Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ρωσο-ισραηλινές τριβές και διαβουλεύσεις

Από τη χτεσινή συνάντηση Ρώσων - Σύρων επιτελών στη Μόσχα για τις εξελίξεις στο συριακό έδαφος

Copyright 2018 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση Ρώσων - Σύρων επιτελών στη Μόσχα για τις εξελίξεις στο συριακό έδαφος
ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Μαραθώνιες διαβουλεύσεις με Ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους στη Μόσχα πραγματοποίησε χτες για ώρες υψηλόβαθμη αποστολή της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και των μυστικών υπηρεσιών του στρατού, με επικεφαλής τον στρατηγό Αμικάμ Νόρκιν, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις έντονες ρωσικές αντιδράσεις μετά τη συντριβή του αναγνωριστικού αεροσκάφους «Il-20» το βράδυ της Δευτέρας στη Λαττάκεια της Συρίας με αποτέλεσμα το θάνατο 15 Ρώσων στρατιωτικών. Τότε η συριακή αεράμυνα χτύπησε κατά λάθος το ρωσικό αεροσκάφος, πίσω από το οποίο «κρύφτηκαν» ισραηλινά μαχητικά που πραγματοποιούσαν επίθεση σε συριακούς στόχους.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, απαίτησε την άμεση έναρξη έρευνας από τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές για τις συνθήκες κατάρριψης του ρωσικού αναγνωριστικού αεροσκάφους μετά από επίθεση ισραηλινών «F-16», τονίζοντας ότι χρειάζονται «περισσότερες εξηγήσεις». Η ίδια τόνισε ότι «σύντομα θα έρθουν και νέες πληροφορίες» για τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους, δίχως διευκρινίσεις.

Σε αυστηρούς τόνους κινήθηκε ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στο Ισραήλ στο «Τουίτερ», που χαρακτήρισε «ανεύθυνες και μη φιλικές» τις ενέργειες της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, «οι οποίες εξέθεσαν το ρωσικό αεροσκάφος "Il-20" σε κίνδυνο και οδήγησαν στο θάνατο 15 στρατιωτικών». Τονίστηκε επίσης πως η Ρωσία «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξαλείψει την απειλή για τη ζωή και την ασφάλεια των στρατιωτικών μας που μάχονται κατά της τρομοκρατίας».

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, δήλωσε ότι δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις στη Συρία, επικαλούμενος τάχα το «δικαίωμα προστασίας της ασφάλειας των Ισραηλινών πολιτών». Πρόσθεσε ωστόσο πως η ισραηλινή πλευρά θα κάνει περισσότερα για να αποφευχθούν συγκρούσεις με τις ρωσικές δυνάμεις.

Τους τόνους όξυνσης των απειλών για κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ αύξησε, ώρες μετά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που απείλησε με «συντριπτικό πλήγμα» τον ηγέτη της λιβανέζικης οργάνωσης «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, με αφορμή χτεσινή ομιλία του κατά την οποία υποστήριξε πως η οργάνωσή του διαθέτει πλέον «πολλούς εξελιγμένους πυραύλους μεγάλης ακριβείας».

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως έστειλε μήνυμα ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, εκφράζοντας συλλυπητήρια για την κατάρριψη του ρωσικού στρατιωτικού αεροπλάνου. Επίσης χτες στη Μόσχα έγινε συνάντηση Ρώσων και Σύρων στρατιωτικών επιτελών για τις εξελίξεις στο συριακό έδαφος, όπου συζητήθηκε ο συντονισμός με την Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο για το ζήτημα της επιστροφής Σύρων προσφύγων στη χώρα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ