Πέμπτη 20 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΜΑΡΟΚΟ
Οδύσσεια και καταστολή για χιλιάδες μετανάστες εν μέσω πολιτικής έντασης

Χιλιάδες μετανάστες συνέχισαν να φτάνουν από το Μαρόκο στον ισπανικό θύλακα Θέουτα (ο ένας από τους δύο θύλακες της Ισπανίας στην αφρικανική ήπειρο) εν μέσω εντάσεων μεταξύ της ισπανικής και της μαροκινής κυβέρνησης. Από τη Δευτέρα έχουν φτάσει με πλαστικές βάρκες ή κολυμπώντας, παρακάμπτοντας τον φράχτη, τουλάχιστον 8.000 μετανάστες, από τους οποίους οι 4.800 έχουν σταλεί ήδη πίσω στο Μαρόκο, σύμφωνα με στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών, ενώ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.

Ο Ισπανός σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Π. Σάντσεθ, επισκεπτόμενος την Τρίτη τη Θέουτα, υποσχέθηκε να «αποκαταστήσει την τάξη (...) στα σύνορα» και διαβεβαίωσε ότι όλοι οι ενήλικες που μπήκαν παράνομα θα απελαθούν «με βάση τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με το Μαρόκο εδώ και χρόνια».

Η Μαδρίτη κάλεσε την Μαροκινή πρέσβειρα για να εκφράσει τη «δυσαρέσκειά» της για τη «μαζική εισροή μεταναστών», ενώ στη συνέχεια το Ραμπάτ ανακοίνωσε ότι ανακαλεί άμεσα την πρέσβειρά του για «διαβουλεύσεις».

Οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών εντάθηκαν το προηγούμενο διάστημα, αφότου έφτασε στην Ισπανία για νοσηλεία κατά της Covid-19, στα τέλη Απρίλη, ο Μπραχίμ Γάλι, ηγέτης του Μετώπου Πολισάριο, του κινήματος για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας.

Παρά τις αρχικές «διαψεύσεις», υπουργοί της μαροκινής κυβέρνησης υποστήριξαν χτες ευθέως το «δικαίωμα» του Μαρόκου να χαλαρώνει τους συνοριακούς ελέγχους, εξαιτίας της νοσηλείας του ηγέτη «μιας ομάδας που έχει πάρει τα όπλα ενάντια στο βασίλειο».

Στο μεταξύ, χτες, ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας επέδωσε κλήτευση στον Γάλι για προκαταρκτική ακρόαση την 1η Ιούνη για μια υπόθεση στην οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου. Ο ίδιος δεν υπέγραψε την κλήτευση και βάσει του αλγερινού διαβατηρίου που διαθέτει είναι πιθανό να λάβει ασυλία.

Τήρηση των συμφωνιών ζητά η ΕΕ από τη μαροκινή κυβέρνηση

Κι ενώ εντείνεται η οδύσσεια των μεταναστών που γίνονται «μπαλάκι» στην αντιπαράθεση Μαρόκου - Ισπανίας, την αλληλεγγύη τους... στην ισπανική κυβέρνηση, που έχει αναπτύξει στη Θέουτα εκατοντάδες αστυνομικούς αλλά και δυνάμεις του στρατού, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εξέφρασαν οι ηγέτες της ΕΕ, ενώ κάλεσαν το Μαρόκο να καταστείλει τις αναχωρήσεις μεταναστών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό στο θέμα της μετανάστευσης να τηρούνται οι συμφωνίες και οι «κοινές δεσμεύσεις» με χώρες όπως το Μαρόκο. Ανέφερε ότι η ΕΕ «χρειάζεται κοινές λύσεις για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού» και ζήτησε να υπάρξει συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου στην ΕΕ που προτάθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη από την Κομισιόν και εντείνει την αντιμεταναστευτική πολιτική.

Την «πλήρη αλληλεγγύη και στήριξή» της προς τη Μαδρίτη έσπευσε να εκφράσει και η ελληνική κυβέρνηση, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, με την Ισπανίδα ομόλογό του, Αράντσα Γκονσάλεθ Λάγια. Χαρακτηρίζοντας το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό «πρόκληση για το σύνολο των κρατών - μελών», η ελληνική κυβέρνηση ζητά και αυτή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Σύμφωνο για το Ασυλο και τη Μετανάστευση, «στη βάση μιας ισόρροπης αντιμετώπισης της ευθύνης των κρατών - μελών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και της έμπρακτης αλληλεγγύης που θα πρέπει να επιδεικνύουν τα υπόλοιπα κράτη - μέλη». Τέλος, σε μια αιχμή προς την Αγκυρα και όσα έγιναν πέρυσι στον Εβρο, το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι «το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό δεν θα πρέπει να τυγχάνει εργαλειοποίησης με στόχο την επίτευξη πολιτικών σκοπιμοτήτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ