ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ρωσο-ισραηλινές τριβές και διαβουλεύσεις

Από τη χτεσινή συνάντηση Ρώσων - Σύρων επιτελών στη Μόσχα για τις εξελίξεις στο συριακό έδαφος

Copyright 2018 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση Ρώσων - Σύρων επιτελών στη Μόσχα για τις εξελίξεις στο συριακό έδαφος
ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Μαραθώνιες διαβουλεύσεις με Ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους στη Μόσχα πραγματοποίησε χτες για ώρες υψηλόβαθμη αποστολή της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και των μυστικών υπηρεσιών του στρατού, με επικεφαλής τον στρατηγό Αμικάμ Νόρκιν, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις έντονες ρωσικές αντιδράσεις μετά τη συντριβή του αναγνωριστικού αεροσκάφους «Il-20» το βράδυ της Δευτέρας στη Λαττάκεια της Συρίας με αποτέλεσμα το θάνατο 15 Ρώσων στρατιωτικών. Τότε η συριακή αεράμυνα χτύπησε κατά λάθος το ρωσικό αεροσκάφος, πίσω από το οποίο «κρύφτηκαν» ισραηλινά μαχητικά που πραγματοποιούσαν επίθεση σε συριακούς στόχους.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, απαίτησε την άμεση έναρξη έρευνας από τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές για τις συνθήκες κατάρριψης του ρωσικού αναγνωριστικού αεροσκάφους μετά από επίθεση ισραηλινών «F-16», τονίζοντας ότι χρειάζονται «περισσότερες εξηγήσεις». Η ίδια τόνισε ότι «σύντομα θα έρθουν και νέες πληροφορίες» για τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους, δίχως διευκρινίσεις.

Σε αυστηρούς τόνους κινήθηκε ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στο Ισραήλ στο «Τουίτερ», που χαρακτήρισε «ανεύθυνες και μη φιλικές» τις ενέργειες της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, «οι οποίες εξέθεσαν το ρωσικό αεροσκάφος "Il-20" σε κίνδυνο και οδήγησαν στο θάνατο 15 στρατιωτικών». Τονίστηκε επίσης πως η Ρωσία «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξαλείψει την απειλή για τη ζωή και την ασφάλεια των στρατιωτικών μας που μάχονται κατά της τρομοκρατίας».

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, δήλωσε ότι δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις στη Συρία, επικαλούμενος τάχα το «δικαίωμα προστασίας της ασφάλειας των Ισραηλινών πολιτών». Πρόσθεσε ωστόσο πως η ισραηλινή πλευρά θα κάνει περισσότερα για να αποφευχθούν συγκρούσεις με τις ρωσικές δυνάμεις.

Τους τόνους όξυνσης των απειλών για κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ αύξησε, ώρες μετά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που απείλησε με «συντριπτικό πλήγμα» τον ηγέτη της λιβανέζικης οργάνωσης «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, με αφορμή χτεσινή ομιλία του κατά την οποία υποστήριξε πως η οργάνωσή του διαθέτει πλέον «πολλούς εξελιγμένους πυραύλους μεγάλης ακριβείας».

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως έστειλε μήνυμα ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, εκφράζοντας συλλυπητήρια για την κατάρριψη του ρωσικού στρατιωτικού αεροπλάνου. Επίσης χτες στη Μόσχα έγινε συνάντηση Ρώσων και Σύρων στρατιωτικών επιτελών για τις εξελίξεις στο συριακό έδαφος, όπου συζητήθηκε ο συντονισμός με την Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο για το ζήτημα της επιστροφής Σύρων προσφύγων στη χώρα τους.


ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΙΡΑΝ
Απειλές και νέες πιέσεις για «διαπραγματεύσεις»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Πρόταση για την επίτευξη μίας «νέας συμφωνίας» με το Ιράν, που θα καλύπτει όχι μόνο το πυρηνικό και το βαλλιστικό του πρόγραμμα, αλλά και «τη συμπεριφορά του» στην ευρύτερη περιοχή, επανέφερε στο τραπέζι ο ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για το Ιράν, Μπράιαν Χουκ, σε ομιλία που εκφώνησε αργά το βράδυ της Τετάρτης στο ίδρυμα πολιτικών αναλύσεων «Χάντσον».

Ο Χουκ εξαπέλυσε τις γνωστές κατηγορίες της κυβέρνησης Τραμπ στο Ιράν και επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα του 2015, λέγοντας πως ήταν τάχα συμφωνία μεταξύ «δύο πλευρών», ενώ στην ουσία επρόκειτο για συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν, στις πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία. «Η νέα συμφωνία που ελπίζουμε να μπορέσουμε να υπογράψουμε με το Ιράν, δεν θα είναι μία προσωπική συμφωνία ανάμεσα σε δύο κυβερνήσεις, όπως η τελευταία, γιατί εμείς αναζητούμε μία συνθήκη», τόνισε. Επίσης, παραδέχθηκε ότι μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ τον περασμένο Μάη από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα «η ιρανική ηγεσία δεν ενδιαφέρεται για συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους», «παρά την προθυμία» του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί. Παρ' όλα αυτά, πρόσθεσε πως ο Ντ. Τραμπ, την επόμενη βδομάδα, θα προεδρεύσει σε σύνοδο για το Ιράν κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη. Ο Χουκ κάλεσε επίσης πλούσιες χώρες του Περσικού Κόλπου που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ να συμμετάσχουν σε πιθανές διαπραγματεύσεις με το Ιράν γιατί είναι «ζωτικής σημασίας η συμμετοχή τους».

Σε επόμενο σημείο, απείλησε με την αυστηρή εφαρμογή των αμερικανικών κυρώσεων ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα, επιδιώκοντας, όπως τόνισε, να πετύχουν οι ΗΠΑ «μηδενικές πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου μετά τις 4 Νοέμβρη», οπότε θα επιβληθούν κυρώσεις (όπως μη πρόσβαση στο αμερικανικό διατραπεζικό σύστημα) και σε ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιράν ή έχουν εμπορικές συναλλαγές μαζί του...

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως λίγες ώρες μετά την παραπάνω δήλωση Χουκ, η Ινδία ανακοίνωσε πως από τις 4 Νοέμβρη θα συνεχίσει την αγορά ιρανικού πετρελαίου πληρώνοντας στο νόμισμά της (ρουπίες) και όχι με δολάρια.

Στη διάρκεια της ομιλίας του Χουκ στο ίδρυμα «Χάντσον», η νεαρή διαδηλώτρια Μίντια Μπέντζαμιν, από τη γυναικεία φιλειρηνική οργάνωση «Κωδικός Ροζ», διέκοψε τον αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταγγέλλοντας την πολεμοκάπηλη πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης. «Οχι άλλος πόλεμος! Ειρήνη με το Ιράν», φώναξε η νεαρή, προτού την διώξουν από την αίθουσα βίαια άνδρες της ασφάλειας του ιδρύματος «Χάντσον»... Η νεαρή δήλωσε στη συνέχεια στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση Τραμπ «ενθαρρύνει τις διαδηλώσεις εντός Ιράν αλλά δεν ανέχεται καμία διαδήλωση εδώ».

Χτες επίσης ο Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Γολαμαλί Χοσρού, ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας να μην αγνοούν τις απειλές του Ισραήλ ακόμη και για χρήση πυρηνικών όπλων σε γειτονικές του χώρες (όπως έκανε τον περασμένο Αύγουστο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου) αλλά να αναλάβουν «σθεναρή δράση για να εξαλείψουν τα ισραηλινά πυρηνικά όπλα». Με σχετική επιστολή ζήτησε από τον ΟΗΕ να αναγκάσει το Ισραήλ να επικυρώσει τη Συμφωνία Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων και να θέσει το πυρηνικό του πρόγραμμα υπό την εποπτεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA).


ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Συνεχίζει να δολοφονεί ο κατοχικός ισραηλινός στρατός

ΡΑΜΑΛΑ.--

Ακόμη ένας Παλαιστίνιος έφηβος έπεσε νεκρός από τα πυρά των ισραηλινών κατοχικών αρχών αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Λωρίδα της Γάζας. Ο 15χρονος Μουμίν Αμπού Αγέντα σκοτώθηκε κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ διαδηλώνοντας μαζί με πλήθος κόσμου για το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους. Ενα 24ωρο νωρίτερα, ακόμη δύο νεαροί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις σφαίρες των κατοχικών δυνάμεων σε διαδήλωση κοντά στο μεθοριακό πέρασμα Ερέζ στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ.

Από τον περασμένο Μάρτη, οπότε ξεκίνησαν στη Γάζα οι μεγάλες κινητοποιήσεις για το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, έως σήμερα, ελεύθεροι σκοπευτές του ισραηλινού στρατού έχουν δολοφονήσει πάνω από 200 άτομα κάθε ηλικίας και έχουν τραυματίσει χιλιάδες.

Επιπλέον, χτες, οι ισραηλινές αρχές αποφάσισαν να αφήσουν ελεύθερη μετά από επτά μήνες κράτησης την νεαρή Παλαιστίνια Ολα Μαρσούντ, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Νατζάχ της Ναμπλούς στη Βόρεια Δυτική Οχθη. Η κοπέλα απήχθη από τον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα της Ναμπλούς και συνελήφθη τον περασμένο Μάρτη για να ανακριθεί από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες στο στρατοδικείο της Χουβάρα. Από εκεί μεταφέρθηκε στο κέντρο ανάκρισης Πέταχ Τίβκα, όπου κρατήθηκε επί επτά μήνες, δίχως απαγγελία κατηγοριών!

Σε αυτό το κλίμα τρομοκρατίας και κατοχής που συντηρεί καθημερινά η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών, συνεχίστηκαν οι κατεδαφίσεις σπιτιών Παλαιστινίων που συμμετείχαν σε πράξεις αντίστασης ή ανυπακοής στις κατοχικές αρχές.


ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναθεώρηση ρυθμών ανάπτυξης και νέες απειλές για το Ενεργειακό

Τα προβλήματα στην καπιταλιστική οικονομία της Τουρκίας, με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας να έχει φτάσει στο 40%, οδήγησαν την κυβέρνηση του Ρ. Τ. Ερντογάν να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα δύο χρόνια. Ετσι, προβλέπεται για το 2018 ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης να κλείσει στο 3,8% και το 2019 στο 2,3% (αντί των προηγούμενων προβλέψεων στο 5,5%). Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργός Οικονομικών (και γαμπρός του Ερντογάν), έχει εξαγγείλει ένα μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα που ουσιαστικά προετοιμάζει και νέα επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, τα οποία και την περίοδο της ανάπτυξης χτυπήθηκαν σε όλους τους τομείς και στους περισσότερους κλάδους.

Την ίδια ώρα, η αστική τάξη συνεχίζει την προσπάθεια να θωρακίσει τα συμφέροντα των τουρκικών μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά στην πλούσια σε ενεργειακούς πόρους κυπριακή ΑΟΖ και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε χτες ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθούν τετελεσμένα για οποιοδήποτε πρόγραμμα το οποίο δεν ενέκρινε, ούτε να περάσει ένα σύστημα στο οποίο δεν έχει μερίδιο το ψευδοκράτος. «Εμείς πάντοτε το λέγαμε αυτό. Αν υπάρχει πετρέλαιο, θα το βρούμε. Θα κάνουμε περισσότερες έρευνες και γεωτρήσεις. Το τελευταίο διάστημα κάναμε σημαντικά βήματα για την έρευνα υδρογονανθράκων και την αύξηση της παραγωγής τους», ανέφερε. Επανέλαβε επίσης ότι τους επόμενους μήνες θα βγει για γεωτρήσεις το πλοίο «Φατίχ» (Πορθητής), που θα ενισχύσει την τουρκική παρουσία στη Μεσόγειο μαζί με τα άλλα πλοία, τα «Μπαρμπαρός» και «Ορουτς Ρέις».

Οπως είπε ο Τούρκος υπουργός, τους τελευταίους 16 μήνες η χώρα του ξόδεψε 10 δισ. δολάρια για δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής. Το 50% του ποσού αυτού καλύφθηκε από την Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου Τουρκίας (TPAO) και το υπόλοιπο 50% από ντόπιους και ξένους επενδυτές.

Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα αυξηθούν οι τουρκικές προκλήσεις, με δεδομένο ότι και η αστική κυβέρνηση της Κύπρου έχει προγραμματίσει γεωτρήσεις με ισχυρούς ενεργειακούς κολοσσούς («Τοtal», «Noble», «ExxonMobil»), όπως δείχνει και η προχτεσινή συμφωνία Κύπρου - Αιγύπτου για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου, που θα αποθηκεύεται και στη συνέχεια θα πωλείται στην αγορά της ΕΕ. Η λεγόμενη γεωστρατηγική αναβάθμιση της Κύπρου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, λόγω ενεργειακών πόρων, όπως προπαγανδίζεται, θα σημάνει όξυνση του ανταγωνισμού, καθώς στο κυνήγι του κέρδους η Τουρκία αλλά και άλλες δυνάμεις (τα μονοπώλιά τους) θέλουν μερτικό, αλλά για τους λαούς μπορεί να σηματοδοτήσει νέα εμπλοκή σε συγκρούσεις για αλλότρια συμφέροντα. Η Ουκρανία ή η Συρία είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα «ενεργειακών κόμβων» που οι λαοί πληρώνουν πολύ ακριβά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ