ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Φοιτητικές κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στη στέγαση

Στα Γιάννενα
Στα Γιάννενα
Με μια συμβολική κινητοποίηση έξω από το κτίριο της Βουλής, Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής συγκέντρωση διαμαρτυρίας, απαιτώντας από την κυβέρνηση να παρθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για τη στέγαση των φοιτητών.

Οι φοιτητές έστησαν σκηνές στο πεζοδρόμιο μπροστά απ' το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, θέλοντας να δείξουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την καθημερινότητα και την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν σήμερα χιλιάδες φοιτητές με το πρόβλημα της στέγασης. Ειδικά οι φοιτητές που έρχονται από επαρχία, περνούν έναν «μαραθώνιο» αναζήτησης στέγης και στο τέλος καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ενοίκια των 300 και 400 ευρώ.

Οι φοιτητές επισήμαναν ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο φέτος, καθώς πέρα από τους πρωτοετείς αναζητούν στέγη και οι δευτεροετείς, που για πρώτη φορά θα δουν φέτος τις σχολές τους από κοντά.

Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που η κατάσταση με τις φοιτητικές εστίες βρίσκεται σε οριακό σημείο, αφού από τη μια μειώνονται συνεχώς οι θέσεις των δικαιούχων, ενώ από την άλλη στις ήδη υπάρχουσες εστίες οι συνθήκες διαβίωσης είναι τραγικές. Τα συγκεκριμένα προβλήματα αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, όπως κατήγγειλαν οι φοιτητές, και υπάρχουν περιπτώσεις συμφοιτητών τους που οδηγούνται στο να παρατήσουν τις σπουδές τους, αφού δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος διαβίωσης που απαιτείται.

Στην Αθήνα
Στην Αθήνα
Με την κινητοποίησή τους οι φοιτητές απαίτησαν «σίτιση και στέγαση και δωρεάν σπουδές - δεν είναι πελάτες οι φοιτητές», καλώντας την κυβέρνηση να δώσει «30 εκατομμύρια για να ανοίξουν οι σχολές και όχι για αστυνομία και διαγραφές».

Στα κεντρικά τους αιτήματα, που πρόβαλαν και με τη συγκεκριμένη συμβολική κινητοποίηση στη Βουλή, οι φοιτητές διεκδικούν ανάμεσα στα άλλα μηναίο στεγαστικό επίδομα, άμεσα να ολοκληρωθεί η διαδικασία εισδοχής στις εστίες και ενοικίαση ξενοδοχείων όπου δεν επαρκούν οι εστίες, εισαγωγή των πυρόπληκτων συμφοιτητών τους χωρίς άλλα κριτήρια και «κόφτες», ανέγερση νέων εστιών, όχι στην επιβολή ενοικίων σε οικότροφους και σε κάθε σκέψη για ιδιωτικοποίηση των εστιών. Παράλληλα, απαίτησαν να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα κατά της πανδημίας για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών. Ενώ εξέφρασαν και την εναντίωσή τους στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και απαίτησαν την κατάργησή της.

Ας σημειωθεί πως κατά την έναρξη της κινητοποίησης, αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τη συμβολική κίνηση με το στήσιμο των σκηνών, ζητώντας από τους φοιτητές να απομακρυνθούν από το σημείο. Ωστόσο, οι φοιτητές με μαζικό, δυναμικό τρόπο απαίτησαν και κατάφεραν την απομάκρυνση των ΜΑΤ και τη συνέχιση της συμβολικής διαμαρτυρίας τους.

Σε αντίστοιχη κινητοποίηση προχώρησαν την Παρασκευή και Φοιτητικοί Σύλλογοι των Ιωαννίνων (Ιατρικής, ΒΕΤ, Νηπιαγωγών, Φυσικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού), που άνοιξαν γιγαντοπανό και σκηνές έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Στην κινητοποίηση μίλησε ο Παναγιώτης Χούσος, γραμματέας του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής, που μεταξύ άλλων τόνισε ότι «οι Φοιτητικοί Σύλλογοι θα σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα των συμφοιτητών μας, ώστε να μη μείνει κανείς φοιτητής χωρίς σπίτι ή δωμάτιο στην εστία. Διεκδικούμε μηνιαίο επίδομα 300 ευρώ για όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, ανέγερση νέων εστιών στον χώρο του Παλιού Πανεπιστημίου με ευθύνη του κράτους και αξιοποίηση άλλων χώρων του δήμου και της Περιφέρειας, καθώς επίσης να μην προχωρήσουν τα σχέδια παραπέρα ιδιωτικοποίησης της φοιτητικής μέριμνας».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Επιταχύνει τις αντιδραστικές παρεμβάσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Μπροστά στην έναρξη μιας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς όπου η αγωνία κορυφώνεται για μαθητές και φοιτητές σε ό,τι αφορά την υγεία και τα μορφωτικά τους δικαιώματα, κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας επιταχύνουν την υλοποίηση βαθιά αντιδραστικών αλλαγών σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Τις τελευταίες μέρες, ενόψει και της ΔΕΘ, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα έναν απολογισμό και προγραμματισμό των δράσεών του και ανάμεσα σε άλλα προαναγγέλλει νέες παρεμβάσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με ξεκάθαρο στόχο την ακόμα πιο αποφασιστική στροφή των Ιδρυμάτων στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή, δηλώνει πως το προσεχές διάστημα προχωρά σε «νέο νόμο - πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία των πανεπιστημίων και την ουσιαστική ενίσχυση της αυτονομίας τους», «περαιτέρω αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη» «στη βάση αποτελεσμάτων της ΕΒΕ, προτάσεων των ίδιων των ΑΕΙ, εισήγησης της ΕΘΑΑΕ που λαμβάνει υπόψιν της και τις ανάγκες της αγοράς». Στην παραπάνω διατύπωση συμπυκνώνεται και η ουσία των συνεχών μετατροπών του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι αυτές οι αλλαγές δεν γίνονται για την προσαρμογή των Ιδρυμάτων στις επιστημονικές εξελίξεις, αλλά για μεγαλύτερα και γρηγορότερα κέρδη για τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, προχωρά στην «Υλοποίηση του έργου του Ταμείου Ανάκαμψης "Ερευνα, Καινοτομία και Εκσυγχρονισμός των Πανεπιστημίων"», μέσω του οποίου - όπως λέει - θα υποστηριχθούν τα «Κέντρα Ερευνητικής Αριστείας», οι «Επισκέπτες Ερευνητές», τα «Βιομηχανικά Διδακτορικά», η «αρχική εκπαίδευση εκπαιδευτικών ειδικοτήτων» και η «ανάδειξη και στήριξη (μέσω ΕΣΠΑ) 40 Κέντρων Αριστείας στην Ανώτατη Εκπαίδευση».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην Ερευνα, που συνδέεται πιο άμεσα με την παραγωγή της νέας γνώσης, η οποία μετατρέπεται σε «ιδιοκτησία» των επιχειρήσεων με όρους επιχειρηματικότητας, αντί για τη διάχυση και αξιοποίησή της για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, σύμφωνα με τις σύγχρονες δυνατότητες και ανάγκες.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα κέντρα ή ομάδες «Ερευνητικής Αριστείας» στοχεύουν στη στενότερη σύνδεση των ερευνητικών προγραμμάτων με τις επιχειρήσεις, μακριά από τις ανάγκες και την πρόοδο της επιστήμης. Μέσα από τα βιομηχανικά διδακτορικά, μαζί με την Ερευνα και τα αποτελέσματά της, και μια στρατιά νέων επιστημόνων παραδίδεται άμεσα προς ικανοποίηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Η δε «αρχική εκπαίδευση εκπαιδευτικών ειδικοτήτων» παραπέμπει στο περιβόητο «πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας», το οποίο οδηγείται εκτός πτυχίου, αντί να είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα σπουδών όσων σκοπεύουν να δουλέψουν ως εκπαιδευτικοί.

Το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για «εξωστρέφεια και συνεργασίες» με ξένα Ιδρύματα, που καμία σχέση δεν έχουν βέβαια με την αναγκαία σύμπραξη των επιστημόνων. Αξίζει δε να σημειωθεί η προσπάθεια να οικειοποιηθεί τον όρο «εξωστρέφεια», εντάσσοντάς τον σε μία πολιτική που στην πραγματικότητα προωθεί ακριβώς το αντίθετο από το μοίρασμα και τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, της γνώσης στην κοινωνία.

Απέναντι στα ψηφισμένα μέτρα και σε όσα ετοιμάζονται, υπάρχουν οι ανάγκες των χιλιάδων νέων που σπουδάζουν ή ονειρεύονται να σπουδάσουν, οι ανάγκες για επιστημονική πρόοδο στην υπηρεσία της καλυτέρευσης της ζωής του λαού. Η ικανοποίησή τους περνά από τον δρόμο της διεκδίκησης για το πραγματικά σύγχρονο πανεπιστήμιο, που θα συμβάλει στην πραγματική πρόοδο, σε σύγκρουση με τους στόχους του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και των κομμάτων τους.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σύσκεψη για τη λαϊκή κατοικία και τη φοιτητική στέγη

Το Συνδικάτο Οικοδόμων καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου των Κατασκευών, καθώς και τους φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας, σε σύσκεψη με θέμα «Λαϊκή κατοικία - φοιτητική στέγαση, ένα ζήτημα που "καίει" τη λαϊκή - εργατική οικογένεια». Η σύσκεψη θα γίνει τη Δευτέρα 20 Σεπτέμβρη στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου.

Απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στη σύσκεψη «για να συζητήσουμε πώς θα οργανώσουμε τον αγώνα μας για να δυναμώσουμε τη συλλογική δράση και διεκδίκηση για φθηνές, ασφαλείς και σύγχρονες κατοικίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ