ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ
Ποιητής των "μεγάλων ονείρων"

"Κι όταν δεν πεθαίνει ο ένας για τον άλλον είμαστε κιόλας νεκροί".Ενας μόνο από τους στίχους που άφησε πίσω του ο Τάσος Λειβαδίτης, "φεύγοντας" πριν 10 χρόνια. Στίχος που γεννήθηκε σε δύσκολους καιρούς, στίχος κληρονομιά και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Στίχος σπουδαίος, όπως τόσοι άλλοι που αποφάσισαν να υπενθυμίσουν στους σύγχρονους Νεοέλληνες το πατρινό λογοτεχνικό περιοδικό "Ελίτροχος" και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οργανώνοντας από σήμερα και μέχρι την Κυριακή, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων,συμπόσιο με θέμα "Λειβαδίτης - Δέκα χρόνια μετά ".

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ερατοσθένης Καψωμένος,στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου τοποθέτησε τον ποιητή στην εποχή του, αλλά και στην εποχή μας λέγοντας "τώρα που ζούμε την πλήρη ισοπέδωση στρεφόμαστε σε αξίες του παρελθόντος για να στηριχτούμε. Η γενιά του Τάσου Λειβαδίτη είναι το παράδειγμα που μας ταιριάζει. Η στάση γενναιότητας αυτής της περιόδου είναι ένα πεδίο για να διδαχτούμε".Και ο καθηγητής Παναγιώτης Νούτσος συμπλήρωσε: "αυτό το συμπόσιο είναι υπόθεση τιμής για έναν ποιητή, το έργο του οποίου ακόμα και σήμερα δημιουργεί πολλαπλά ερεθίσματα για την κατανόηση του κοινωνικού πεδίου".

"Ο Τάσος Λειβαδίτης μιλάει για τον άνθρωπο και γι' αυτό είναι σύγχρονος",είπε ο Γιάννης Παππάς,διευθυντής του περιοδικού "Ελίτροχος" συμπληρώνοντας ότι "ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε διοργανωθεί κάτι γι' αυτόν τον ποιητή".

Το συμπόσιο θα κινηθεί, μέσα από 30 περίπου ανακοινώσεις, σε τρεις άξονες: στην ποιητική (τεχνικές, αφηγηματικοί τρόποι κ.ά.), στην κοινωνική προβληματική του έργου του και στη σχέση φαντασίας και πραγματικότητας.Ωστόσο είναι σημαντική η επισήμανση του Ερ. Καψωμένου ότι μεγάλο μέρος από τα ποιήματα του Τ. Λειβαδίτη είτε δεν έχει μελετηθεί είτε δεν έχει εκδοθεί.

Η έναρξη του Συμποσίου θα γίνει σήμερα (6μμ), όπου μετά τους χαιρετισμούς οι ηθοποιοί Τίτος Βανδής,Μπέττυ Βαλάση και η κόρη του ποιητήΒάσω Χαλά - Λειβαδίτη θα διαβάσουν ποιήματα. Αύριο το Συμπόσιο θα ξεκινήσει στις 10πμ, ενώ το βράδυ (9μμ) ο Λάκης Παππάς θα τραγουδήσει μελοποιημένα ποιήματα του Τ. Λειβαδίτη. Την Κυριακή, τελευταία ημέρα, θα γίνει ανασκόπηση των εργασιών, ενώ τα πρακτικά του Συμποσίου θα εκδοθούν από το περιοδικό "Ελίτροχος". Στη διάρκεια των τριών ημερών στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας χειρογράφων και βιβλίων του ποιητή.

Σημειώνεται ότι την οργανωτική επιτροπή αποτελούν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ερατοσθένης Καψωμένος, Σόνια Ιλίνσκαγια, Απόστολος Μπενάτσης και οι διευθυντές του περιοδικού "Ελίτροχος" Γιάννης Παππάς και Αντώνης Σκιαθάς.

Σκέψη και γραφή δημιουργών

Τριάντα χρόνια "ζωής" μετρούν οι εκδόσεις Θ. Καστανιώτη,από τότε που εν μέσω δικτατορίας επιχείρησαν και σε σημαντικό βαθμό το επέτυχαν ένα "νέο βλέμμα" για το ελληνικό βιβλίο, με βασικούς άξονες τον πολιτισμό, τις τέχνες, τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Τα τριάντα χρόνια σημειώθηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου με αναφορές του Θ. Καστανιώτη για τους 400 περίπου τίτλους ετησίως (από τους οποίους οι περισσότεροι είναι ελληνικά βιβλία), για τις "εστίες" ελληνικού βιβλίου που έχουν δημιουργηθεί στο εξωτερικό, για το λογισμικό και άλλα βιβλιοπροϊόντα που αναπτύσσουν οι εκδόσεις, για τη σύνδεσή τους με το Ιντερνέτ και για μια νέα νέα σειρά "αναστοχασμού" γύρω από τις Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες, με υπεύθυνο τον Νίκο Κοτζιά.

Η επέτειος όμως "γιορτάστηκε" και με την παρουσίαση των πέντε (φετινών) βιβλίων της 14χρονης σημαντικής σειράς "Σκέψη, Χρόνος, Δημιουργοί" την οποία διευθύνει ο Θανάσης Νιάρχος,ο οποίος υπογράμμισε ότι τα βιβλία της σειράς αυτής τα έγραψαν οι συγγραφείς τους όχι για να "δοξαστούν" γράφοντας ένα βιβλίο αλλά από "εσωτερική τους ανάγκη".

Τα φετινά βιβλία της σειράς είναι τα εξής:

  • Γιάννης Κόκκος "Ο σκηνογράφος και ο ερωδιός".(Επιμέλεια, εισαγωγή, επίλογος Ζωρζ Μπανύ.Μετάφραση Ειρήνη Λεβίδη). Πρόκειται για αισθητικά δοκίμια του φημισμένου όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά σε όλη την Ευρώπη, Ελληνα σκηνογράφου - ενδυματολόγου (τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται και στο σκηνοθετικό στίβο με σημαντικά επίσης αποτελέσματα). Στο βιβλίο του ο Γ. Κόκκος αποτυπώνει το πάθος του για το θέατρο και τα "μυστικά" ενός μεγάλου τεχνίτη της σκηνής. Για το βιβλίο μίλησε η μεταφράστρια.
  • Λέων Κουκούλας "Πώς βλέπει ο ποιητής".(Πρόλογος Εύας Γεωργουσοπούλου). Ο Λ. Κουκούλας ένας σπουδαίος, ταγμένος με τις σοσιαλιστικές ιδέες, άνθρωπος των Γραμμάτων (ποιητής, μεταφραστής κλασικών συγγραφέων - Ιψεν, Μολιέρος, Σίλλερ, Φλωμπέρ, κ.ά., κριτικός λογοτεχνίας και θεάτρου, δοκιμιογράφος) κατέλιπε τα εξαίρετα αισθητικά δοκίμια που περιλαμβάνει ο τόμος. Δοκίμια που αξίζουν να διαβαστούν, μήπως και βοηθήσουν για τον αναπροσανατολισμό της παραπαίουσας, συγχυσμένης, ψευδομοντέρνας "σύγχρονης αισθητικής". Για το βιβλίο μίλησε ο Μάριος Πλωρίτης.
  • Δημήτρης Μυράτ "Οψέ οι μύλοι των θεών (κείμενα για το θέατρο)".(Πρόλογος Βούλα Ζουμπουλάκη,η οποία μίλησε για τη συνήθεια του Μυράτ να απομονώνεται για να διαβάζει και να γράφει). Το βιβλίο "ιστορεί" μέσα από τις 60χρονες μνήμες του ηθοποιού και σκηνοθέτη, θέματα, πρόσωπα και γεγονότα όχι μόνο του ελληνικού θεατρικού "σιναφιού", αλλά και της πολιτικής, καθώς και ξένους δημιουργούς.
  • Κώστας Νίτσος "Αστερίσκοι β' (Χωρίς φόβο αλλά με πάθος)".Πρόκειται για τον δεύτερο τόμο των περίφημων "Αστερίσκων" (σύντομα, καίρια, καυστικά κριτικά σχόλια) που έγραφε ο φανατικός λάτρης του θεάτρου αλλά και οξύνους και αδέκαστος κριτής του, Κώστας Νίτσος στο περίφημο περιοδικό του "Θέατρο".Οι "Αστερίσκοι" του, παραμένουν επίκαιροι και χρησιμότατοι για τη θεατρική μας ιστοριογραφία. Για το βιβλίο μίλησε ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.
  • Λουκάς Χρέλιας "Ολη η Ελλάδα είναι ένα πατάρι" (Προλογίζουν Κώστας Γεωργουσόπουλος, Γιάννης Ξανθούλης, Χαράλαμπος Χρέλιας). Ο αξέχαστος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, μέλος του ΚΚΕ μέχρι το θάνατό του, Ρολάνδος,όπως ήταν γνωστός στο θέατρο ο Λουκάς Χρέλιας,μέλος μιας θεατρικής οικογένειας με μεγάλη ιστορία στο "μπουλουκτσίδικο", στο "νούτικο" θέατρο, μας άφησε τις πολύτιμες αναμνήσεις του από αυτή την παλιά,ξεχασμένη σήμερα, μορφή λαϊκού θεάτρου και τους "κώδικές" της, μορφή που άκμασε επί δεκαετίες (προπολεμικά αλλά και μεταπολεμικά) με περιοδείες "μπουλουκιών" στην ελληνική επαρχία.
Προς Κορινθίους και Κύπριους

Η κερδοφόρα "Σωληνουργεία Κορίνθου" διατηρεί εγκαταστάσεις στην περιοχή εδώ και 29 χρόνια. Αλλά το αίτημά της για λιμενικές εγκαταστάσεις πολύ κοντά στο αρχαίο λιμάνι της Κορίνθου και στη Βασιλική του 5ου αι. μ. Χ., στο Λέχαιο, απορρίφθηκε,προχτές, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, καθώς ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ Ευγένιος Γιαννακόπουλος εισηγήθηκε, ως πρόεδρος επιτροπής που διενήργησε αυτοψία, ότι "ένα λιμενικό έργο είναι βαριά δραστηριότητα για μία περιοχή αλώβητη όπως αυτή. Θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη αλλοίωση του περιβάλλοντος".

Πολλοί παριστάμενοι συμφώνησαν και υπεραμύνθηκαν της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάποιοι ήταν και αποκαλυπτικοί: Ρώτησαν τι θα γίνει με τις ιδιοκτησίες τους, ενώ άλλοι προανήγγειλαν τουριστική ανάπτυξη... της περιοχής, αφού ευρέως κυκλοφορήσει πως η ΕΕ χρηματοδοτεί με πακέτα αναδείξεις αρχαιολογικών χώρων. Ορίστηκε, λοιπόν, Ζώνη Α προστασίας,αφού αν είναι βλαπτική η παρουσία λιμενικών έργων, είναι βλαπτική και η ανέγερση εξοχικών και οι τουριστικές δραστηριότητες.

Στην ίδια συνεδρίαση το ΚΑΣ ενέκρινε την ίδρυση Ελληνικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Κύπρο,με έδρα τη Λευκωσία. Κίνηση ιδιαίτερα σημαντική, καθώς πρώτη φορά εγκαθίσταται τέτοιο επιστημονικό ίδρυμα στο εξωτερικό, ενώ ετοιμάζεται σχετικός φάκελος και για ανάλογη σχολή στη Ρώμη.

Να σημειωθεί ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει ήδη αναπτύξει δραστηριότητα, με εργασίες συντήρησης ή αναστήλωσης, σε περιοχές της Μέσης Ανατολής μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (Αλεξάνδρεια, Σινά, Λίβανος, Ιεροσόλυμα, Βηθλεέμ). Δραστηριότητα που, όμως, παραμένει αποσπασματική, δε συνοψίζεται σε συμπεράσματα, δεν έχει αποδώσει ούτε σε επίπεδο μελετών και γι' αυτό δεν έχει κατορθώσει να εδραιώσει την ελληνική αρχαιολογική παρουσία. Ισως η προώθηση ελληνικών αρχαιολογικών σχολών σε αυτούς τους τόπους άνοιγε νέους δρόμους.

Αγωνία για τον Ντίνο Ηλιόπουλο

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας του δημοφιλέστατου ηθοποιού Ντίνου Ηλιόπουλου,ο οποίος βρίσκεται από τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Εντατική του ΚΑΤ, λόγω οξείας, μετεγχειρητικής, αναπνευστικής ανεπάρκειας. Ο ηθοποιός υποστηρίζεται με μηχανήματα τεχνητής αναπνοής και φαρμακευτική αγωγή.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ με κάταγμα στο δεξί ισχίο, που προκλήθηκε στο φινάλε της παράστασης στο θέατρο "Καλουτά" και εγχειρήθηκε. Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς του, η κατάστασή του χαρακτηρίζεται κρίσιμη και βεβαρημένη, αλλά ελεγχόμενη, καθώς αντιδρά θετικά στη φαρμακευτική αγωγή.

Στο πλευρό του, στέκονται η σύντροφός του, οι κόρες του, οι συνεργάτες και όλοι όσοι τον θαυμάσαμε στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ευχόμενοι γρήγορη ανάρρωση.

Φρούδες υποσχέσεις

Μετά την προχτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στην επίσημη απονομή των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων (στους Γιάννη Κοντό, Ιωάννα Καρυστιάνη, Πρόδρομο Μάρκογλου, Αλέξανδρο Αργυρίου), οι άνθρωποι των Γραμμάτων και της Τέχνης μπορούν πλέον να "κοιμούνται ήσυχοι" και υπεράνω χρημάτων να δημιουργούν, αφού πια διδάχθηκαν από τον πρωθυπουργό ότι για να υπάρχει δημιουργία δεν έχουν τόση σημασία τα κονδύλια, "γιατί μπορεί να έχεις κονδύλια και να μη δημιουργείς". Εκείνο, βέβαια, που απέφυγε να τους διδάξει ο καθηγητής πρωθυπουργός είναι πώς να δημιουργούν χωρίς χρήματα... Αυτό είναι άλλωστε δικό τους πρόβλημα, όχι της κυβέρνησης. Της κυβέρνησης το πρόβλημα είναι πώς να τυλίξει με το βρόχο της ΟΝΕ, όχι μόνο το λαό, αλλά και τα τελευταία απομεινάρια του αρχαίου και σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και χωρίς να υπάρχει φωνή διαμαρτυρίας. Και για να μην υπάρξει φωνή διαμαρτυρίας, ο πρωθυπουργός πήγε να απονείμει ο ίδιος τα βραβεία και με φρούδες υποσχέσεις ("η ΟΝΕ θα απελευθερώσει σημαντικά κονδύλια, τα οποία θα στραφούν σε άλλες πολιτικές, μεταξύ των οποίων θέση κατέχει η πολιτιστική επιτροπή") να εξασφαλίσει τη σιωπή των δημιουργών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ