Σάββατο 18 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τρώνε την «καρδιά» της Ζακύνθου

Το βουνό Σκοπός. Στη φωτογραφία διακρίνονται ο οικισμός και το παραπάνω το νταμάρι...
Το βουνό Σκοπός. Στη φωτογραφία διακρίνονται ο οικισμός και το παραπάνω το νταμάρι...
Οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν για την ερημοποίηση της Μεσογείου εξαιτίας της καταστροφής του γήινου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, και ταχύτερα της Ελλάδας, με την εγκληματική καταστροφή των δασών, την οικοπεδοποίηση των βουνών και των ακρογιαλιών της. Κώδωνας μεγάλου κινδύνου κρούει για την πανέμορφη Ζάκυνθο. Κι όμως, οι αρμόδιοι πολιτειακοί φορείς, ευλογώντας «το αδηφάγο ισχυρό επενδυτικό κεφάλαιο», του επέτρεψαν να εισβάλει «στο ξέφραγο θησαυροφυλάκιο» της ζακυνθινής φύσης και να οικοπεδοποιήσει την «καρδιά» της, το «ιερό και πάνσεπτο» βουνό της Ζακύνθου, το Σκοπό. Ηδη, σε αρκετές δεκάδες στρέμματα του βουνού ξεφύτρωσε οικισμός, ενώ τα «σπλάχνα» του βουνού «τρώει» ένα τεράστιο νταμάρι, ιδιωτικής εκμετάλλευσης, και... διευκόλυνσης των οικοπεδοφάγων του βουνού.

Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει και καταγγέλλει με φωτογραφημένο πρωτοσέλιδο άρθρο, το φύλλο 59-60 της πάντα μαχόμενης για την προστασία της αρχαίας, βυζαντινής, νεότερης και λαϊκής κληρονομιάς και τα λαϊκά προβλήματα του νησιού, εφημερίδα του Συλλόγου Βολιμιατών Ζακύνθου «Η Φωνή των Βολιμιατών».

Το φύλλο περιλαμβάνει και άλλα ενδιαφέροντα πολιτιστικά θέματα: Για τον Αυστριακό θαυμαστή του λαϊκού πολιτισμού της Ζακύνθου Λουδοβίκο Σαλβατόρ και το σχετικό βιβλίο του «Ζάντε», που πρωτοκυκλοφόρησε το 1904 στην Πράγα. Για το βιβλίο του Ζήσιμου Χ. Συνοδινού «Αρχείο οικογένειας Λούντζη» (αρχείο, πολύτιμη μαρτυρία των ζακυνθινών γραμμάτων και τεχνών). Για τον γεννημένο στη Λευκάδα, το 1850, παιδαγωγό Λευκάδιο Χερν, γνωστό και ως Γιάκομο Κοϊζούμι, καθώς δίδαξε και στην Ιαπωνία. Για την αναστήλωση δύο κηρυγμένων εκκλησιών - μνημείων. Για την πρώτη συναυλία επτανησιακής μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (22/2/2005) κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ