ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Ιούνη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο «στόχαστρο» η Μάνη

Στο στόχαστρο και το πανέμορφο Γύθειο

Eurokinissi

Στο στόχαστρο και το πανέμορφο Γύθειο
Στο «στόχαστρο» της «αξιοποίησης» για λογαριασμό του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον τουρισμό βρίσκεται η Μάνη. Χτες σε ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΠΟ, με τη συμμετοχή πολιτικών παραγόντων, εκπροσώπων της ΤΑ και στελεχών συζητήθηκαν «Ζητήματα προστασίας, ανάδειξης και ανάπτυξης της περιοχής της Μάνης».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διευθύνων σύμβουλος της «Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης», Κ. Ζαχαρόπουλος, ως εκπρόσωπος του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, χαρακτήρισε την παρουσία ιδιωτικών επενδύσεων «προϋπόθεση» για την «ανάπτυξη» της Μάνης, και την εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων. Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, συμφώνησε λέγοντας ότι για τη δυνατότητα έργων στον τομέα του πολιτισμού προαπαιτείται ευμάρεια, προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε μορφή τουριστικής ανάπτυξης πρέπει να συνάδει με τις γενικότερες αρχές προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Φυσικά δεν τον έπιασε ο «πόνος» ξαφνικά για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά μετά το σάλο που ξεσήκωσαν οι παραχωρήσεις μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στο κεφάλαιο και το «μπλοκάρισμα» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στο να εγκριθούν τουριστικές μονάδες στη Μάνη, κάνει την πολιτική ηγεσία προσεκτικότερη στις εκφράσεις της.

Τα πράγματα ωστόσο είναι επικίνδυνα για το ιστορικό και φυσικό τοπίο αυτής της περιοχής - «μουσείο», αφού ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Σαλαγκούδης, μίλησε για «υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας», με «αξιοποίηση των πηγών που παράγουν πλούτο» και για την ανάγκη εκμετάλλευσης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Δηλαδή, την εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την υπαγωγή της στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό, που επιβάλλει και η σχετική στρατηγική της ΕΕ.

Πάντως ο ΓΓ του ΥΠΠΟ και προεδρεύων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, Χρ. Ζαχόπουλος, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη για τον έντονο προβληματισμό των μελών του ΚΑΣ σχετικά τις αιτούμενες νέες ξενοδοχειακές μονάδες στη Μάνη, οι οποίες μπορεί να αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία της. Το ίδιο υποστήριξε και ο γενικός διευθυντής Αρχαιοτήτων, Λ. Κολώνας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης (εκτός από πλήθος υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΠΟ) ο υφυπουργός Εξωτερικών, Π. Σκανδαλάκης, ο βουλευτής του νομού Λακωνίας της ΝΔ, Αθ. Δαβάκης, ο νομάρχης Λακωνίας, Κ. Φούρκας, ο δήμαρχος Οιτύλου, Π. Ανδρεάκος και εκπρόσωπος του ΥΠΕΧΩΔΕ.


Τρώνε την «καρδιά» της Ζακύνθου

Το βουνό Σκοπός. Στη φωτογραφία διακρίνονται ο οικισμός και το παραπάνω το νταμάρι...
Το βουνό Σκοπός. Στη φωτογραφία διακρίνονται ο οικισμός και το παραπάνω το νταμάρι...
Οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν για την ερημοποίηση της Μεσογείου εξαιτίας της καταστροφής του γήινου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, και ταχύτερα της Ελλάδας, με την εγκληματική καταστροφή των δασών, την οικοπεδοποίηση των βουνών και των ακρογιαλιών της. Κώδωνας μεγάλου κινδύνου κρούει για την πανέμορφη Ζάκυνθο. Κι όμως, οι αρμόδιοι πολιτειακοί φορείς, ευλογώντας «το αδηφάγο ισχυρό επενδυτικό κεφάλαιο», του επέτρεψαν να εισβάλει «στο ξέφραγο θησαυροφυλάκιο» της ζακυνθινής φύσης και να οικοπεδοποιήσει την «καρδιά» της, το «ιερό και πάνσεπτο» βουνό της Ζακύνθου, το Σκοπό. Ηδη, σε αρκετές δεκάδες στρέμματα του βουνού ξεφύτρωσε οικισμός, ενώ τα «σπλάχνα» του βουνού «τρώει» ένα τεράστιο νταμάρι, ιδιωτικής εκμετάλλευσης, και... διευκόλυνσης των οικοπεδοφάγων του βουνού.

Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει και καταγγέλλει με φωτογραφημένο πρωτοσέλιδο άρθρο, το φύλλο 59-60 της πάντα μαχόμενης για την προστασία της αρχαίας, βυζαντινής, νεότερης και λαϊκής κληρονομιάς και τα λαϊκά προβλήματα του νησιού, εφημερίδα του Συλλόγου Βολιμιατών Ζακύνθου «Η Φωνή των Βολιμιατών».

Το φύλλο περιλαμβάνει και άλλα ενδιαφέροντα πολιτιστικά θέματα: Για τον Αυστριακό θαυμαστή του λαϊκού πολιτισμού της Ζακύνθου Λουδοβίκο Σαλβατόρ και το σχετικό βιβλίο του «Ζάντε», που πρωτοκυκλοφόρησε το 1904 στην Πράγα. Για το βιβλίο του Ζήσιμου Χ. Συνοδινού «Αρχείο οικογένειας Λούντζη» (αρχείο, πολύτιμη μαρτυρία των ζακυνθινών γραμμάτων και τεχνών). Για τον γεννημένο στη Λευκάδα, το 1850, παιδαγωγό Λευκάδιο Χερν, γνωστό και ως Γιάκομο Κοϊζούμι, καθώς δίδαξε και στην Ιαπωνία. Για την αναστήλωση δύο κηρυγμένων εκκλησιών - μνημείων. Για την πρώτη συναυλία επτανησιακής μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (22/2/2005) κ.ά.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Μεταίχμιο»: Χένρι Μίλερ «Ησυχες μέρες στο Κλισί» (μετάφραση - επίμετρο Γιώργος - Ικαρος Μπαμπασάκης, αυτοβιογραφία του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα, για τα χρόνια του στο Παρίσι, η οποία «εισάγει» τον αναγνώστη στο έργο του «Ο τροπικός του καρκίνου»). Μπομπ Ντίλαν «Η ζωή μου» (μετάφραση Χίλντα Παπαδημητρίου - Νίκη Προδρομίδου. Αυτοβιογραφία του σπουδαίου Αμερικανού τραγουδοποιού για κρίσιμες, αλλά και δημιουργικές φάσεις της σταδιοδρομίας του).

-- «Φιλιππότης»: Γιάννη Σιμωνέτη «Η Αθήνα... κάποτε (Γειτονιές που χάθηκαν)». (Εικονογραφημένη, ιστορικοκοινωνική αναδρομή στην παλιά Αθήνα από έναν επιπλοποιό - διακοσμητή και «ολίγον συγγραφέα», όπως αυτοχαρακτηρίζεται ο Γ. Σιμωνέτης). Γιάννης Καιροφύλας «Το καστέλο της Ροδοδάφνης (Η αληθινή ιστορία της δούκισσας της Πλακεντίας)» (η ζωή της Σοφίας ντε Μαρμπουά - Λεμπρέν, της γνωστής ως «δούκισσας της Πλακεντίας», η οποία έχτισε το σπίτι της στην Πεντέλη και το άλλο στην Αθήνα, που στεγάζει το Βυζαντινό Μουσείο).

-- «Κέδρος»: Τσαρλς Φρίμαν «Το ελληνικό επίτευγμα (η θεμελίωση του δυτικού κόσμου)» (μετάφραση Μαίρη Πενταράκου - Κουκ. Ταξιδιωτική - πολιτισμική μελέτη για την επίδραση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού σε άλλους πολιτισμούς στους τομείς των επιστημών, της τέχνης και της πολιτικής).

-- «Ορφέας» (Αλφειού και Δημητσάνας 1, Αμπελόκηποι, Αθήνα, 210.6437.454): Φοίβος Οικονομίδης «Ο Δεκέμβρης του '44 και η διεθνής σημασία του» (ιστορικό δοκίμιο).

-- «Βιβλιόραμα και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - Τομέας Παιδαγωγικής: Χαράλαμπος Νούτσος «Προτείνω την απόλυσιν (Η ιδεολογία της καθηγητικής ευθύνης το 19ο αιώνα στην Ελλάδα)» (μελέτη για την πολιτικοϊδεολογική αντίληψη της ελληνικής εκπαίδευσης το 19ο αιώνα και το «καθήκον» των καθηγητών να ξεκαθαρίζουν τα γυμνάσια από τους «ανίκανους» μαθητές, θεωρώντας τη μόρφωση προνόμιο της αστικής τάξης).

-- «Ελληνικά Γράμματα»: Γιώργος Μανιώτης «Σαράντα κύματα» (αλληγορικό μυθιστόρημα περί «επιτυχημένων» στη σημερινή κοινωνία, που απαξιώνει τους μη έχοντες).

-- «Σαββάλας»: Κώστας Μ. Σταμάτης «Η αβέβαιη «κοινωνία της γνώσης» (μελέτη για τη διαβόητη «κοινωνία της γνώσης και των πληροφοριών» και τις επιδράσεις της στην οικονομία, την εκπαίδευση, την πολιτική). Ανγκους Κόνσταμ «Ιστορικός Ατλας της Αρχαίας Ελλάδας» (μετάφραση Αναστασία Καραστάθη. Πλούσια και καλαίσθητα εικονογραφημένη έκδοση, με προϊστορικά και ιστορικά μνημεία και έργα τέχνης στο Νότιο Αιγαίο αρχικά και στις πόλεις - κράτη στον ελλαδικό χώρο). Αλκης Ξ. Ξανθάκης «Το γυμνό στην ελληνική φωτογραφία» (λεύκωμα - μελέτη του ιστορικού, δασκάλου και διευθυντή της ελληνικής πρώτης σχολής φωτογραφίας - ΑΚΤΟ - για την εξέλιξη του γυναικείου και ανδρικού γυμνού στην ελληνική φωτογραφική τέχνη). Σιμ Σέχαν «Τα όπλα στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» (μετάφραση Ελενα Τσουκαλά, εικονογραφημένη μελέτη για τα όπλα των εμπολέμων στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο). Ολε Στιν Χάνσεν «Οι μεγάλες μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου» (μετάφραση Ερρικα Κούκουνα. Εικονογραφημένη μελέτη για μερικές μεγάλες μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου).

-- «Κοχλίας»: Μπρίαν Ινες «Το προφίλ του εγκληματικού νου (πώς η σκιαγράφηση του προφίλ ενός κακοποιού συμβάλλει στη διαλεύκανση των εγκλημάτων)» (μετάφραση Αγγελική Βάσιλα. Εικονογραφημένη μελέτη για την ψυχοδιανοητική φύση ενός εγκληματία).

-- «Εκκρεμές» (Ιουλιανού 41-43, 10433, Αθήνα, 210.8220.006). Γεράσιμος Κακολύρης «Ο Ζακ Ντεριντά και η αποδομητική ανάγνωση» (η πρώτη ελληνική μονογραφία για τη φιλοσοφία του Ντεριντά και την ερμηνεία της).

-- «Futura»: Φώτης Τερζάκης «Νιτσεϊκές μεταμορφώσεις (Για την πρόσληψη του Νίτσε στην εποχή του τεχνικοποιημένου καπιταλισμού)» (μελέτη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ