ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συμφωνικά και τραγούδια του Μίκη

Το συμφωνικό «πρόσωπο» του Μίκη Θεοδωράκη δεσπόζει σήμερα (9 μ.μ.) στο Ηρώδειο (9 μ.μ.), με ερμηνευτή το διεθνή Δημήτρη Καβράκο. Σε παγκόσμια πρώτη θα παρουσιαστεί το γραμμένο στη δεκαετία του '50 «Κοντσέρτο αρ. 2». Θα παρουσιαστούν αγαπημένα τραγούδια του, που μεταγράφηκαν για βαθύφωνο και συμφωνική ορχήστρα. Συμπράττουν: Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ (διεύθυνση Λουκά Καρυτινού), η Τ. Παπαγεωργίου και οι χορωδίες Εμπορικής Τράπεζας, Δήμου Αθηναίων, Πολυτεχνείου και «Ambitus» Λεοντείου Λυκείου Ν. Σμύρνης.

«Είναι μεγάλη μου χαρά όταν το ελληνικό κοινό προσεγγίζει αυτό το είδος της δημιουργίας μου και μάλιστα σε μια βραδιά που συνυπάρχουν το τραγούδι και το συμφωνικό μου έργο», λέει ο συνθέτης, τονίζοντας ότι έχει «ιδιαίτερη σημασία η πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του 2ου Κοντσέρτου μου για πιάνο και ορχήστρα, που θα ερμηνεύσει η Τατιάνα Παπαγεωργίου, η οποία το ανακάλυψε μέσα στα χειρόγραφά μου, πενήντα χρόνια μετά τη σύνθεσή του».

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΧΙΟΥ
Κίνδυνοι και προβλήματα σε μνημεία

Το ΚΚΕ, με σειρά Ερωτήσεών του προς τον υπουργό Πολιτισμού, αναδεικνύει επείγοντα προβλήματα σε μνημεία του νησιού

«Μπαράζ» Ερωτήσεων προς τον υπουργό Πολιτισμού για την πολιτιστική κληρονομιά της Χίου κατέθεσε το ΚΚΕ, το οποίο κατέθεσε (σ.σ. βλέπε χτεσινό «Ρ») και Ερώτηση για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού της 3ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του νομού.

Ξεκινώντας από το γενοβέζικο Κάστρο του νησιού (13ος - 14ος αι.), οι βουλευτές Εύα Μελά, Σταύρος Σκοπελίτης, Λίλα Καφαντάρη και Βέρα Νικολαΐδου σημειώνουν, ότι ενώ εντάχθηκε σε πρόγραμμα του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων Εκτέλεσης Αρχαιολογικού Εργου (ΤΔΠΕΑΕ), τα περισσότερα κτίριά του (τζαμί, λουτρά, νεκροταφείο, πύργος) «παραμένουν στη φθορά του χρόνου», πλην των Λουτρών που πρόσφατα επισκευάστηκαν. Ρωτούν τον υπουργό πότε θα ξεκινήσει η επισκευή των τειχών, αν θα προχωρήσει άμεσα η χρηματοδότηση του έργου και αν υπάρχει μελέτη συνολικής ανάδειξης του Κάστρου.

Για το Μετζιτιέτ Τζαμί (19ος αι.) στο Δήμο Χίου, οι βουλευτές σημειώνουν ότι ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος του 2008 οι αναστηλωτικές εργασίες μετατροπής του σε Βυζαντινό Μουσείο (έργο ενταγμένο στο Γ' ΚΠΣ). Ωστόσο, ο μιναρές παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στατικότητας, ενώ ήταν προγραμματισμένη η επισκευή του. Παρότι η επισκευή επείγει, αφού εγκυμονούνται κίνδυνοι και για τα παρακείμενα καταστήματα της αγοράς, δεν έχει ενταχθεί στο Δ' ΚΠΣ. Επίσης οι βουλευτές ζητούν να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού για τη λειτουργία του τζαμιού ως Βυζαντινού Μουσείου.

Στο Δήμο Αγ. Μηνά (Κεραμειά) λειτουργούσε παραδοσιακό εργοστάσιο κεραμιδιών και τούβλων, με εξαγωγές στα άλλα νησιά και στα μικρασιατικά παράλια. Σώζονται βιομηχανικά κτίρια και μηχανήματα που αναδεικνύουν τη βιομηχανική ιστορία της Χίου, ενώ με τις εξορύξεις πρώτων υλών αποκαλύφθηκε παλαιοντολογικό εύρημα μεγάλης αξίας. Ωστόσο, ο χώρος πουλήθηκε σε ιδιώτη, για να ανεγερθεί ξενοδοχειακή μονάδα. Οι υπουργοί Πολιτισμού και Ναυτιλίας/ Αιγαίου ρωτούνται τι θα κάνουν για να σωθούν τα βιομηχανικά κτίρια, ποια είναι και πού βρίσκονται τα ευρήματα, πώς αξιοποιούνται από το κράτος και τι αρχαιολογικές έρευνες θα γίνουν.

Στο χωριό Πιτυές (Δήμος Καρδαμύλων) υπάρχει μεσαιωνικός πύργος (υπάγεται στην 3η ΕΒΑ). Με ευθύνη της Νομαρχίας, ανατέθηκαν σε εργολάβο και ολοκληρώθηκαν εργασίες επισκευής, με επίβλεψη της υπεύθυνης για τις ανασκαφές 3ης ΕΒΑ. Πρόσφατα, η νομαρχία εγκαινίασε τον Πύργο, απούσης της 3ης ΕΒΑ, αφού ακόμα δεν παραλήφθηκε το έργο, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχός του. Ερωτάται ο υπουργός γιατί δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία παράδοσης και αν θα προσληφθεί προσωπικό για τη λειτουργία του χώρου.

Τέλος, στο χωριό Αγ. Γάλας (Δήμος Αμανής) βρίσκεται σημαντικό σπήλαιο, με πολλά αρχαία ευρήματα. Η αποκατάστασή του ολοκληρώθηκε, αλλά δεν άνοιξε για το κοινό, γιατί εκκρεμεί η έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Οι βουλευτές ρωτούν πότε θα προχωρήσει η αξιολόγηση των ευρημάτων, αν θα δοθούν τα κονδύλια για τις εργασίες και αν θα προσληφθεί εξειδικευμένο προσωπικό συντήρησης και φύλαξης.

Βυζαντινή τέχνη έντεκα αιώνων

Βυζαντινή τέχνη από την ίδρυση έως την πτώση της Κωνσταντινούπολης, παρουσιάζει η έκθεση του Μουσείου Μπενάκη «Βυζάντιο 330 - 1453» (25/10/2008 - 22/3/2009) στη λονδρέζικη «Royal Academy of Arts». Για πρώτη φορά διοργανώνεται τόσο μεγάλη βυζαντινή έκθεση στο Λονδίνο και σε συνεργασία με ελληνικό Ιδρυμα.

Τα 400 συνολικά αντικείμενα προέρχονται από 70 μουσεία 20 χωρών (Μητροπολιτικό Ν. Υόρκης, Βρετανικό, Λούβρο, Ερμιτάζ, Βατικανό, Βυζαντινό Μουσείο, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, κ.ά.). Τα 100 αντικείμενα είναι από την Ελλάδα. Εκπροσωπούνται όλα τα είδη της βυζαντινής τέχνης: Ψηφιδωτά. Τοιχογραφίες. Γλυπτική σε χαλκό, μάρμαρο, ελεφαντοστό, στεατίτη. Εργα μεταλλοτεχνίας. Χειρόγραφα. Εικόνες. Κοσμήματα (πολλά παρουσιάζονται για πρώτη φορά).

«Εκθεση εξέχουσας σημασίας, μοναδικό πολιτιστικό γεγονός», τη χαρακτήρισε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελος Δεληβορριάς, εκφράζοντας πικρία για «την απουσία του Αγίου Ορους και της Ιεράς Μονής Πάτμου». Διαρθρωμένη σε εννέα θεματικά τμήματα, με χρονολογική σειρά, όπως ανέφερε η Μαρία Βασιλάκη (επιμελήτρια του καταλόγου και της έκθεσης, μαζί με τον καθηγητή Ρόμπιν Κόρμακ), η έκθεση περιλαμβάνει τις ενότητες: «Οι απαρχές της Βυζαντινής Τέχνης». «Από τον Μ. Κωνσταντίνο και τον Ιουστινιανό μέχρι το τέλος της Εικονομαχίας». «Στο ιερό παλάτι». «Στο σπίτι». «Στο ναό». «Η τέχνη των εικόνων». «Το Βυζάντιο και η Δύση». «Το Βυζάντιο και οι γείτονές του». «Η μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά».

Μελωδικό «ψηφιδωτό»

Ηχοχρώματα μνήμης, κραυγής, παρηγοριάς, ελπίδας... Η υπέροχη μουσική της Ελένης Καραΐνδρου θα πλημμυρίσει το θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» (Παρασκευή και Σάββατο, 12-13/9, 9 μ.μ.), στις δύο συναυλίες της δημιουργού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Υμηττού. Δύο βραδιές, στις οποίες η Ελ. Καραϊνδρου θέλησε μέσα από ένα ηχητικό ψηφιδωτό να «παντρέψει» αρμονικά «το σήμερα με το χθες, τη νοσταλγία με την οδύνη, τη χαρά της ζωής με την αναζήτηση».

Σε παγκόσμια πρώτη θα παρουσιαστεί η μουσική που έγραψε για τη νέα ταινία «Η σκόνη του χρόνου» του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, τη μουσική της τηλεοπτικής σειράς «10» και μουσικά θέματα και τραγούδια από το θέατρο και τον κινηματογράφο, με τη σπουδαία φωνή της Μαρίας Φαραντούρη. Θα συμμετέχουν η «Καμεράτα» σε διεύθυνση Αλέξανδρου Μυράτ, η μεικτή χορωδία της ΕΡΤ, τζαζ κουαρτέτο και σύνολο λαϊκών οργάνων, αποτελούμενο από κορυφαίους σολίστ, συνεργάτες της Ελ. Καραΐνδρου. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Αντώνη Αντύπα, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια των δύο συναυλιών υπογράφει ο Μάνφρεντ Αϊχερ της ECM. (Εισιτήριο: 40 ευρώ. Τιμή προπώλησης: 30 ευρώ).

Συναντήσεις με ξένους δημιουργούς

Το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου εγκαινιάζει μια νέα δραστηριότητα, τη «Δράση 18»: Συναντήσεις - γνωριμία του ελληνικού κοινού με διακεκριμένους διεθνώς θεατρικούς δημιουργούς. Στην πρώτη συνάντηση προσκεκλημένος είναι ο Γαλλο-Ουρουγουανός δραματουργός Σέρχιο Μπλάνκο. Ο συγγραφέας θα μιλήσει για το λατινοαμερικάνικο θέατρο και την προσωπική του δημιουργία. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 12/9 (7 μ.μ.) στον Πανελλήνιο Σύλλογο Θεατρολόγων (Κουμουνδούρου 25).

Ο Σέρχιο Μπλάνκο (Μοντεβιδέο, 1971) σπούδασε γλωσσολογία, κινηματογράφο και σκηνοθεσία θεάτρου στην Ουρουγουάη. Το 1991 σκηνοθέτησε τον «Ριχάρδο Γ'» του Σαίξπηρ και τιμήθηκε για τη σκηνοθεσία αυτή με το βραβείο «Florencio». Παράλληλα πήρε υποτροφία για να συνεχίσει σπουδές σκηνοθεσίας. Το 1993 πήγε στο Παρίσι όπου σπούδασε θεατρική σκηνοθεσία στην «Κομεντί Φρανσέζ». Από το 2000 αφοσιώθηκε αποκλειστικά στη δραματουργία. Ελαβε τρεις φορές το Εθνικό Βραβείο Θεάτρου της Ουρουγουάης. Από τα έργα του αναφέρουμε ενδεικτικά: «Η διχόνοια των Λαβδακιδών, 45'», «Κίεβο», «Δίπτυχο», «Slaughter» («Σφαγή»).

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση από τα ισπανικά στα ελληνικά.

Στα πλαίσια των «Αισχύλειων», το Κέντρο Ερευνας Αρχαίου Δράματος «Δεσμοί» θα παρουσιάσει (10-15/9) στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελευσίνας «Λεωνίδας Κανελλόπουλος» την έκθεση «Σκηνογραφία και ενδυματολογία στο αρχαίο ελληνικό δράμα». Επίσης, οργανώνει (13/9) επιστημονική ημερίδα, με το θέμα της έκθεσης και ομιλητές τους Γ. Ασημακόπουλο, Απ. Βέττα, Κ. Γεωργουσόπουλο, Σ. Γώγο, Ε. Δουνδουλάκη, Ε. Δρίνη, Κ. Ζαμάνη, Ε. Μανωλοπούλου, Ι. Παπαντωνίου, Γ. Πάτσα.

Μουσική, χορός, πολύχρωμα θεάματα συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα του θεάτρου «Μπάτμιντον», που ξεκινά με το «West Side Story» (10-29/9). Ακολουθούν: 10-11/10 ο Roger Hodson των «Supertramp», 15-20/10 «Tango Fire», 23/10 «Kitaro», 30/10-2/11 «Carmen», 12-16/11 «Le Quatuor», 19-23/11 «Solo For Three», 26-30/11 «Romeo & Juliet», 4-21/11 Cirque «Eloize»: «Rain», 13-23/1 «Tiger Lillies Freakshow», 27/1 - 8/2 Edward Scissorhands, 13-18/2 «Τα 100 τσιγγάνικα βιολιά», 10-22/3 Εθνικό Θέατρο Ακροβατών Κίνας, 3-12/4 «Δον Κιχώτης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ