνατο του καθηγητή της Ιστορίας της Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γεωργίου Ζώρα, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο (Τενέδου 27, Κυψέλη) στις 14/5 (7μμ) διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ο Γεώργιος Ζώρας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία». Συμμετέχουν οι: Παναγιώτης Μαστροδημήτρης, Στέλλα Πριόβολου, Αλκηστης Πρωίου και Βιτσέντσο Ρότολο. Η εκδήλωση πλαισιώνεται με έκθεση ενθυμημάτων από το προσωπικό αρχείο του Γ. Ζώρα.

Τα αποτελέσματα του πρώτου πανελλαδικού ποιητικού διαγωνισμού του ανακοίνωσε ο Φιλολογικός Ομιλος Αγρινίου «Κωνσταντίνος Χατζόπουλος». Το πρώτο βραβείο μοιράστηκαν η Σοφία Καλαϊτζάκη - Παντελοπούλου και ο Γιάννης Κουβαράς, το δεύτερο απονεμήθηκε στη Λένα Μερίκα Θεοδωρακάκου και το τρίτο βραβείο μοιράστηκαν οι: Κυριάκος Χόνδρος, Φωτεινή Χατζηευστρατίου και Γιώργος Παπαδάκης. Απονεμήθηκαν επίσης τρεις έπαινοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ