ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΟΝΟΜΕΡΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
Μετ' εμποδίων στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Με μεγάλο ενθουσιασμό είχε γίνει δεκτό το Σεπτέμβρη το αίτημα μονομερούς αναγνώρισης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
Με μεγάλο ενθουσιασμό είχε γίνει δεκτό το Σεπτέμβρη το αίτημα μονομερούς αναγνώρισης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Διχασμένο παραμένει το Συμβούλιο Ασφαλείας ως προς το παλαιστινιακό αίτημα μονομερούς αναγνώρισης. Οι διαγκωνισμοί και τα αντικρουόμενα συμφέροντα ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών δυνάμεων αντικατοπτρίστηκαν και στην ανυπαρξία εισήγησης εκ μέρους της επιτροπής εξέτασης του φακέλου ένταξης στον ΟΗΕ που κατέθεσε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και ο επικεφαλής της Μαχμούντ Αμπάς, στις 23 Σεπτέμβρη, λόγω διαφωνιών μεταξύ των μελών της για το κατά πόσο πρέπει να προταθεί η ένταξη της Παλαιστίνης ή όχι στον ΟΗΕ.

Στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν πάντα εκπρόσωποι των χωρών που απαρτίζουν τη δεδομένη χρονική περίοδο το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ορισμένες είχαν δηλώσει ανοιχτά ότι στηρίζουν το παλαιστινιακό αίτημα (Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, Ινδία, Ν. Αφρική, Λίβανος), κάποιες άλλες είχαν εμφανιστεί να διάκεινται θετικά (Γκαμπόν, Νιγηρία), τέσσερις άλλες χώρες είχαν δηλώσει ότι θ' απέχουν (Γαλλία, Βρετανία, Βοσνία, Κολομβία), δύο άλλες χώρες ταλαντεύονταν ανάμεσα στην αρνητική γνωμοδότηση και στην αποχή (Γερμανία, Πορτογαλία) και οι ΗΠΑ είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν το αίτημα.

Μετά από μια σύντομη πρώτη, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο προεδρεύων Πορτογάλος αντιπρόσωπος δήλωσε λακωνικά ότι «θα επαναληφθεί η συνεδρίαση για να εξεταστούν τρόποι αντιμετώπισης του θέματος». Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ τόνισε ότι «η παλαιστινιακή πλευρά προετοιμάζει τη δική της αντίδραση, διαβουλευόμενη με αραβικές χώρες και με όσους στηρίζουν το αίτημά της». Ο Ριάντ Μανσούρ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, κατέστησε, όμως, σαφές ότι οι Παλαιστίνιοι θα επιμείνουν στο βασικό τους στόχο και δε θα περιμένουν πολύ χρονικά.

ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι πιέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΪΡΟ.--

Κλιμακώνονται οι πιέσεις, από όλες τις κατευθύνσεις και με όλα τα μέσα, προς τη συριακή ηγεσία, λίγες μόλις ώρες πριν τη νέα έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου για τις εξελίξεις στην αραβική χώρα. Οι υπουργοί Εξωτερικών του Συνδέσμου καλούνται να καταλήξουν σε τρόπους αντίδρασης απέναντι στην, κοινώς αποδεκτή από τους ίδιους, διαπίστωση ότι η συριακή ηγεσία δεν εφάρμοσε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, την περασμένη βδομάδα, συναινώντας στο σχέδιο αποκλιμάκωσης που είχε εκπονήσει ο Αραβικός Σύνδεσμος και προέβλεπε άμεση απόσυρση του στρατού από τους δρόμους, τερματισμό της καταστολής, απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων και έναρξη διαλόγου με τις αντιπολιτευόμενες οργανώσεις.

Μια ομάδα χωρών, που απαρτίζεται κυρίως από τις Σ. Αραβία, Ομάν, Μπαχρέιν, Κατάρ, χώρες δηλαδή που έχουν στενή σχέση με ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και κυρίως με τις ΗΠΑ, πιέζει στην κατεύθυνση του αποκλεισμού της Συρίας από το Σύνδεσμο. Ανάλογο αίτημα διατυπώθηκε, χτες, από τμήμα της συριακής αντιπολίτευσης (η οποία παραμένει διαιρεμένη λόγω διαφορετικών κινήτρων και στόχων), αλλά και από ξένες ανθρωπιστικές οργανώσεις που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν σειρά στοιχείων που αποδεικνύουν σειρά παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ιδιαίτερα στις πόλεις Χομς και Χάμα. Υπάρχουν, βέβαια, και στοιχεία, όπως οι ίδιες οργανώσεις παραδέχτηκαν, για ένοπλη δράση και από την πλευρά των αντικαθεστωτικών, η οποία «θα πρέπει να διερευνηθεί», όπως τονίζουν. Πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν ότι δεν θα υπάρξει «θεαματική» απόφαση από τον Αραβικό Σύνδεσμο σήμερα, αφού μια σειρά άλλων χωρών, όπως οι Υεμένη, Λίβανος, Αλγερία και ως ένα βαθμό η Αίγυπτος, δεν «βλέπουν με καλό μάτι» την εκδίωξη της Συρίας και αναμένεται να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις.

Εντός Συρίας, αντικαθεστωτικές πηγές διατείνονταν ότι οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού συνεχίζονταν χτες στις πόλεις Χομς και Χάμα με 13 νεκρούς και ότι έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις και σε περιοχές της Δαμασκού, αλλά και στην πόλη Σεϊκχούντ, στην επαρχία Ιντλίμπ. Οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να διασταυρωθούν από άλλες πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι ΗΠΑ και ΕΕ έχουν, ήδη, επιβάλει κυρώσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία και σε κρατικές επιχειρήσεις της Συρίας, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας, ενώ ως συνέπεια των κυρώσεων έχει παρατηρηθεί κύμα απόσυρσης καταθέσεων από τις συριακές τράπεζες, προκαλώντας πρόβλημα ρευστότητας στις συριακές αρχές.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αντιθέσεις, παρασκήνιο και συσκέψεις

ΒΙΕΝΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Εντείνονται οι συζητήσεις και οι ενδο-ιμπεριαλιστικοί και περιφερειακοί διαγκωνισμοί για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, το οποίο αποτέλεσε το αποκλειστικό θέμα της χθεσινής, κεκλεισμένων των θυρών, συνόδου του 35μελούς διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, που την επόμενη βδομάδα θα κληθεί να καταλήξει σε μια νέα απόφαση επί του θέματος. Ενώ συνεχίζονται τα δημοσιεύματα και η συζήτηση περί ενδεχόμενου στρατιωτικού πλήγματος κατά του Ιράν, είτε μονομερώς από το Ισραήλ είτε μετά από μια ευρύτερη συναίνεση, χθες, μετά τη Ρωσία και η Κίνα, διά του υπουργείου Εξωτερικών της, κατέστησε σαφές ότι διαφωνεί κάθετα ακόμη και με την προοπτική επιβολής σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

Το Πεκίνο επιμένει στη διπλωματία και έστειλε σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δεχθεί αδιαμαρτύρητα την οποιαδήποτε προσπάθεια πρόκλησης προβλημάτων στις εμπορικές σχέσεις του με το Ιράν. Για διπλωματία έκανε λόγο, σε συνέντευξή της, και η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία, όμως, προσεκτικά απέφυγε να αποφανθεί κατηγορηματικά ως προς το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης. Πιο σαφής εμφανίστηκε, αντίθετα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λίον Πανέτα, υποστηρίζοντας ότι «μια στρατιωτική επίθεση στο Ιράν θα είχε απρόβλεπτες και σοβαρότατες συνέπειες για όλη την περιοχή» και εκτιμώντας ότι «υπάρχει σοβαρή περίπτωση, ακόμη και αν γίνει επίθεση, να μην επιτευχθεί ο στόχος της αποτροπής κατασκευής πυρηνικών όπλων από την ιρανική ηγεσία, και μόνο να καθυστερήσει για κανένα τρίχρονο».

«Μυστηριώδη» πρόσωπα

Παράλληλα, εντείνεται και η συζήτηση για δύο κυρίως πρόσωπα που αναφέρονται στην πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Το ένα είναι ο Ιρανός Μοχσέν Φακχριζαντέχ, ο οποίος φέρεται να είναι το πρόσωπο - κλειδί για το στρατιωτικό σκέλος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, και για τον οποίο η έκθεση αναφέρει ότι οι επιθεωρητές της ΔΕΑΕ, αν και έχουν ζητήσει επανειλημμένως να συζητήσουν μαζί του, δεν έχει γίνει ποτέ δεκτό.

Το δεύτερο είναι ένας «ξένος επιστήμονας», του οποίου το όνομα δεν αναφέρεται. Εντούτοις, δημοσιεύματα σε αμερικανικό και ρωσικό Τύπο υποστηρίζουν ότι πιθανώς πρόκειται για αναφορά στον Ρώσο 76χρονο επιστήμονα, Βιάτσεσλαβ Ντανιλένκο, ο οποίος φέρεται να εργάστηκε στο Ιράν μεταξύ 1996 - 2002 για την κατασκευή ειδικά διαμορφωμένων αιθουσών για δοκιμές εκρήξεων. Ο ίδιος φέρεται να έχει κατηγορηματικά αρνηθεί την εμπλοκή του στο πυρηνικό πρόγραμμα, κάτι, όμως, που φέρεται να αμφισβητεί εκτενής μαρτυρία του γαμπρού του.

ΥΕΜΕΝΗ
Αίμα και διαπραγματεύσεις

ΣΑΝΑ'Α.--

Νέα αιματηρή αναζωπύρωση των συγκρούσεων ανάμεσα στη Ρεπουμπλικανική Φρουρά και κυρίως σε ενόπλους μέλη φυλών που έχουν συνταχθεί με την αντιπολίτευση που ζητά την αποχώρηση Σάλεχ από την εξουσία, μετά από 33 χρόνια, σημειώθηκε, χθες, με επίκεντρο την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Τάιζ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα κυβερνητικά στρατεύματα έπληξαν με όλμους και συγκέντρωση διαδηλωτών αλλά και ξεχωριστές συνοικίες της πόλης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 13 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και γυναικόπαιδα, αλλά και να τραυματιστούν τουλάχιστον άλλοι 30.

Την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα Σάνα'α έφθανε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ δηλώνοντας, για άλλη μια φορά, ότι «στόχος είναι η ταχύτερη δυνατή επίτευξη συμφωνίας ως προς τον τρόπο με τον οποίο ο Σάλεχ θα μεταβιβάσει την εξουσία», πιθανότατα στον αναπληρωτή του αρχικά Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι. Ο Τζαμάλ Μπενομάρ επρόκειτο να συναντηθεί τόσο με συνεργάτες του Σάλεχ αλλά και με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, οι οποίοι στην παρούσα φάση περιοδεύουν σε χώρες του Κόλπου και έχουν, ήδη, ολοκληρώσει σειρά επαφών και με μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, στις οποίες έδωσαν διαβεβαιώσεις «καλών προθέσεων».

ΣΟΥΔΑΝ - ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Αίτημα για έρευνα του βομβαρδισμού προσφύγων

ΤΖΟΥΜΠΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Τη διενέργεια μίας ανεξάρτητης και αξιόπιστης έρευνας για τις συνθήκες εναέριου βομβαρδισμού καταυλισμού βορειοσουδανών προσφύγων στον καταυλισμό Γίντα του Νοτίου Σουδάν ζήτησε χτες η επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, εκφράζοντας την εκτίμηση πως το συμβάν ενδέχεται να συνιστά ακόμη και διεθνές έγκλημα.

Σε μία τέτοια περίπτωση, η Πιλάι πρότεινε άμεση παράδοση των Σουδανών υπεύθυνων στη Δικαιοσύνη, επισημαίνοντας ότι ο βομβαρδισμός καταυλισμού προσφύγων επιδεινώνει περαιτέρω μία ήδη πολύ τεταμένη κατάσταση στη μεθόριο του Σουδάν με το Νότιο Σουδάν.

Το ίδιο 24ωρο, παρουσιάστηκαν δορυφορικά στοιχεία και φωτογραφίες της αμερικάνικης οργάνωσης «Ινάφ Πρότζεκτ» που φανερώνουν ενίσχυση των αεροπορικών βάσεων της σουδανικής πολεμικής αεροπορίας και στρατού κοντά στη μεθόριο με το Νότιο Σουδάν. Το γεγονός αυτό, κατά τους εκπροσώπους της οργάνωσης ερμηνεύεται ως σαφής ένδειξη για την πιθανότητα αύξησης των βομβαρδισμών και άλλων νοτιοσουδανικών περιοχών μετά τον προχτεσινό βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού Γίντα στην πολιτεία Γιούνιτι με αποτέλεσμα 12 νεκρούς άμαχους και 20 τραυματίες.

Ολα αυτά ενώ και χτες τέσσερις βόμβες έπεσαν κοντά στον ίδιο καταυλισμό και άλλη μία κοντά σε σχολείο με 300 μαθητές δίχως εντούτοις να εκραγούν και να προκαλέσουν θύματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ