Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
Φοιτητικές κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στη στέγαση

Στα Γιάννενα
Στα Γιάννενα
Με μια συμβολική κινητοποίηση έξω από το κτίριο της Βουλής, Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής συγκέντρωση διαμαρτυρίας, απαιτώντας από την κυβέρνηση να παρθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για τη στέγαση των φοιτητών.

Οι φοιτητές έστησαν σκηνές στο πεζοδρόμιο μπροστά απ' το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, θέλοντας να δείξουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την καθημερινότητα και την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν σήμερα χιλιάδες φοιτητές με το πρόβλημα της στέγασης. Ειδικά οι φοιτητές που έρχονται από επαρχία, περνούν έναν «μαραθώνιο» αναζήτησης στέγης και στο τέλος καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ενοίκια των 300 και 400 ευρώ.

Οι φοιτητές επισήμαναν ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο φέτος, καθώς πέρα από τους πρωτοετείς αναζητούν στέγη και οι δευτεροετείς, που για πρώτη φορά θα δουν φέτος τις σχολές τους από κοντά.

Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που η κατάσταση με τις φοιτητικές εστίες βρίσκεται σε οριακό σημείο, αφού από τη μια μειώνονται συνεχώς οι θέσεις των δικαιούχων, ενώ από την άλλη στις ήδη υπάρχουσες εστίες οι συνθήκες διαβίωσης είναι τραγικές. Τα συγκεκριμένα προβλήματα αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, όπως κατήγγειλαν οι φοιτητές, και υπάρχουν περιπτώσεις συμφοιτητών τους που οδηγούνται στο να παρατήσουν τις σπουδές τους, αφού δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος διαβίωσης που απαιτείται.

Στην Αθήνα
Στην Αθήνα
Με την κινητοποίησή τους οι φοιτητές απαίτησαν «σίτιση και στέγαση και δωρεάν σπουδές - δεν είναι πελάτες οι φοιτητές», καλώντας την κυβέρνηση να δώσει «30 εκατομμύρια για να ανοίξουν οι σχολές και όχι για αστυνομία και διαγραφές».

Στα κεντρικά τους αιτήματα, που πρόβαλαν και με τη συγκεκριμένη συμβολική κινητοποίηση στη Βουλή, οι φοιτητές διεκδικούν ανάμεσα στα άλλα μηναίο στεγαστικό επίδομα, άμεσα να ολοκληρωθεί η διαδικασία εισδοχής στις εστίες και ενοικίαση ξενοδοχείων όπου δεν επαρκούν οι εστίες, εισαγωγή των πυρόπληκτων συμφοιτητών τους χωρίς άλλα κριτήρια και «κόφτες», ανέγερση νέων εστιών, όχι στην επιβολή ενοικίων σε οικότροφους και σε κάθε σκέψη για ιδιωτικοποίηση των εστιών. Παράλληλα, απαίτησαν να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα κατά της πανδημίας για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών. Ενώ εξέφρασαν και την εναντίωσή τους στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και απαίτησαν την κατάργησή της.

Ας σημειωθεί πως κατά την έναρξη της κινητοποίησης, αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τη συμβολική κίνηση με το στήσιμο των σκηνών, ζητώντας από τους φοιτητές να απομακρυνθούν από το σημείο. Ωστόσο, οι φοιτητές με μαζικό, δυναμικό τρόπο απαίτησαν και κατάφεραν την απομάκρυνση των ΜΑΤ και τη συνέχιση της συμβολικής διαμαρτυρίας τους.

Σε αντίστοιχη κινητοποίηση προχώρησαν την Παρασκευή και Φοιτητικοί Σύλλογοι των Ιωαννίνων (Ιατρικής, ΒΕΤ, Νηπιαγωγών, Φυσικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού), που άνοιξαν γιγαντοπανό και σκηνές έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Στην κινητοποίηση μίλησε ο Παναγιώτης Χούσος, γραμματέας του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής, που μεταξύ άλλων τόνισε ότι «οι Φοιτητικοί Σύλλογοι θα σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα των συμφοιτητών μας, ώστε να μη μείνει κανείς φοιτητής χωρίς σπίτι ή δωμάτιο στην εστία. Διεκδικούμε μηνιαίο επίδομα 300 ευρώ για όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, ανέγερση νέων εστιών στον χώρο του Παλιού Πανεπιστημίου με ευθύνη του κράτους και αξιοποίηση άλλων χώρων του δήμου και της Περιφέρειας, καθώς επίσης να μην προχωρήσουν τα σχέδια παραπέρα ιδιωτικοποίησης της φοιτητικής μέριμνας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ