Πέμπτη 20 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην κρατική βία

Μεγάλες κινητοποιήσεις και απεργία σε πολλούς κλάδους πραγματοποιήθηκαν χτες στην Κολομβία, στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Ντούκε.

Οι κινητοποιήσεις που διοργανώνονται από την Εθνική Επιτροπή Απεργίας, ήδη συμπλήρωσαν τρεις βδομάδες και είναι η μαζική απάντηση των λαϊκών στρωμάτων στα συσσωρευμένα προβλήματα που επιδεινώθηκαν με την καπιταλιστική κρίση και την αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει τη φορολογική μεταρρύθμιση, ωστόσο επιχειρεί να την φέρει ξανά, όπως και άλλους νόμους που διευρύνουν την ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας. Την ίδια ώρα, έχει κατεβάσει στρατό και αστυνομία στις πόλεις και επιδίδεται σε μια βάρβαρη καταστολή που έχει στοιχίσει έως τώρα τη ζωή σε 52 ανθρώπους (ανάμεσά τους 4 παιδιά). Πάνω από 1.650 είναι οι τραυματίες, περισσότεροι από 1.100 είναι οι συλληφθέντες, ενώ οι εξαφανισμένοι διαδηλωτές ξεπερνάνε τους 520.

Γι' αυτό, κεντρικός όρος των διαδηλωτών, που υπογραμμίστηκε και στις χτεσινές μεγάλες διαδηλώσεις, είναι να σταματήσει η κρατική καταστολή, η ποινικοποίηση της κοινωνικής διαμαρτυρίας, να αποσυρθούν στρατός και αστυνομία.

Υπό αυτόν τον όρο, η Εθνική Επιτροπή Απεργίας έχει δηλώσει ανοιχτή για συζήτηση με βάση τα αιτήματα που είχαν τεθεί και στις μεγάλες κινητοποιήσεις του 2019 για μέτρα προστασίας του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων, για δημόσια, δωρεάν και ποιοτική Υγεία και Παιδεία, για εφαρμογή της «ειρηνευτικής συμφωνίας» του 2016 με το αντάρτικο των FARC, την οποία παραβιάζει η κυβέρνηση και έως τώρα από στρατό και παραστρατιωτικούς έχουν δολοφονηθεί περίπου 1.170 λαϊκοί αγωνιστές.

Από την κυβέρνηση έχει ανακοινωθεί για σήμερα νέα συνάντηση αντιπροσωπείας της με την Εθνική Επιτροπή, η τρίτη τις τελευταίες μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ