ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΚΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ξεκινάει σήμερα η 12η Υπουργική Σύνοδος

Συνάντηση Μπλίνκεν - Λαβρόφ στο περιθώριο της Συνόδου, ενώ οξύνεται η αντιπαράθεση από τη Μαύρη Θάλασσα έως την Αρκτική

Την αυξημένη επικέντρωση του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Αρκτικής και του Βόρειου Ατλαντικού χαιρέτισε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ της Δανίας ενόψει του Αρκτικού Συμβουλίου (φωτ. από τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ)
Την αυξημένη επικέντρωση του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Αρκτικής και του Βόρειου Ατλαντικού χαιρέτισε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ της Δανίας ενόψει του Αρκτικού Συμβουλίου (φωτ. από τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ)
Στο φόντο της συνεχούς έντασης του ανταγωνισμού και της στρατιωτικής παρουσίας αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων στην Αρκτική, ξεκινούν σήμερα στο Ρέικιαβικ οι εργασίες της 12ης Υπουργικής Συνόδου του Αρκτικού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ρωσίας, της Νορβηγίας, της Ισλανδίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Να σημειωθεί ότι φέτος την κυλιόμενη διετή προεδρία του Συμβουλίου αναλαμβάνει η Ρωσία.

Χτες βράδυ, στο περιθώριο του Συμβουλίου, ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Αντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, σε μια περίοδο που έχει ενταθεί η αντιπαράθεση των δύο χωρών σε διάφορα μέτωπα, από τη Μαύρη Θάλασσα έως την Αρκτική, ενώ παράλληλα διαπραγματεύονται ενδεχόμενη «συνεννόηση» και επαφές για ζητήματα «ασφάλειας» και εξοπλισμών.

Ενα από τα θέματα της συνάντησης αναμενόταν να είναι και οι όροι πραγματοποίησης μιας ενδεχόμενης συνάντησης των Προέδρων, Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν, στα μέσα Ιούνη, σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη.

Η χτεσινή συνάντηση αναμενόταν «να ξεκαθαρίσει αν θα υπάρξουν επαφές για τη στρατηγική σταθερότητα» στο προσεχές μέλλον, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριάμπκοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνάντηση ενδέχεται να δώσει και «πολιτική ώθηση στην επίτευξη ενός γενικού συμβιβασμού σχετικά με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».

Στο μεταξύ, χτες, η ρωσική Βουλή ψήφισε για την αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συνθήκη στρατιωτικής επιτήρησης «Ανοιχτοί Ουρανοί», καθώς είχε προηγηθεί έξοδος των ΗΠΑ, επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ωστόσο την περασμένη βδομάδα πως ξεκίνησε την επανεξέταση της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συνθήκη.

Αντιπαράθεση για τη στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής

Της συνόδου του Αρκτικού Συμβουλίου είχαν προηγηθεί δηλώσεις ενδεικτικές του οξυμένου ανταγωνισμού για τον πλούσιο ορυκτό πλούτο και τις θαλάσσιες εμπορικές διαδρομές που ενδέχεται να αποκαλύψει το λιώσιμο των πάγων.

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Ρέικιαβικ, ο Αντ. Μπλίνκεν καταδίκασε επίσης τις «καταχρήσεις» της Ρωσίας στην Κριμαία, γράφοντας στο Twitter ότι η χερσόνησος βρίσκεται στην Ουκρανία.

Εξάλλου, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επέκρινε τη Ρωσία για τις «παράνομες θαλάσσιες διεκδικήσεις της, κυρίως σε σχέση με τους κανόνες διέλευσης ξένων πλοίων στη βόρεια διαδρομή» κατά μήκος των ρωσικών ακτών της Αρκτικής. Αυτοί οι κανόνες «δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, έχουμε απαντήσει και θα συνεχίσουμε να απαντάμε», είπε.

Από την πλευρά του, ο Σ. Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι «αυτά είναι τα εδάφη μας» και κατήγγειλε «επιθετικές ορέξεις» του ΝΑΤΟ και της Νορβηγίας στην Αρκτική. «Η στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας στην Αρκτική είναι απολύτως νόμιμη και νομιμοποιημένη», ανέφερε.

«Την αυξημένη επικέντρωση του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Αρκτικής και του Βόρειου Ατλαντικού ως ευπρόσδεκτη και φυσική εξέλιξη ενόψει της νέας δυναμικής ασφαλείας στην περιοχή» χαιρέτισε την ίδια ώρα ο ΥΠΕΞ της Δανίας. Ο ίδιος είπε πως «η συνεχιζόμενη στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας στην Αρκτική είναι ανησυχητική και οι αρκτικές χώρες του ΝΑΤΟ έχουν έναν ειδικό ρόλο».

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της διαχειρίστριας εταιρείας του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» που καταλήγει στη Γερμανία, καθώς και σε βάρος του διευθύνοντος συμβούλου της, Ματίας Βάρνιχ, ο οποίος είναι Γερμανός πολίτης. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, επιβεβαίωσε τα σχετικά δημοσιεύματα.

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ζητήθηκε από το Κογκρέσο, φέρεται να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να αρθούν οι κυρώσεις αυτές. Η κίνηση εκλαμβάνεται ως ένα μήνυμα για «αναθέρμανση» των σχέσεων με τη Γερμανία και την ΕΕ, και ενώ ο αγωγός έχει ήδη κατασκευαστεί κατά περίπου 95%.

Το Κρεμλίνο εκτίμησε θετικά το ενδεχόμενο αυτό, δηλώνοντας ωστόσο ότι περιμένει επίσημη ανακοίνωση.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΜΑΡΟΚΟ
Οδύσσεια και καταστολή για χιλιάδες μετανάστες εν μέσω πολιτικής έντασης

Χιλιάδες μετανάστες συνέχισαν να φτάνουν από το Μαρόκο στον ισπανικό θύλακα Θέουτα (ο ένας από τους δύο θύλακες της Ισπανίας στην αφρικανική ήπειρο) εν μέσω εντάσεων μεταξύ της ισπανικής και της μαροκινής κυβέρνησης. Από τη Δευτέρα έχουν φτάσει με πλαστικές βάρκες ή κολυμπώντας, παρακάμπτοντας τον φράχτη, τουλάχιστον 8.000 μετανάστες, από τους οποίους οι 4.800 έχουν σταλεί ήδη πίσω στο Μαρόκο, σύμφωνα με στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών, ενώ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.

Ο Ισπανός σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Π. Σάντσεθ, επισκεπτόμενος την Τρίτη τη Θέουτα, υποσχέθηκε να «αποκαταστήσει την τάξη (...) στα σύνορα» και διαβεβαίωσε ότι όλοι οι ενήλικες που μπήκαν παράνομα θα απελαθούν «με βάση τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με το Μαρόκο εδώ και χρόνια».

Η Μαδρίτη κάλεσε την Μαροκινή πρέσβειρα για να εκφράσει τη «δυσαρέσκειά» της για τη «μαζική εισροή μεταναστών», ενώ στη συνέχεια το Ραμπάτ ανακοίνωσε ότι ανακαλεί άμεσα την πρέσβειρά του για «διαβουλεύσεις».

Οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών εντάθηκαν το προηγούμενο διάστημα, αφότου έφτασε στην Ισπανία για νοσηλεία κατά της Covid-19, στα τέλη Απρίλη, ο Μπραχίμ Γάλι, ηγέτης του Μετώπου Πολισάριο, του κινήματος για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας.

Παρά τις αρχικές «διαψεύσεις», υπουργοί της μαροκινής κυβέρνησης υποστήριξαν χτες ευθέως το «δικαίωμα» του Μαρόκου να χαλαρώνει τους συνοριακούς ελέγχους, εξαιτίας της νοσηλείας του ηγέτη «μιας ομάδας που έχει πάρει τα όπλα ενάντια στο βασίλειο».

Στο μεταξύ, χτες, ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας επέδωσε κλήτευση στον Γάλι για προκαταρκτική ακρόαση την 1η Ιούνη για μια υπόθεση στην οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου. Ο ίδιος δεν υπέγραψε την κλήτευση και βάσει του αλγερινού διαβατηρίου που διαθέτει είναι πιθανό να λάβει ασυλία.

Τήρηση των συμφωνιών ζητά η ΕΕ από τη μαροκινή κυβέρνηση

Κι ενώ εντείνεται η οδύσσεια των μεταναστών που γίνονται «μπαλάκι» στην αντιπαράθεση Μαρόκου - Ισπανίας, την αλληλεγγύη τους... στην ισπανική κυβέρνηση, που έχει αναπτύξει στη Θέουτα εκατοντάδες αστυνομικούς αλλά και δυνάμεις του στρατού, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εξέφρασαν οι ηγέτες της ΕΕ, ενώ κάλεσαν το Μαρόκο να καταστείλει τις αναχωρήσεις μεταναστών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό στο θέμα της μετανάστευσης να τηρούνται οι συμφωνίες και οι «κοινές δεσμεύσεις» με χώρες όπως το Μαρόκο. Ανέφερε ότι η ΕΕ «χρειάζεται κοινές λύσεις για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού» και ζήτησε να υπάρξει συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου στην ΕΕ που προτάθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη από την Κομισιόν και εντείνει την αντιμεταναστευτική πολιτική.

Την «πλήρη αλληλεγγύη και στήριξή» της προς τη Μαδρίτη έσπευσε να εκφράσει και η ελληνική κυβέρνηση, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, με την Ισπανίδα ομόλογό του, Αράντσα Γκονσάλεθ Λάγια. Χαρακτηρίζοντας το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό «πρόκληση για το σύνολο των κρατών - μελών», η ελληνική κυβέρνηση ζητά και αυτή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Σύμφωνο για το Ασυλο και τη Μετανάστευση, «στη βάση μιας ισόρροπης αντιμετώπισης της ευθύνης των κρατών - μελών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και της έμπρακτης αλληλεγγύης που θα πρέπει να επιδεικνύουν τα υπόλοιπα κράτη - μέλη». Τέλος, σε μια αιχμή προς την Αγκυρα και όσα έγιναν πέρυσι στον Εβρο, το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι «το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό δεν θα πρέπει να τυγχάνει εργαλειοποίησης με στόχο την επίτευξη πολιτικών σκοπιμοτήτων».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Εντείνει διεργασίες για την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» των Δυτ. Βαλκανίων

«Εναν στρατηγικό προβληματισμό σχετικά με τρόπους επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη των προσδοκιών των πολιτών για την ένταξη στην ΕΕ, καθώς και προσεγγίσεις για την ενίσχυση θετικών και εποικοδομητικών αφηγήσεων στην περιοχή», είχαν, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια του προχτεσινού δείπνου εργασίας, ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, και οι ηγέτες των 6 χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Στο δείπνο συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, οι πρωθυπουργοί Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, Αλβανίας Εντι Ράμα, Σερβίας Αννα Μπρνάμπιτς, Κοσσυφοπεδίου Αλμπιν Κούρτι και ο πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Ζόραν Τεγκέλτιγια. Ακόμα παραβρέθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Διεύρυνση, Ολιβερ Βαρχέλιι.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η συζήτηση έγινε «σε μια ανοιχτή και ειλικρινή ατμόσφαιρα», ενώ οι συμμετέχοντες «συμφώνησαν ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ αποτελεί βασικό στρατηγικό στόχο για το κοινό συμφέρον της ΕΕ και της περιοχής». Ακόμα, «επιβεβαίωσαν την ισχυρή δέσμευσή τους για περιφερειακή συνεργασία και συμφώνησαν να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η πανδημία».

Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι «θα συνεχιστούν και στο μέλλον» αντίστοιχες συναντήσεις. Σημειωτέον, τις τελευταίες βδομάδες είχαν επίσημες επαφές στην έδρα της ΕΕ οι ηγέτες Σερβίας, Κοσόβου, Βόρειας Μακεδονίας, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες επίλυσης «εκκρεμοτήτων» που θα επιτρέψει την επιτάχυνση της περιβόητης «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης».

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, σήμερα ολοκληρώνει τριήμερη περιοδεία στην Τσεχία, όπου προχτές άκουσε τον Τσέχο ομόλογό του, Μίλος Ζέμαν, να ζητάει... κατόπιν εορτής «συγχώρεση από το σερβικό έθνος για τους βομβαρδισμούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας» από το ΝΑΤΟ το 1999. Ο Ζέμαν, που ήταν τότε πρωθυπουργός της Τσεχίας, μίλησε για «τραύμα» που φέρει για την απόφαση συμμετοχής στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς και ισχυρίστηκε ότι η συναίνεση της Πράγας οφειλόταν σε «έλλειψη θάρρους»...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Απόπειρα επίθεσης σε στρατιωτική βάση

Το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι προχτές βράδυ, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, αποτράπηκε απόπειρα επίθεσης με δύο drones στην αεροπορική βάση στο Ντιγιαρμπακίρ (νοτιοανατολικά). Από την απόπειρα επίθεσης δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές, ενώ αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας τόσο στη συγκεκριμένη βάση όσο και σε άλλες. Διάφορα ΜΜΕ έκαναν λόγο για «ισχυρές εκρήξεις» που σημειώθηκαν εντός της βάσης.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Επιδρομές σε οργανώσεις προσκείμενες στη «Χεζμπολάχ»

Η Γερμανία απαγόρευσε τρεις οργανώσεις που κατηγορούνται για συγκέντρωση δωρεών στη Γερμανία για τη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ», ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών. Χτες η αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομές και έρευνες σε διάφορες εγκαταστάσεις σε 7 γερμανικά κρατίδια.

Η απόφαση για την απαγόρευση των τριών ενώσεων («Deutsche Libanesische Familie», «Menschen fur Menschen», «Gib Frieden») είχε ληφθεί από τις 15/4. Κατηγορούνται για τη συλλογή δωρεών για «οικογένειες μαρτύρων» της «Χεζμπολάχ» στον Λίβανο υπό το πρόσχημα θρησκευτικών και ανθρωπιστικών σκοπών στη Γερμανία, με το γερμανικό υπουργείο να αναφέρει ότι προωθούνται εν τέλει «επιθέσεις στο Ισραήλ».

Η υπηρεσία Εσωτερικών Πληροφοριών της Γερμανίας υπολογίζει ότι υπάρχουν περίπου 1.050 μέλη και υποστηρικτές της «Χεζμπολάχ» στη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ