Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προς Κορινθίους και Κύπριους

Η κερδοφόρα "Σωληνουργεία Κορίνθου" διατηρεί εγκαταστάσεις στην περιοχή εδώ και 29 χρόνια. Αλλά το αίτημά της για λιμενικές εγκαταστάσεις πολύ κοντά στο αρχαίο λιμάνι της Κορίνθου και στη Βασιλική του 5ου αι. μ. Χ., στο Λέχαιο, απορρίφθηκε,προχτές, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, καθώς ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ Ευγένιος Γιαννακόπουλος εισηγήθηκε, ως πρόεδρος επιτροπής που διενήργησε αυτοψία, ότι "ένα λιμενικό έργο είναι βαριά δραστηριότητα για μία περιοχή αλώβητη όπως αυτή. Θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη αλλοίωση του περιβάλλοντος".

Πολλοί παριστάμενοι συμφώνησαν και υπεραμύνθηκαν της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάποιοι ήταν και αποκαλυπτικοί: Ρώτησαν τι θα γίνει με τις ιδιοκτησίες τους, ενώ άλλοι προανήγγειλαν τουριστική ανάπτυξη... της περιοχής, αφού ευρέως κυκλοφορήσει πως η ΕΕ χρηματοδοτεί με πακέτα αναδείξεις αρχαιολογικών χώρων. Ορίστηκε, λοιπόν, Ζώνη Α προστασίας,αφού αν είναι βλαπτική η παρουσία λιμενικών έργων, είναι βλαπτική και η ανέγερση εξοχικών και οι τουριστικές δραστηριότητες.

Στην ίδια συνεδρίαση το ΚΑΣ ενέκρινε την ίδρυση Ελληνικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Κύπρο,με έδρα τη Λευκωσία. Κίνηση ιδιαίτερα σημαντική, καθώς πρώτη φορά εγκαθίσταται τέτοιο επιστημονικό ίδρυμα στο εξωτερικό, ενώ ετοιμάζεται σχετικός φάκελος και για ανάλογη σχολή στη Ρώμη.

Να σημειωθεί ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει ήδη αναπτύξει δραστηριότητα, με εργασίες συντήρησης ή αναστήλωσης, σε περιοχές της Μέσης Ανατολής μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (Αλεξάνδρεια, Σινά, Λίβανος, Ιεροσόλυμα, Βηθλεέμ). Δραστηριότητα που, όμως, παραμένει αποσπασματική, δε συνοψίζεται σε συμπεράσματα, δεν έχει αποδώσει ούτε σε επίπεδο μελετών και γι' αυτό δεν έχει κατορθώσει να εδραιώσει την ελληνική αρχαιολογική παρουσία. Ισως η προώθηση ελληνικών αρχαιολογικών σχολών σε αυτούς τους τόπους άνοιγε νέους δρόμους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ