Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΙΡΑΝ
Απειλές και νέες πιέσεις για «διαπραγματεύσεις»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Πρόταση για την επίτευξη μίας «νέας συμφωνίας» με το Ιράν, που θα καλύπτει όχι μόνο το πυρηνικό και το βαλλιστικό του πρόγραμμα, αλλά και «τη συμπεριφορά του» στην ευρύτερη περιοχή, επανέφερε στο τραπέζι ο ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για το Ιράν, Μπράιαν Χουκ, σε ομιλία που εκφώνησε αργά το βράδυ της Τετάρτης στο ίδρυμα πολιτικών αναλύσεων «Χάντσον».

Ο Χουκ εξαπέλυσε τις γνωστές κατηγορίες της κυβέρνησης Τραμπ στο Ιράν και επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα του 2015, λέγοντας πως ήταν τάχα συμφωνία μεταξύ «δύο πλευρών», ενώ στην ουσία επρόκειτο για συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν, στις πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία. «Η νέα συμφωνία που ελπίζουμε να μπορέσουμε να υπογράψουμε με το Ιράν, δεν θα είναι μία προσωπική συμφωνία ανάμεσα σε δύο κυβερνήσεις, όπως η τελευταία, γιατί εμείς αναζητούμε μία συνθήκη», τόνισε. Επίσης, παραδέχθηκε ότι μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ τον περασμένο Μάη από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα «η ιρανική ηγεσία δεν ενδιαφέρεται για συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους», «παρά την προθυμία» του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί. Παρ' όλα αυτά, πρόσθεσε πως ο Ντ. Τραμπ, την επόμενη βδομάδα, θα προεδρεύσει σε σύνοδο για το Ιράν κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη. Ο Χουκ κάλεσε επίσης πλούσιες χώρες του Περσικού Κόλπου που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ να συμμετάσχουν σε πιθανές διαπραγματεύσεις με το Ιράν γιατί είναι «ζωτικής σημασίας η συμμετοχή τους».

Σε επόμενο σημείο, απείλησε με την αυστηρή εφαρμογή των αμερικανικών κυρώσεων ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα, επιδιώκοντας, όπως τόνισε, να πετύχουν οι ΗΠΑ «μηδενικές πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου μετά τις 4 Νοέμβρη», οπότε θα επιβληθούν κυρώσεις (όπως μη πρόσβαση στο αμερικανικό διατραπεζικό σύστημα) και σε ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιράν ή έχουν εμπορικές συναλλαγές μαζί του...

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως λίγες ώρες μετά την παραπάνω δήλωση Χουκ, η Ινδία ανακοίνωσε πως από τις 4 Νοέμβρη θα συνεχίσει την αγορά ιρανικού πετρελαίου πληρώνοντας στο νόμισμά της (ρουπίες) και όχι με δολάρια.

Στη διάρκεια της ομιλίας του Χουκ στο ίδρυμα «Χάντσον», η νεαρή διαδηλώτρια Μίντια Μπέντζαμιν, από τη γυναικεία φιλειρηνική οργάνωση «Κωδικός Ροζ», διέκοψε τον αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταγγέλλοντας την πολεμοκάπηλη πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης. «Οχι άλλος πόλεμος! Ειρήνη με το Ιράν», φώναξε η νεαρή, προτού την διώξουν από την αίθουσα βίαια άνδρες της ασφάλειας του ιδρύματος «Χάντσον»... Η νεαρή δήλωσε στη συνέχεια στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση Τραμπ «ενθαρρύνει τις διαδηλώσεις εντός Ιράν αλλά δεν ανέχεται καμία διαδήλωση εδώ».

Χτες επίσης ο Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Γολαμαλί Χοσρού, ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας να μην αγνοούν τις απειλές του Ισραήλ ακόμη και για χρήση πυρηνικών όπλων σε γειτονικές του χώρες (όπως έκανε τον περασμένο Αύγουστο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου) αλλά να αναλάβουν «σθεναρή δράση για να εξαλείψουν τα ισραηλινά πυρηνικά όπλα». Με σχετική επιστολή ζήτησε από τον ΟΗΕ να αναγκάσει το Ισραήλ να επικυρώσει τη Συμφωνία Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων και να θέσει το πυρηνικό του πρόγραμμα υπό την εποπτεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ