Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σκέψη και γραφή δημιουργών

Τριάντα χρόνια "ζωής" μετρούν οι εκδόσεις Θ. Καστανιώτη,από τότε που εν μέσω δικτατορίας επιχείρησαν και σε σημαντικό βαθμό το επέτυχαν ένα "νέο βλέμμα" για το ελληνικό βιβλίο, με βασικούς άξονες τον πολιτισμό, τις τέχνες, τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Τα τριάντα χρόνια σημειώθηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου με αναφορές του Θ. Καστανιώτη για τους 400 περίπου τίτλους ετησίως (από τους οποίους οι περισσότεροι είναι ελληνικά βιβλία), για τις "εστίες" ελληνικού βιβλίου που έχουν δημιουργηθεί στο εξωτερικό, για το λογισμικό και άλλα βιβλιοπροϊόντα που αναπτύσσουν οι εκδόσεις, για τη σύνδεσή τους με το Ιντερνέτ και για μια νέα νέα σειρά "αναστοχασμού" γύρω από τις Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες, με υπεύθυνο τον Νίκο Κοτζιά.

Η επέτειος όμως "γιορτάστηκε" και με την παρουσίαση των πέντε (φετινών) βιβλίων της 14χρονης σημαντικής σειράς "Σκέψη, Χρόνος, Δημιουργοί" την οποία διευθύνει ο Θανάσης Νιάρχος,ο οποίος υπογράμμισε ότι τα βιβλία της σειράς αυτής τα έγραψαν οι συγγραφείς τους όχι για να "δοξαστούν" γράφοντας ένα βιβλίο αλλά από "εσωτερική τους ανάγκη".

Τα φετινά βιβλία της σειράς είναι τα εξής:

  • Γιάννης Κόκκος "Ο σκηνογράφος και ο ερωδιός".(Επιμέλεια, εισαγωγή, επίλογος Ζωρζ Μπανύ.Μετάφραση Ειρήνη Λεβίδη). Πρόκειται για αισθητικά δοκίμια του φημισμένου όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά σε όλη την Ευρώπη, Ελληνα σκηνογράφου - ενδυματολόγου (τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται και στο σκηνοθετικό στίβο με σημαντικά επίσης αποτελέσματα). Στο βιβλίο του ο Γ. Κόκκος αποτυπώνει το πάθος του για το θέατρο και τα "μυστικά" ενός μεγάλου τεχνίτη της σκηνής. Για το βιβλίο μίλησε η μεταφράστρια.
  • Λέων Κουκούλας "Πώς βλέπει ο ποιητής".(Πρόλογος Εύας Γεωργουσοπούλου). Ο Λ. Κουκούλας ένας σπουδαίος, ταγμένος με τις σοσιαλιστικές ιδέες, άνθρωπος των Γραμμάτων (ποιητής, μεταφραστής κλασικών συγγραφέων - Ιψεν, Μολιέρος, Σίλλερ, Φλωμπέρ, κ.ά., κριτικός λογοτεχνίας και θεάτρου, δοκιμιογράφος) κατέλιπε τα εξαίρετα αισθητικά δοκίμια που περιλαμβάνει ο τόμος. Δοκίμια που αξίζουν να διαβαστούν, μήπως και βοηθήσουν για τον αναπροσανατολισμό της παραπαίουσας, συγχυσμένης, ψευδομοντέρνας "σύγχρονης αισθητικής". Για το βιβλίο μίλησε ο Μάριος Πλωρίτης.
  • Δημήτρης Μυράτ "Οψέ οι μύλοι των θεών (κείμενα για το θέατρο)".(Πρόλογος Βούλα Ζουμπουλάκη,η οποία μίλησε για τη συνήθεια του Μυράτ να απομονώνεται για να διαβάζει και να γράφει). Το βιβλίο "ιστορεί" μέσα από τις 60χρονες μνήμες του ηθοποιού και σκηνοθέτη, θέματα, πρόσωπα και γεγονότα όχι μόνο του ελληνικού θεατρικού "σιναφιού", αλλά και της πολιτικής, καθώς και ξένους δημιουργούς.
  • Κώστας Νίτσος "Αστερίσκοι β' (Χωρίς φόβο αλλά με πάθος)".Πρόκειται για τον δεύτερο τόμο των περίφημων "Αστερίσκων" (σύντομα, καίρια, καυστικά κριτικά σχόλια) που έγραφε ο φανατικός λάτρης του θεάτρου αλλά και οξύνους και αδέκαστος κριτής του, Κώστας Νίτσος στο περίφημο περιοδικό του "Θέατρο".Οι "Αστερίσκοι" του, παραμένουν επίκαιροι και χρησιμότατοι για τη θεατρική μας ιστοριογραφία. Για το βιβλίο μίλησε ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.
  • Λουκάς Χρέλιας "Ολη η Ελλάδα είναι ένα πατάρι" (Προλογίζουν Κώστας Γεωργουσόπουλος, Γιάννης Ξανθούλης, Χαράλαμπος Χρέλιας). Ο αξέχαστος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, μέλος του ΚΚΕ μέχρι το θάνατό του, Ρολάνδος,όπως ήταν γνωστός στο θέατρο ο Λουκάς Χρέλιας,μέλος μιας θεατρικής οικογένειας με μεγάλη ιστορία στο "μπουλουκτσίδικο", στο "νούτικο" θέατρο, μας άφησε τις πολύτιμες αναμνήσεις του από αυτή την παλιά,ξεχασμένη σήμερα, μορφή λαϊκού θεάτρου και τους "κώδικές" της, μορφή που άκμασε επί δεκαετίες (προπολεμικά αλλά και μεταπολεμικά) με περιοδείες "μπουλουκιών" στην ελληνική επαρχία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ