Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ
Ποιητής των "μεγάλων ονείρων"

"Κι όταν δεν πεθαίνει ο ένας για τον άλλον είμαστε κιόλας νεκροί".Ενας μόνο από τους στίχους που άφησε πίσω του ο Τάσος Λειβαδίτης, "φεύγοντας" πριν 10 χρόνια. Στίχος που γεννήθηκε σε δύσκολους καιρούς, στίχος κληρονομιά και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Στίχος σπουδαίος, όπως τόσοι άλλοι που αποφάσισαν να υπενθυμίσουν στους σύγχρονους Νεοέλληνες το πατρινό λογοτεχνικό περιοδικό "Ελίτροχος" και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οργανώνοντας από σήμερα και μέχρι την Κυριακή, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων,συμπόσιο με θέμα "Λειβαδίτης - Δέκα χρόνια μετά ".

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ερατοσθένης Καψωμένος,στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου τοποθέτησε τον ποιητή στην εποχή του, αλλά και στην εποχή μας λέγοντας "τώρα που ζούμε την πλήρη ισοπέδωση στρεφόμαστε σε αξίες του παρελθόντος για να στηριχτούμε. Η γενιά του Τάσου Λειβαδίτη είναι το παράδειγμα που μας ταιριάζει. Η στάση γενναιότητας αυτής της περιόδου είναι ένα πεδίο για να διδαχτούμε".Και ο καθηγητής Παναγιώτης Νούτσος συμπλήρωσε: "αυτό το συμπόσιο είναι υπόθεση τιμής για έναν ποιητή, το έργο του οποίου ακόμα και σήμερα δημιουργεί πολλαπλά ερεθίσματα για την κατανόηση του κοινωνικού πεδίου".

"Ο Τάσος Λειβαδίτης μιλάει για τον άνθρωπο και γι' αυτό είναι σύγχρονος",είπε ο Γιάννης Παππάς,διευθυντής του περιοδικού "Ελίτροχος" συμπληρώνοντας ότι "ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε διοργανωθεί κάτι γι' αυτόν τον ποιητή".

Το συμπόσιο θα κινηθεί, μέσα από 30 περίπου ανακοινώσεις, σε τρεις άξονες: στην ποιητική (τεχνικές, αφηγηματικοί τρόποι κ.ά.), στην κοινωνική προβληματική του έργου του και στη σχέση φαντασίας και πραγματικότητας.Ωστόσο είναι σημαντική η επισήμανση του Ερ. Καψωμένου ότι μεγάλο μέρος από τα ποιήματα του Τ. Λειβαδίτη είτε δεν έχει μελετηθεί είτε δεν έχει εκδοθεί.

Η έναρξη του Συμποσίου θα γίνει σήμερα (6μμ), όπου μετά τους χαιρετισμούς οι ηθοποιοί Τίτος Βανδής,Μπέττυ Βαλάση και η κόρη του ποιητήΒάσω Χαλά - Λειβαδίτη θα διαβάσουν ποιήματα. Αύριο το Συμπόσιο θα ξεκινήσει στις 10πμ, ενώ το βράδυ (9μμ) ο Λάκης Παππάς θα τραγουδήσει μελοποιημένα ποιήματα του Τ. Λειβαδίτη. Την Κυριακή, τελευταία ημέρα, θα γίνει ανασκόπηση των εργασιών, ενώ τα πρακτικά του Συμποσίου θα εκδοθούν από το περιοδικό "Ελίτροχος". Στη διάρκεια των τριών ημερών στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας χειρογράφων και βιβλίων του ποιητή.

Σημειώνεται ότι την οργανωτική επιτροπή αποτελούν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ερατοσθένης Καψωμένος, Σόνια Ιλίνσκαγια, Απόστολος Μπενάτσης και οι διευθυντές του περιοδικού "Ελίτροχος" Γιάννης Παππάς και Αντώνης Σκιαθάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ