Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ανησυχία για την πορεία της οικονομίας

ΜΟΣΧΑ.--

Τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η καπιταλιστική οικονομία της Ρωσίας ανέδειξε το υπουργικό συμβούλιο που έγινε χτες. Ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την κατάσταση στις αγορές πρώτων υλών και τις χρηματιστηριακές αγορές, όπως επίσης και στον ίδιο βαθμό την επέκταση των εμπορικών πολέμων και την ενίσχυση του προστατευτισμού και την άσκηση πιέσεων μέσω της επιβολής κυρώσεων». Και συνέχισε ότι μέσα σε αυτές τις μη ευνοϊκές συνθήκες θα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλιστεί - υποτίθεται - «η σταθερή άνοδος του βιοτικού επιπέδου των Ρώσων πολιτών». Στα μέτρα που σχεδιάζονται και έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις είναι και η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, από 60 έτη για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες, που είναι σήμερα (όρια που κρατάνε από την περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης), σε 65 και 60 αντίστοιχα.

Ο Μεντβέντεφ υπογράμμισε επιπλέον ότι πρέπει να αξιολογηθούν προσεκτικά οι μακροοικονομικές συνθήκες τα επόμενα 6 χρόνια, παίρνοντας υπόψη την αύξηση της τιμής του πετρελαίου αλλά και τις αβεβαιότητες που φαίνονται στη διεθνή οικονομία, και κατέληξε ότι «η έναρξη αυτού του εξαετούς κύκλου αναμφίβολα δεν θα είναι εύκολη».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ανακοινώθηκε ότι οι εκλογές για τον β' γύρο στην περιφέρεια της Απω Ανατολής του Πριμόρσκ, που έγιναν την περασμένη Κυριακή, θα επαναληφθούν, καθώς επιβεβαιώθηκε ότι υπήρξαν πολλές ενδείξεις για ατασθαλίες. Από την πρώτη στιγμή ο υποψήφιος του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αντρέι Ισένκο, είχε κάνει λόγο για νοθεία, αφού στο 95% προηγούνταν με 5-6% του υποψηφίου του κυβερνητικού κόμματος «Ενιαία Ρωσία», Αντρέι Ταρασένκο, και στην τελική καταμέτρηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναδείχθηκε πρώτος με 49,55%, έναντι 48,06%. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η εν λόγω περιοχή της Απω Ανατολής και το λιμάνι του Βλαδιβοστόκ αποτελούν βασική αιχμή στους σχεδιασμούς της ρωσικής αστικής τάξης για άνοιγμα στην ευρύτερη περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, όπως φάνηκε και στο πρόσφατο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ. Το άνοιγμα αυτό, βέβαια, το στηρίζει και η ηγεσία του ΚΚΡΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ