Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναθεώρηση ρυθμών ανάπτυξης και νέες απειλές για το Ενεργειακό

Τα προβλήματα στην καπιταλιστική οικονομία της Τουρκίας, με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας να έχει φτάσει στο 40%, οδήγησαν την κυβέρνηση του Ρ. Τ. Ερντογάν να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα δύο χρόνια. Ετσι, προβλέπεται για το 2018 ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης να κλείσει στο 3,8% και το 2019 στο 2,3% (αντί των προηγούμενων προβλέψεων στο 5,5%). Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργός Οικονομικών (και γαμπρός του Ερντογάν), έχει εξαγγείλει ένα μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα που ουσιαστικά προετοιμάζει και νέα επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, τα οποία και την περίοδο της ανάπτυξης χτυπήθηκαν σε όλους τους τομείς και στους περισσότερους κλάδους.

Την ίδια ώρα, η αστική τάξη συνεχίζει την προσπάθεια να θωρακίσει τα συμφέροντα των τουρκικών μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά στην πλούσια σε ενεργειακούς πόρους κυπριακή ΑΟΖ και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε χτες ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθούν τετελεσμένα για οποιοδήποτε πρόγραμμα το οποίο δεν ενέκρινε, ούτε να περάσει ένα σύστημα στο οποίο δεν έχει μερίδιο το ψευδοκράτος. «Εμείς πάντοτε το λέγαμε αυτό. Αν υπάρχει πετρέλαιο, θα το βρούμε. Θα κάνουμε περισσότερες έρευνες και γεωτρήσεις. Το τελευταίο διάστημα κάναμε σημαντικά βήματα για την έρευνα υδρογονανθράκων και την αύξηση της παραγωγής τους», ανέφερε. Επανέλαβε επίσης ότι τους επόμενους μήνες θα βγει για γεωτρήσεις το πλοίο «Φατίχ» (Πορθητής), που θα ενισχύσει την τουρκική παρουσία στη Μεσόγειο μαζί με τα άλλα πλοία, τα «Μπαρμπαρός» και «Ορουτς Ρέις».

Οπως είπε ο Τούρκος υπουργός, τους τελευταίους 16 μήνες η χώρα του ξόδεψε 10 δισ. δολάρια για δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής. Το 50% του ποσού αυτού καλύφθηκε από την Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου Τουρκίας (TPAO) και το υπόλοιπο 50% από ντόπιους και ξένους επενδυτές.

Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα αυξηθούν οι τουρκικές προκλήσεις, με δεδομένο ότι και η αστική κυβέρνηση της Κύπρου έχει προγραμματίσει γεωτρήσεις με ισχυρούς ενεργειακούς κολοσσούς («Τοtal», «Noble», «ExxonMobil»), όπως δείχνει και η προχτεσινή συμφωνία Κύπρου - Αιγύπτου για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου, που θα αποθηκεύεται και στη συνέχεια θα πωλείται στην αγορά της ΕΕ. Η λεγόμενη γεωστρατηγική αναβάθμιση της Κύπρου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, λόγω ενεργειακών πόρων, όπως προπαγανδίζεται, θα σημάνει όξυνση του ανταγωνισμού, καθώς στο κυνήγι του κέρδους η Τουρκία αλλά και άλλες δυνάμεις (τα μονοπώλιά τους) θέλουν μερτικό, αλλά για τους λαούς μπορεί να σηματοδοτήσει νέα εμπλοκή σε συγκρούσεις για αλλότρια συμφέροντα. Η Ουκρανία ή η Συρία είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα «ενεργειακών κόμβων» που οι λαοί πληρώνουν πολύ ακριβά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ