Πέμπτη 20 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέα διέλευση αμερικανικού πολεμικού πλοίου στα Στενά της Ταϊβάν

Ενώ οι ΗΠΑ εξετάζουν σχέδιο για διπλωματικό μποϊκοτάζ της Χειμερινής Ολυμπιάδας του 2022 στο Πεκίνο

Από τα χτεσινά εγκαίνια σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που παρακολούθησαν μαζί οι Πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας

Sputnik

Από τα χτεσινά εγκαίνια σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που παρακολούθησαν μαζί οι Πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας
Το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Curtis Wilbur» έγινε προχτές το 5ο κατά σειρά πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ που διέσχισε τα Στενά της Ταϊβάν μετά την ορκωμοσία του Αμερικανού Προέδρου, Τζ. Μπάιντεν, αποτυπώνοντας στην πράξη τις εξαγγελίες του για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Για την «αμερικανική αφοσίωση σε έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο - Ειρηνικό» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του 7ου Στόλου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η Κίνα αντέδρασε έντονα στη νέα εμφάνιση αμερικανικού πολεμικού πλοίου στην περιοχή, με τον Ζανγκ Τσουνχούι, ανώτατο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων, να κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι στέλνει «λάθος μήνυμα» στις αποσχιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν, «υπονομεύει την κατάσταση στην περιφέρεια» και «θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και σταθερότητα στα Στενά». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, ο Ζανγκ πρόσθεσε ότι το αρμόδιο σώμα του κινεζικού στρατού τέθηκε σε ετοιμότητα, παρακολουθώντας σταθερά τον πλου του αμερικανικού πλοίου, «έτοιμο να απαντήσει σε οποιεσδήποτε απειλές ή προκλήσεις».

Σημειωτέον, χτες, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Ronald Reagan» ολοκλήρωσε ασκήσεις στη Θάλασσα των Φιλιππίνων μαζί με το ιαπωνικό αντιτορπιλικό «JS Maya».

Στο μεταξύ, ενδεικτική των αντιθέσεων μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας είναι και η πρόταση που κατέθεσε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, για διεθνές διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 που θα γίνουν στο Πεκίνο, επικαλούμενη παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, έκανε λόγο για «δηλώσεις μερικών στις ΗΠΑ» που «είναι γεμάτες ψεύδη και λαθεμένες πληροφορίες», μιλώντας για «τυπική αμερικανική φάρσα που είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σήμερα ξεκινάει η 5ήμερη επίσκεψη του Νοτιοκορεάτη Προέδρου, Μουν τζε Ιν, στις ΗΠΑ. Στις επαφές του με την αμερικανική κυβέρνηση μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθούν και οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον να διευρύνει το σχήμα συνεργασίας Quad, στο οποίο προς το παρόν συμμετέχουν οι ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία και Αυστραλία.

Ρωσο-κινεζικά εγκαίνια έργων πυρηνικής ενέργειας

Χτες, στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλ. Πούτιν, εγκαινίασαν από κοινού - διαδικτυακά - την έναρξη των εργασιών κατασκευής της 7ης και 8ης μονάδας παραγωγής στο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην περιοχή Τιανβάν (ανατολική Κίνα) αλλά και της 3ης και 4ης μονάδας στο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Σουντάπου (επίσης ανατολική Κίνα).

Στα έργα συμμετέχει ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός «Rosatom», ενώ ο Πούτιν δήλωσε «πεπεισμένος ότι Ρωσία και Κίνα θα διασφαλίσουν πολύ περισσότερα φιλόδοξα και πετυχημένα σχέδια μαζί».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινές αεροπορικές περιπολίες Ρωσίας - Κίνας (2023-06-07 00:00:00.0)
Νέες ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν με σενάρια «αποκλεισμού» και «πληγμάτων ακριβείας» (2023-04-11 00:00:00.0)
Σε «τροχιά» σύγκρουσης μετά την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν (2022-08-03 00:00:00.0)
Εντείνονται αλληλοκατηγορίες και «προειδοποιήσεις» για «κόστος» (2022-03-19 00:00:00.0)
Αντιδράσεις της Κίνας για τον διάπλου αμερικανικού αντιτορπιλικού (2020-10-16 00:00:00.0)
«Λάδι στη φωτιά» με τον ερχομό του «Carl Vinson» (2017-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ