Σάββατο 18 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο «στόχαστρο» η Μάνη

Στο στόχαστρο και το πανέμορφο Γύθειο

Eurokinissi

Στο στόχαστρο και το πανέμορφο Γύθειο
Στο «στόχαστρο» της «αξιοποίησης» για λογαριασμό του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον τουρισμό βρίσκεται η Μάνη. Χτες σε ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΠΟ, με τη συμμετοχή πολιτικών παραγόντων, εκπροσώπων της ΤΑ και στελεχών συζητήθηκαν «Ζητήματα προστασίας, ανάδειξης και ανάπτυξης της περιοχής της Μάνης».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διευθύνων σύμβουλος της «Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης», Κ. Ζαχαρόπουλος, ως εκπρόσωπος του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, χαρακτήρισε την παρουσία ιδιωτικών επενδύσεων «προϋπόθεση» για την «ανάπτυξη» της Μάνης, και την εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων. Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, συμφώνησε λέγοντας ότι για τη δυνατότητα έργων στον τομέα του πολιτισμού προαπαιτείται ευμάρεια, προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε μορφή τουριστικής ανάπτυξης πρέπει να συνάδει με τις γενικότερες αρχές προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Φυσικά δεν τον έπιασε ο «πόνος» ξαφνικά για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά μετά το σάλο που ξεσήκωσαν οι παραχωρήσεις μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στο κεφάλαιο και το «μπλοκάρισμα» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στο να εγκριθούν τουριστικές μονάδες στη Μάνη, κάνει την πολιτική ηγεσία προσεκτικότερη στις εκφράσεις της.

Τα πράγματα ωστόσο είναι επικίνδυνα για το ιστορικό και φυσικό τοπίο αυτής της περιοχής - «μουσείο», αφού ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Σαλαγκούδης, μίλησε για «υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας», με «αξιοποίηση των πηγών που παράγουν πλούτο» και για την ανάγκη εκμετάλλευσης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Δηλαδή, την εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την υπαγωγή της στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό, που επιβάλλει και η σχετική στρατηγική της ΕΕ.

Πάντως ο ΓΓ του ΥΠΠΟ και προεδρεύων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, Χρ. Ζαχόπουλος, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη για τον έντονο προβληματισμό των μελών του ΚΑΣ σχετικά τις αιτούμενες νέες ξενοδοχειακές μονάδες στη Μάνη, οι οποίες μπορεί να αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία της. Το ίδιο υποστήριξε και ο γενικός διευθυντής Αρχαιοτήτων, Λ. Κολώνας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης (εκτός από πλήθος υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΠΟ) ο υφυπουργός Εξωτερικών, Π. Σκανδαλάκης, ο βουλευτής του νομού Λακωνίας της ΝΔ, Αθ. Δαβάκης, ο νομάρχης Λακωνίας, Κ. Φούρκας, ο δήμαρχος Οιτύλου, Π. Ανδρεάκος και εκπρόσωπος του ΥΠΕΧΩΔΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ