Παρασκευή 10 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βυζαντινά αποκτήματα

Με πέντε νέα εκθέματα εμπλουτίστηκε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα ελληνικό χειρόγραφο που αγόρασε το ΥΠΠΟ από οίκο του Μονάχου. Είναι ένα Εξαμηνιαίο Συναξάριο, γραμμένο από τον μοναχό Εφραίμ (τέλη 13ου - αρχές του 14ου αι). Το χειρόγραφο προέρχεται από τη Συλλογή χειρογράφων της Ιεράς Μονής της Παναγίας Αχειροποιήτου στο Παγγαίο, γνωστής ως Κοσίνιτσας ή Εικοσιφοίνισσας.

Τη Βιβλιοθήκη της Μονής του Παγγαίου, όπως και τη Μονή του Τιμίου Προδόμου κοντά στις Σέρρες, λεηλάτησαν οι Βούλγαροι στον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τη Μονή της Εικοσιφοίνισσας κλάπηκαν 430 χειρόγραφα. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σήμερα στο Κέντρο Ivan Dujev στη Σόφια. Τριάντα τέσσερα είναι διάσπαρτα ανά τον κόσμο σε επιστημονικά ιδρύματα και περίπου 100 αγνοούνται.

Τα άλλα αποκτήματα είναι τέσσερις εικόνες του Κρητικού ζωγράφου Θεοδώρου Πουλάκη, οι οποίες ανήκαν στην οικογένεια Λ. Καυτατζόγλου και αγοράστηκαν από το ΥΠΠΟ. Ο Θεόδωρος Πουλάκης (γεννήθηκε γύρω στα 1620) παρέμεινε, εκτός από τη Βενετία, για πολλά χρόνια στην Κέρκυρα όπου και πέθανε (1692).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ