ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ»
Να σταματήσει το ξεπούλημα της ΔΕΘ

Παρέμβαση του επικεφαλής της παράταξης Α. Σαχίνη, στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συβουλίου Θεσσαλονίκης. «Οχι» στο ξεπούλημα και από τον βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελο Τζέκη

Να σταματήσει η όλη διαδικασία του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει και πάλι η κυβέρνηση για την πώληση του 30% του εκθεσιακού φορέα «Ελληνικές Εκθέσεις - HELEXPO» σε ιδιώτη επενδυτή, στον οποίον θα δοθεί και το μάνατζμεντ, να παραχωρηθεί το 15% στο Δήμο της Θεσσαλονίκης και άλλους φορείς της πόλης και του νομού και να δοθεί οικονομική ενίσχυση από την κρατική εξουσία για την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό του εκθεσιακού φορέα, πρότεινε στην πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση τού Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση Τώρα» Αγάπιος Σαχίνης.

Στην ομιλία του, ο Αγάπιος Σαχίνης άσκησε οξεία κριτική στη στάση του δημάρχου και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, που ενώ τοποθετούνται κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΘ, την ίδια στιγμή συμφωνούν και στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και πιέζουν για γρηγορότερους ρυθμούς ιδιωτικοποιήσεων. Με την επιμονή τους εξάλλου να συμμετέχει ο δήμος στο διαγωνισμό αγοράς του 30% του Οργανισμού, μπαίνουν και οι ίδιοι στο παιχνίδι και τη λογική της αγοραπωλησίας δημόσιων φορέων.

Ο Αγάπιος Σαχίνης επισήμανε ότι στην περίπτωση ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ, της ΕΥΑΘ και άλλων σημαντικών δημόσιων φορέων, ο δήμος σιώπησε και αρνήθηκε να πάρει θέση για τη «μετατροπή της πόλης σε ανώνυμη εταιρία».

Στη συνεδρίαση είχαν κληθεί να συμμετάσχουν και βουλευτές όλων των κομμάτων και εκπρόσωποι των φορέων της πόλης. Εντύπωση προξένησε το γεγονός ότι οι παρόντες βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος αρνήθηκαν να πάρουν το λόγο όταν κλήθηκαν να μιλήσουν, ενώ ο κ. Μαγκριώτης αποχώρησε λίγο αργότερα. Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, τόνισε ότι βασική θέση του ΚΚΕ από την αρχή ήταν ότι έπρεπε η ΔΕΘ να μείνει υπό δημόσιο έλεγχο, με τη συμμετοχή και της ΤΑ και των άλλων φορέων της πόλης και του νομού. Σε καμία περίπτωση είπε δε δεχόμαστε να ιδιωτικοποιηθεί αυτός ο θεσμός. «Η νέα σημερινή πρόταση του δήμου δεν οδηγεί σε διέξοδο γιατί παίζει το παιχνίδι της ίδιας της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο Α. Τζέκης.

Συμφωνούμε, είπε, να σταματήσει αμέσως το ξεπούλημα της έκθεσης και με την παραχώρησή της στο δήμο να μελετήσουμε και να βρούμε τον τρόπο με τον οποίον μπορεί να αναπτυχθεί ο φορέας υπό δημόσιο έλεγχο. Ο Αγγελος Τζέκης παρατήρησε ακόμα ότι ο δήμος ξεχνά ένα σοβαρό παράγοντα, «που θα μπορούσε να σταματήσει αυτήν τη λαίλαπα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Εναν ουσιαστικό παράγοντα που σ' αυτόν θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μας, να στηριχτεί η Αυτοδιοίκηση και η Τοπική και η Νομαρχιακή που είναι ο λαϊκός παράγοντας. Γιατί η άμεση δημοκρατία που κατ' εξοχήν παράγει η ΤΑ δεν μπορεί να ξεχνά το λαϊκό παράγοντα στις δύσκολες στιγμές και να το θυμάται μόνο στις εκλογές. Θα μπορούσε η αξιοποίηση αυτού του παράγοντα να σταματήσει όχι μόνο το ξεπούλημα της ΔΕΘ αλλά και των άλλων δημόσιων οργανισμών...».

Μίλησαν ακόμα οι βουλευτές της ΝΔ Π. Ψωμιάδης και Σ. Κούβελας και από μέρους του ΣΥΝ η Α. Ξυροτήρη,.

Τελικά η απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία: α) καταγγέλλει την κυβέρνηση γιατί με τις μεθοδεύσεις της προσπαθεί να θέσει εκτός παιχνιδιού το δήμο, β) ζητά να διακοπεί η διαδικασία του διαγωνισμού για να δοθεί η δυνατότητα στο δήμο να ετοιμάσει την πρότασή του και γ) στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει να προχωρήσει στον διαγωνισμό ο δήμος θα πάρει μέρος σ' αυτόν.

ΚΑΥΣΙΜΑ
Το κρύο βάζει φωτιά στις ... τσέπες

Τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής, που, μεταξύ των άλλων δεινών, έχει προκαλέσει την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης καλούνται τώρα να πληρώσουν οι καταναλωτές, αφού τα «ψέματα τέλειωσαν» και το κρύο έκανε πολύ αισθητή την εμφάνισή του. Βέβαια, από αύριο τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φθηνότερο κατά ...δύο δραχμές το λίτρο, ενώ ακριβότερες θα πωλούνται και πάλι, κατά τρεις δραχμές περίπου, οι βενζίνες.

Μέσα όμως σ' αυτόν τον ορυμαγδό της πληροφόρησης, του τύπου «τόσο πάνω σήμερα το πετρέλαιο, ή τόσο κάτω σήμερα το πετρέλαιο», κοντεύουμε να ξεχάσουμε μια σημαντική παράμετρο, που είναι η διαμόρφωση των τιμών στα υγρά καύσιμα και περισσότερο το τι συμβαίνει στην επαρχία. Η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά ποιο είναι το μέγεθος των τιμών στην επαρχία, αλλά, επειδή δεν τη συμφέρει, περιορίζει την όλη συζήτηση στις τιμές του Λεκανοπεδίου Αττικής, λες και η επαρχία είναι ακατοίκητη, λες και δε ζουν σ' αυτήν έξι εκατομμύρια άνθρωποι....

Οταν κυβερνητικά στελέχη, προεξαρχόντων των στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης, βγαίνουν στα ραδιόφωνα και λένε με καμάρι ότι το «πετρέλαιο πωλείται στις 157 δραχμές το λίτρο», βάζουν τον καταναλωτή να ψάχνει ποιος είναι αυτός που πουλάει το πετρέλαιο με 157 δραχμές το λίτρο. Πού να το βρει, όμως, όταν η χαμηλότερη τιμή στο Λεκανοπέδιο Αττικής είναι στις 170 δραχμές το λίτρο; Πολύ περισσότερο, το ακούνε και οι κάτοικοι της επαρχίας, παραγγέλνουν πετρέλαιο, και εκεί που περιμένουν να το πληρώσουν στις 157 δραχμές, αφού τόσο άκουσαν ότι κοστίζει από την Μιλένα Αποστολάκη το πρωί στο ραδιόφωνο, καλούνται, έκπληκτοι να το πληρώσουν 190 δραχμές το λίτρο.

«Μα, η κυρία Αποστολάκη, έλεγε το πρωί στο ραδιόφωνο...». Ποιος, όμως, να τον ακούσει ή ποιος να του εξηγήσει ότι, στην πραγματικότητα, οι ενδεικτικές τιμές που ανακοινώνει το υπουργείο Ανάπτυξης καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές; Και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση, όμως, στα πλαίσια της εξαπάτησης, προσποιείται πως δε γνωρίζει τι συμβαίνει με τη διαμόρφωση των τιμών, οι οποίες, εξαιτίας της πολιτικής της, έχουν διαμορφωθεί σε τέτοια επίπεδα. Αντίθετα, οι καταναλωτές γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, και είναι στο χέρι τους να την ανατρέψουν.

ΔΡΑΧΜΗ
Ερμαιο της πτώσης του Ευρώ

Ξεπέρασε και τις 410 δραχμές το δολάριο

Σε συνεχή πορεία υποχώρησης παραμένει η ισοτιμία του Ευρώ έναντι του δολαρίου, συμπαρασύροντας στην ίδια κατεύθυνση και τη δραχμή. Χτες το Ευρώ βρέθηκε κάτω από το όριο των 84 σεντς με επακόλουθο τη νέα ανατίμηση του δολαρίου που θα πωλείται σήμερα από τις τράπεζες προς 410,6 δραχμές.

Ακόμη και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της ΟΝΕ χαρακτηρίζουν αποκαρδιωτική την κατάσταση. Αδυνατώντας ωστόσο να δώσουν κάποια στοιχειώδη ερμηνεία, αποδίδουν την πτώση του ευρωενωσίτικου νομίσματος σε... «κακή ψυχολογία» ακόμη και σε «λάθος χειρισμούς» του θεματοφύλακα της ακολουθούμενης νομισματικής πολιτικής, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιμ Ντουίζενμπεργκ. Οι λόγοι για μια προσέγγιση αυτού του ύφους είναι μάλλον προφανείς: Η αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη έχει ολότελα ακυρώσει τις διακηρύξεις της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών στο επίπεδο του 2%. Η ακύρωση του στόχου αυτού - σύμφωνα με τη συνθήκη του Μάαστριχτ είναι ο πρωταρχικός στόχος της νομισματικής πολιτικής - δημιουργεί εσωτερικές αντιφάσεις στο πλέγμα της νομισματικής πολιτικής τους αλλά και στο επίπεδο της προπαγάνδας τους, που έκανε λόγο για τα...«καλά» που θα έφερνε το Ευρώ στους λαούς της Ευρώπης.

Η ίδια αβεβαιότητα κατατρύχει σήμερα και την Τράπεζα της Ελλάδας. Η αναμενόμενη νέα αύξηση των επιτοκίων του Ευρώ αλλά και η νέα άνοδος του ελληνικού πληθωρισμού δεν αποτελεί την καλύτερη συγκυρία για την «προδιαγεγραμμένη» πορεία υποχώρησης των επιτοκίων της δραχμής. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο τιμάριθμος για τον Οκτώβρη θα καταγράψει αισθητή άνοδο, εξέλιξη που σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της κεντρικής τράπεζας, είναι πιθανόν να συμβεί είτε τον Οκτώβρη είτε στους επόμενους μήνες. Ετσι η «εναρμόνιση» των παρεμβατικών επιτοκίων της ΤτΕ μετατίθεται για χρόνο ευθετότερο: «Δε βιαζόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά στο «Ριζοσπάστη», στέλεχος της κεντρικής τράπεζας.

Ετσι κι αλλιώς η πραγματικότητα της πρόσδεσης στο Ευρώ φανερώνεται από το γεγονός ότι από την αρχή του 2000 μέχρι χτες η δραχμή είχε χάσει περισσότερο από το 23% της αξίας έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Η πραγματικότητα αυτή εξαναγκάζει τους κυβερνώντες να αναδιπλώνονται σε θέσεις για αναστροφή του κλίματος από το 2001. Αλλοτε πάλι χρησιμοποιούν την πραγματικότητα κατά τα καλά και συμφερόντά τους προκειμένου να εμπεδώσουν μέτρα επαχθέστερα για τη λαϊκή οικονομία και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Συνέδριο για την ενέργεια

Την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη πραγματοποιείται στην Αθήνα το 5ο Εθνικό Συνέδριο για την Ενέργεια. Φέτος οι εργασίες του εν λόγω συνεδρίου θα επικεντρωθούν στην επικείμενη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (19/2/2001), στις επιπτώσεις από τις πρόσφατες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, στην ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα κ.ά. Επίσης, θα εξεταστούν οι τάσεις που επικρατούν στην αγορά ενέργειας, ενώ θα συμμετάσχουν 40 ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ