Σάββατο 18 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Μεταίχμιο»: Χένρι Μίλερ «Ησυχες μέρες στο Κλισί» (μετάφραση - επίμετρο Γιώργος - Ικαρος Μπαμπασάκης, αυτοβιογραφία του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα, για τα χρόνια του στο Παρίσι, η οποία «εισάγει» τον αναγνώστη στο έργο του «Ο τροπικός του καρκίνου»). Μπομπ Ντίλαν «Η ζωή μου» (μετάφραση Χίλντα Παπαδημητρίου - Νίκη Προδρομίδου. Αυτοβιογραφία του σπουδαίου Αμερικανού τραγουδοποιού για κρίσιμες, αλλά και δημιουργικές φάσεις της σταδιοδρομίας του).

-- «Φιλιππότης»: Γιάννη Σιμωνέτη «Η Αθήνα... κάποτε (Γειτονιές που χάθηκαν)». (Εικονογραφημένη, ιστορικοκοινωνική αναδρομή στην παλιά Αθήνα από έναν επιπλοποιό - διακοσμητή και «ολίγον συγγραφέα», όπως αυτοχαρακτηρίζεται ο Γ. Σιμωνέτης). Γιάννης Καιροφύλας «Το καστέλο της Ροδοδάφνης (Η αληθινή ιστορία της δούκισσας της Πλακεντίας)» (η ζωή της Σοφίας ντε Μαρμπουά - Λεμπρέν, της γνωστής ως «δούκισσας της Πλακεντίας», η οποία έχτισε το σπίτι της στην Πεντέλη και το άλλο στην Αθήνα, που στεγάζει το Βυζαντινό Μουσείο).

-- «Κέδρος»: Τσαρλς Φρίμαν «Το ελληνικό επίτευγμα (η θεμελίωση του δυτικού κόσμου)» (μετάφραση Μαίρη Πενταράκου - Κουκ. Ταξιδιωτική - πολιτισμική μελέτη για την επίδραση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού σε άλλους πολιτισμούς στους τομείς των επιστημών, της τέχνης και της πολιτικής).

-- «Ορφέας» (Αλφειού και Δημητσάνας 1, Αμπελόκηποι, Αθήνα, 210.6437.454): Φοίβος Οικονομίδης «Ο Δεκέμβρης του '44 και η διεθνής σημασία του» (ιστορικό δοκίμιο).

-- «Βιβλιόραμα και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - Τομέας Παιδαγωγικής: Χαράλαμπος Νούτσος «Προτείνω την απόλυσιν (Η ιδεολογία της καθηγητικής ευθύνης το 19ο αιώνα στην Ελλάδα)» (μελέτη για την πολιτικοϊδεολογική αντίληψη της ελληνικής εκπαίδευσης το 19ο αιώνα και το «καθήκον» των καθηγητών να ξεκαθαρίζουν τα γυμνάσια από τους «ανίκανους» μαθητές, θεωρώντας τη μόρφωση προνόμιο της αστικής τάξης).

-- «Ελληνικά Γράμματα»: Γιώργος Μανιώτης «Σαράντα κύματα» (αλληγορικό μυθιστόρημα περί «επιτυχημένων» στη σημερινή κοινωνία, που απαξιώνει τους μη έχοντες).

-- «Σαββάλας»: Κώστας Μ. Σταμάτης «Η αβέβαιη «κοινωνία της γνώσης» (μελέτη για τη διαβόητη «κοινωνία της γνώσης και των πληροφοριών» και τις επιδράσεις της στην οικονομία, την εκπαίδευση, την πολιτική). Ανγκους Κόνσταμ «Ιστορικός Ατλας της Αρχαίας Ελλάδας» (μετάφραση Αναστασία Καραστάθη. Πλούσια και καλαίσθητα εικονογραφημένη έκδοση, με προϊστορικά και ιστορικά μνημεία και έργα τέχνης στο Νότιο Αιγαίο αρχικά και στις πόλεις - κράτη στον ελλαδικό χώρο). Αλκης Ξ. Ξανθάκης «Το γυμνό στην ελληνική φωτογραφία» (λεύκωμα - μελέτη του ιστορικού, δασκάλου και διευθυντή της ελληνικής πρώτης σχολής φωτογραφίας - ΑΚΤΟ - για την εξέλιξη του γυναικείου και ανδρικού γυμνού στην ελληνική φωτογραφική τέχνη). Σιμ Σέχαν «Τα όπλα στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» (μετάφραση Ελενα Τσουκαλά, εικονογραφημένη μελέτη για τα όπλα των εμπολέμων στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο). Ολε Στιν Χάνσεν «Οι μεγάλες μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου» (μετάφραση Ερρικα Κούκουνα. Εικονογραφημένη μελέτη για μερικές μεγάλες μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου).

-- «Κοχλίας»: Μπρίαν Ινες «Το προφίλ του εγκληματικού νου (πώς η σκιαγράφηση του προφίλ ενός κακοποιού συμβάλλει στη διαλεύκανση των εγκλημάτων)» (μετάφραση Αγγελική Βάσιλα. Εικονογραφημένη μελέτη για την ψυχοδιανοητική φύση ενός εγκληματία).

-- «Εκκρεμές» (Ιουλιανού 41-43, 10433, Αθήνα, 210.8220.006). Γεράσιμος Κακολύρης «Ο Ζακ Ντεριντά και η αποδομητική ανάγνωση» (η πρώτη ελληνική μονογραφία για τη φιλοσοφία του Ντεριντά και την ερμηνεία της).

-- «Futura»: Φώτης Τερζάκης «Νιτσεϊκές μεταμορφώσεις (Για την πρόσληψη του Νίτσε στην εποχή του τεχνικοποιημένου καπιταλισμού)» (μελέτη).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ