Τρίτη 24 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ»
Να σταματήσει το ξεπούλημα της ΔΕΘ

Παρέμβαση του επικεφαλής της παράταξης Α. Σαχίνη, στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συβουλίου Θεσσαλονίκης. «Οχι» στο ξεπούλημα και από τον βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελο Τζέκη

Να σταματήσει η όλη διαδικασία του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει και πάλι η κυβέρνηση για την πώληση του 30% του εκθεσιακού φορέα «Ελληνικές Εκθέσεις - HELEXPO» σε ιδιώτη επενδυτή, στον οποίον θα δοθεί και το μάνατζμεντ, να παραχωρηθεί το 15% στο Δήμο της Θεσσαλονίκης και άλλους φορείς της πόλης και του νομού και να δοθεί οικονομική ενίσχυση από την κρατική εξουσία για την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό του εκθεσιακού φορέα, πρότεινε στην πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση τού Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση Τώρα» Αγάπιος Σαχίνης.

Στην ομιλία του, ο Αγάπιος Σαχίνης άσκησε οξεία κριτική στη στάση του δημάρχου και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, που ενώ τοποθετούνται κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΘ, την ίδια στιγμή συμφωνούν και στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και πιέζουν για γρηγορότερους ρυθμούς ιδιωτικοποιήσεων. Με την επιμονή τους εξάλλου να συμμετέχει ο δήμος στο διαγωνισμό αγοράς του 30% του Οργανισμού, μπαίνουν και οι ίδιοι στο παιχνίδι και τη λογική της αγοραπωλησίας δημόσιων φορέων.

Ο Αγάπιος Σαχίνης επισήμανε ότι στην περίπτωση ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ, της ΕΥΑΘ και άλλων σημαντικών δημόσιων φορέων, ο δήμος σιώπησε και αρνήθηκε να πάρει θέση για τη «μετατροπή της πόλης σε ανώνυμη εταιρία».

Στη συνεδρίαση είχαν κληθεί να συμμετάσχουν και βουλευτές όλων των κομμάτων και εκπρόσωποι των φορέων της πόλης. Εντύπωση προξένησε το γεγονός ότι οι παρόντες βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος αρνήθηκαν να πάρουν το λόγο όταν κλήθηκαν να μιλήσουν, ενώ ο κ. Μαγκριώτης αποχώρησε λίγο αργότερα. Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, τόνισε ότι βασική θέση του ΚΚΕ από την αρχή ήταν ότι έπρεπε η ΔΕΘ να μείνει υπό δημόσιο έλεγχο, με τη συμμετοχή και της ΤΑ και των άλλων φορέων της πόλης και του νομού. Σε καμία περίπτωση είπε δε δεχόμαστε να ιδιωτικοποιηθεί αυτός ο θεσμός. «Η νέα σημερινή πρόταση του δήμου δεν οδηγεί σε διέξοδο γιατί παίζει το παιχνίδι της ίδιας της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο Α. Τζέκης.

Συμφωνούμε, είπε, να σταματήσει αμέσως το ξεπούλημα της έκθεσης και με την παραχώρησή της στο δήμο να μελετήσουμε και να βρούμε τον τρόπο με τον οποίον μπορεί να αναπτυχθεί ο φορέας υπό δημόσιο έλεγχο. Ο Αγγελος Τζέκης παρατήρησε ακόμα ότι ο δήμος ξεχνά ένα σοβαρό παράγοντα, «που θα μπορούσε να σταματήσει αυτήν τη λαίλαπα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Εναν ουσιαστικό παράγοντα που σ' αυτόν θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μας, να στηριχτεί η Αυτοδιοίκηση και η Τοπική και η Νομαρχιακή που είναι ο λαϊκός παράγοντας. Γιατί η άμεση δημοκρατία που κατ' εξοχήν παράγει η ΤΑ δεν μπορεί να ξεχνά το λαϊκό παράγοντα στις δύσκολες στιγμές και να το θυμάται μόνο στις εκλογές. Θα μπορούσε η αξιοποίηση αυτού του παράγοντα να σταματήσει όχι μόνο το ξεπούλημα της ΔΕΘ αλλά και των άλλων δημόσιων οργανισμών...».

Μίλησαν ακόμα οι βουλευτές της ΝΔ Π. Ψωμιάδης και Σ. Κούβελας και από μέρους του ΣΥΝ η Α. Ξυροτήρη,.

Τελικά η απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία: α) καταγγέλλει την κυβέρνηση γιατί με τις μεθοδεύσεις της προσπαθεί να θέσει εκτός παιχνιδιού το δήμο, β) ζητά να διακοπεί η διαδικασία του διαγωνισμού για να δοθεί η δυνατότητα στο δήμο να ετοιμάσει την πρότασή του και γ) στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει να προχωρήσει στον διαγωνισμό ο δήμος θα πάρει μέρος σ' αυτόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ