Πέμπτη 20 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Εντείνει διεργασίες για την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» των Δυτ. Βαλκανίων

«Εναν στρατηγικό προβληματισμό σχετικά με τρόπους επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη των προσδοκιών των πολιτών για την ένταξη στην ΕΕ, καθώς και προσεγγίσεις για την ενίσχυση θετικών και εποικοδομητικών αφηγήσεων στην περιοχή», είχαν, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια του προχτεσινού δείπνου εργασίας, ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, και οι ηγέτες των 6 χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Στο δείπνο συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, οι πρωθυπουργοί Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, Αλβανίας Εντι Ράμα, Σερβίας Αννα Μπρνάμπιτς, Κοσσυφοπεδίου Αλμπιν Κούρτι και ο πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Ζόραν Τεγκέλτιγια. Ακόμα παραβρέθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Διεύρυνση, Ολιβερ Βαρχέλιι.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η συζήτηση έγινε «σε μια ανοιχτή και ειλικρινή ατμόσφαιρα», ενώ οι συμμετέχοντες «συμφώνησαν ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ αποτελεί βασικό στρατηγικό στόχο για το κοινό συμφέρον της ΕΕ και της περιοχής». Ακόμα, «επιβεβαίωσαν την ισχυρή δέσμευσή τους για περιφερειακή συνεργασία και συμφώνησαν να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η πανδημία».

Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι «θα συνεχιστούν και στο μέλλον» αντίστοιχες συναντήσεις. Σημειωτέον, τις τελευταίες βδομάδες είχαν επίσημες επαφές στην έδρα της ΕΕ οι ηγέτες Σερβίας, Κοσόβου, Βόρειας Μακεδονίας, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες επίλυσης «εκκρεμοτήτων» που θα επιτρέψει την επιτάχυνση της περιβόητης «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης».

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, σήμερα ολοκληρώνει τριήμερη περιοδεία στην Τσεχία, όπου προχτές άκουσε τον Τσέχο ομόλογό του, Μίλος Ζέμαν, να ζητάει... κατόπιν εορτής «συγχώρεση από το σερβικό έθνος για τους βομβαρδισμούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας» από το ΝΑΤΟ το 1999. Ο Ζέμαν, που ήταν τότε πρωθυπουργός της Τσεχίας, μίλησε για «τραύμα» που φέρει για την απόφαση συμμετοχής στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς και ισχυρίστηκε ότι η συναίνεση της Πράγας οφειλόταν σε «έλλειψη θάρρους»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ