Πέμπτη 20 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ ΓΙΑ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εξετάζουν «διεθνή δύναμη» για την ασφάλεια του αεροδρομίου στην Καμπούλ

Τις διεργασίες γύρω από την «επόμενη μέρα» στο Αφγανιστάν επιβεβαίωσαν δηλώσεις του Αμερικανού επιτελάρχη Μαρκ Μίλεϊ, που αναφέρθηκε σε μια «διεθνή δύναμη» που θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο για την ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, το οποίο χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας», μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση της «διπλωματικής παρουσίας» ΗΠΑ και Ευρωπαίων στο Αφγανιστάν.

Ο Μίλεϊ δήλωσε ότι «εξετάζουμε τις λεπτομέρειες για το πώς θα εγγυηθούμε την ασφάλεια του αεροδρομίου, πώς να στηρίξουμε τον αφγανικό στρατό να εγγυηθεί την ασφάλεια του αεροδρομίου και ποιες χώρες είναι διατεθειμένες να συμβάλλουν σε αυτό». Για το μέγεθος μιας τέτοιας δύναμης ανέφερε ότι «το ΝΑΤΟ και άλλοι εργάζονται για να δουν ποιος θα είναι ο ακριβής αριθμός. Οι αριθμοί δεν είναι γνωστοί αυτήν τη στιγμή».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν επανέλαβε ότι προκαλεί ανησυχία «η αμερικανική μονομερής απόσυρση των στρατευμάτων». Εκανε λόγο για ένα «κρίσιμο στάδιο της αφγανικής εγχώριας διαδικασίας συμφιλίωσης» και για «αβεβαιότητα στην κατάσταση στο Αφγανιστάν» που ενισχύει η αποχώρηση των ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Κίνα είναι έτοιμη να «διευκολύνει» τις ενδο-αφγανικές διαπραγματεύσεις, «περιλαμβανομένης της δημιουργίας των απαραίτητων συνθηκών για διαπραγματεύσεις και στην Κίνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ